050 551 4115 anna@annatoppinen.fi
Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!
Annan blogi

Joulu on jälleen ovella ja uusi asuntovuosi 2019 kynnyksellä

Joulu on ovella ja uusi asuntovuosikin on kynnyksellä.

Loppuvuotta kohti kauppamäärät yleensä laskevat. Joulukuussa on paljon pyhiä ja päivänvalon vähäisyys vuoden pimeimpänä kuukautena tuo asuntoesittelyihin omat haasteensa. Joulukuu vertautuu asuntokaupassa heinäkuuhun. Keskikesällä ja joulun aikaan ovat vain tosiostajat liikkeellä. Tositoimissa ovat joulunaikaan mm.”muuttolinnut” eli ulkosuomalaiset, jotka tekevät joulukuussa kotimaassa käydessään osto- ja myyntipäätöksiä.

Kaupan piristyminen on vuoden 2018 mittaan tuonut alalle nousukauden lieveilmiöt.

Kiinteistönvälitysalaa on vuonna 2018 puhuttanut erilaisten hinta-arvionettisivustojen kasvava määrä. Jos asunnonmyyntiä harkitseva luottaa asunnon arvioinnissa pelkästään nettisivuihin, niin, huh! kuinka paljon voikaan hinnoittelu mennä metsään! Monet näistä sivustoista perustuvat epätarkkoihin tietoihin toteutuneista hinnoista markkinoilla. Useimmiten myöskään taloyhtiöiden kunto ei tule huomioiduksi hinnoittelussa. Helsingin kantakaupungