050 551 4115 anna@annatoppinen.fi
Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!
Annan blogi

Heinäkuu 2018 tuli ja toi asuntopulan

Harvoin tarjolla? Kyllä! Rajasaarentie 9 yksiö, 31m2, kiinnosti monia ja tarjouksia sateli. Vain yksi onnellinen sai tämän omakseen.

Koti Keskuspuiston laidan talossa. Remontoitava 80m2 asunto remontoidussa yhtiössä. Mannerheimintie 83 aiheutti "ryntäyksen". Myytiin pyydettyyn hintaan.

WAU! Kahdet osakekirjat ja haluttu osoite. Tässäpä resepti alle viikon myyntiaikaan! Humalistonkatu 19, 99,7m2.

Näppärä koti, loistoyhteydet ja kauniiisti remontoitu. Tästä tuli "city-koti" toisella paikkankunnalla asuvalle perheelle. Runeberginkatu 60, 52,5m2.

Huh! Murheensa kullakin – näin voin kai todeta. Kun alkukesästä myyntivarastomme kasvoi kasvamistaan, on se heinäkuun tullen kutistunut olemattomiin. Viimeisen viikon aikana ovat nämäkin 4 komeaa kotia löytäneet kauttamme uudet omistajat. Lisäksi iki-ihanassa Hauhontien idyllissä sijainnut näppärä 48 m2 yksiö myytiin ennätysvikkelään ja Saunalahdentien remontoitava 75m2 kolmio Munkkiniemessä tuli sekin myydyksi. Tarjousneuvotteluja käydään juuri yhdestä myynnissä olevasta kohteesta.

Ehkä tämä on seurausta siitä, että olemme koko alkukesän tehneet töitä ahkerasti ja sitkeästikin. On ollut sadonkorjuun aika!

Kiinteistönvälittäjän ”asuntopula” on pula myytävistä asunnoista. Olemme näytöillä tavanneet paljon asiakkaita, jotka juuri nyt etsivät kotia kantakaupungista. Lukuisat tehdyt tarjoukset kertovat siitä, että kesällä ovat tosiostajat liikkeellä. Emme haluaisi millään myydä ”ei oota”, kun kysyntää on.

Kun myytävät asunnot ovat huvenneet huimaa vauhtia on meillä jälleen aikaa, intoa ja energiaa tarttua uusiin haasteisiin. Jos siis olet myymässä asuntoasi, kutsu meidät käymään! Ei sinun tarvitse siivota, tiskata tai leipoa. Varaa aikaa noin tunti. Saat veloituksetta arvion asunnostasi ja kattavan, kuitenkin varsin kohtuullisen palkkiotarjoukseni. Palvelemme yli 20 vuoden kokemuksella ja saamme kiitosta kodikkaasta, kuitenkin asiantuntevasta palvelustamme.

Soita jo tänään Anna Toppinen 050 551 4115. Tehdään Sinunkin asuntounelmistasi totta!

Kun muut ovat maalla ja merellä – myyn minä asuntoja!

Kesällä käy asuntokauppa ja minä viihdyn työssäni kesällä erityisen hyvin. Olisiko syynä se, että olen heinäkuussa syntynyt? Työ maistuu ihan parhaiten kesällä ja sunnuntainäytöillä käy heinäkuussa aina paljon väkeä! Olen aina ollut sitä mieltä, että kesän arki-iltanäytöt ovat vähintäänkin yhtä paljon meitä välittäjiä kuin asiakkaita varten. Monilla asiakkailla on kesällä ”ostohousut” jalassa. Oma myyty ja uudelle asunnolle tarvis ennen syksyä. Kartoittajat, jotka vasta miettivät asunnonvaihtoa, ovat heinäkuussa merellä ja mailla. Eräs perhe, jossa molemmilla vanhemmilla on kovin vaativa työ, totesi, että kun on kysymys näin suurista asioista ja isosta taloudellisestakin intressistä, ei kesälomaa parempaa aikaa asian perinpohjaiseen pohdintaan olekaan. Otin siis heidän asuntonsa myyntiin ja neuvottelut uudesta saattoivat alkaa. Toinen perhe myi kauttani asunnon kesäkuussa (myyntiaika alle viikon) ja osti uuden. Hekin totesivat kuin yhdestä suusta, että kesäloma on ainakin lapsiperheelle paras aika asunnonvaihtoon.

Haluan tietysti palvella myös niitä vanhempia, jotka ovat hankkimassa lapselleen asuntoa tulevaa opiskeluaikaa varten. Kas kun useiden korkeakoulujen pääsykoetulokset tulevat heinäkuussa. Minulle siis maittaa työ kesällä: on valoisat illat, ei tarvitse pukea, riisua ja palella. Tuntuu myös, että asiakkaat ovat kesällä paremmalla tuulella kuin esim. marraskuun pimeydessä ja loskassa. Muistan aina erään kesäisen lauantai-illan, kun pariskunta oli pyöräretkellään ”eksynyt” minulla myynnissä olleen asunnon pihaan. Asunto oli tyhjä ja he halusivat nähdä sen. Kello oli illalla kahdeksan ja minä yöpuvussa kotona. Sanoin: puoli tuntia ja polkaisin Hondan käyntiin.
Ja mitä tapahtui: perhe osti unelmiensa kodin. Nauroin jälkikäteen, että jos olisi ollut marraskuu, pimeää ja räntää, en ehkä olisi lähtenyt lauantai-iltana ajelemaan ja asuntoa esittelemään.

Toki pidän kesällä arkinäyttöjäkin, mutta kyllä se perinteinen sunnuntaiesittely pitää edelleen pintansa, jos minulta asiaa kysytään. Kesäiset arki-illat vietän mieluiten asiakkaiden sohvilla neuvottelemassa uusia sopimuksia, jotta on sitten taas mitä sunnuntaina esitellä. Lomani? Sen pidän sydäntalvella kun on kylmää ja pimeää. SIISPÄ TERVETULOA SUNNUNTAIESITTELYIHIN HEINÄKUUSSA 2018!

Keväällä käy asuntokauppa – totta vai tarua?

Usein väitetään, ettei kevättä parempaa aikaa myydä ja ostaa asunto olekaan. Tähän on helppo uskoa, kun seuraa kuinka paljon asuntoja tulee keväällä markkinoille.
Meillä kävi huhtikuussa 2018 kauppa ennätysvilkkaana etenkin Helsingin kantakaupungissa.

Kun asunnon laittaa myyntiin keväällä, saa helposti ajoitettua muuton kesään/alkusyksyyn. Keväällä on valoisat illat ja näytötkin on helpompi järjestää, kun voi illallakin nähdä asunnon ikkunoista ulos. Talojen pihat puhkeavat nekin keväällä loistoonsa. Omakotitalojen ja rivitalojen paras myyntiaika ajoittuu kevääseen ja alkukesään. Me välittäjät olemme ilolla todenneet, että tunnelma asuntonäytöillä on keväällä ja alkukesästä leppoisampi kuin esimerkiksi marraskuun pimeydessä ja räntäsateessa. Kun tarjonta lisääntyy ja monipuolistuu, löytyy uusi kotikin juuri keväällä helpoiten.

Asunnon myyntiä suunniteltaessa on hyvä muistaa, että asunnon sijainti ja asuntotyyppi vaikuttavat myyntiaikaan. Myyntiaikaan vaikuttaa myös se, kuinka hyvin asunnon hinnanasetanta on onnistunut. Kaikkien tilastojen valossa on selvää, että Suomen kaupunkien joukossa lyhimmät myyntiajat ovat Helsingissä ja pisimmät Porissa.

Miten myynti kannattaa aloittaa?

Kutsu ihan ensiksi asuinalueesi hyvin tunteva välittäjä käymään.
Hyvällä välittäjällä on kattavaa tietoa asuntomarkkinasta juuri sinun asuinalueestasi. Vaikka kaikilla SKVL:n jäsenyrityksillä on käytettävissään tilastot toteutuneista kaupoista, ei mikään korvaa välittäjän omia referenssejä, siis vastaavien asuntojen kauppoja juuri Sinun asuinalueellasi. Aluetuntemus takaa sen, että asuntosi tulee myydyksi oikeaan hintaan ja kohtuullisessa ajassa. Pelkästään välityspalkkioon ei kannata tuijottaa. Mieluummin kannattaa valita välittäjä, joka on paitsi rautainen ammattilainen, myös omaa hyvät ihmissuhdetaidot. Innostunut ja ”kaupankäynnin armolahjan” omaava välittäjä myy varmasti kotisi parempaan hintaan ja ripeämmin kuin sellainen, jolla ei juurikaan ole näyttöjä vastaavien kohteiden myynnistä ja joka, niin kuin valitettavasti on usein laita, on tullut alalle helpon työn ja ansion toivossa.

Jos pääosa uuden asunnon rahoituksesta tulee oman asunnon myynnistä, kannattaa tarkkaan miettiä missä järjestyksessä asiaa lähteen edistämään. Alueesta riippuu, onko vaarana kahden asunnon loukku vai kenties nolla asunnon loukku. Tähän on asuinalueesi tuntevalla välittäjällä varmasti antaa hyvät neuvot. Joillakin alueilla kauppa käy niin vilkkaana, ettei esimerkiksi ehdollisella tarjouksella ole kilpailussa mitään menestymismahdollisuuksia. Pitkä esim. 6kk vapautumisaika oman asunnon kaupassa saattaa suosituimmilla alueilla olla hyvä keino päästä kiinni niihin kaikkein halutuimpiin kohteisiin. Jos asuntosi on puolestaan sellainen, että sen myyntiaika lasketaan tunneissa, kannattaa ehdottomasti ensin ostaa uusi ja sitten vasta lähteä omaa myymään.
Asunnonvaihto on kokonaisuus, jossa välittäjällä on väliä. Usein kaupat ketjuuntuvat ja siinä on oltava tarkkana, jotta turhilta kuluilta ja tarpeettomilta välimuutoilta vältytään.

Kevät on asunnovaihdon kulta-aikaa! Tervetuloa asuntokaupan vilkkaille kevätmarkkinoille!

Verkosto on verkossa

Hui, millainen alan dinosaurus olenkaan. Kun tulin välittäjäksi ei meillä välittäjillä ollut käytössämme sähköpostia internetistä puhumattakaan. Itselläni oli asiakaskortisto, ihan kirjaimellisesti. Kortistossani oli punaiset kortit kuumille asiakkaille, keltaiset kortit lämpimille asiakkaille ja siniset kortit viileille asiakkaille. Kun uusi kohde tuli yrityksellemme myyntiin, alkoi hurja soittorumba. Ensin punaiset, sitten keltaiset ja lopuksi vielä soitin läpi siniset asiakkaat. Puhelin oli ainoa keino tavoittaa ostavat asiakkaat ennenkuin asunto meni sunnuntaiesittelyyn.

Sähköpostin tulo helpotti työtämme kovasti ja internetin myötä muuttui toimintaympäristömme huikeasti. Tänä päivänä on yrityksessämme tapana laittaa asunnot nettiin kaikkien näkyville 48h sisällä siitä, kun meillä on kuvat ja myyntiä varten tarvittavat lakisääteiset asiakirjat.
Välittäjä voi laadukkaiden, mutta realististen kuvien ja hyvien tekstien kautta saavuttaa miltei kaikki asunnon ostoa harkitsevat asiakkaat ja antaa ihan kaikille tasapuolisesti mahdollisuuden löytää unelmiensa koti.

Välillä myyvät asiakkaat valitsevat välittäjän perusteilla ”kun sillä on verkosto” ja ”kun sillä ja sillä firmalla on ihan omat asiakkaansa”. Siis anteeksi kuinka? Onko todellakin niin, että kun sekä hinnan että sijainnin suhteen sopiva koti tulee myyntiin, niin asunnon etsijä ei osta sitä, jos välittäjä ei ole juuri tietty taho. Näin ainakin jotkut tuntuvat uskovan. Minä en usko. Joskus kuulee asiakkaan sanovan, että osti asunnon välittäjästä huolimatta. Palvelutilanne ei liene silloin ollut kaikilta osiltaan onnistunut 😉 😉

Hiljaisen myynnin kohteet ja arvokohteet ovat asia erikseen. Jos myyjänä on esim. julkisuuden henkilö, tietty suku tai jos asunnossa on asuttu kauan ja julkinen myynti tuntuu raskaalta, ei internetiä käytetä, vaan silloin asuntoa tarjotaan ns. kortistoasiakkaille. Kun olemme vuosikymmenet myynyt arvoasuntojakin, on meilläkin paljon asiakkaita, joille näitä hiljaisen myynnin kohteita voi tarjota. Lisäksi ainakin meillä on muutama taho, joilla on ihan oma verkostonsa. Soitto näille ja viidakkorumpu alkaa pärisemään.

Verkosto on verkossa ja niin alan ripeät Daavidit kuin jähmeät Goljatitkin voivat saada yhtä laajan ja laadukkaan näkyvyyden. Verraton renki, ei niin kelpo isäntä, on internet.
Netin lisäksi tarvitaan välittäjältä ketteryyttä, joustavuutta, asiantuntemusta ja hyvää palveluasennetta, jotta pärjää siinä viidakossa, joksi kiinteistönvälitysala on viime vuosina villiintynyt.

Verkosto on tänä päivänä verkossa, totean minä, alan dinosaurus, jolla ei ihan aina ole ollut nettiä apuna ostavia asiakkaita palveltaessa.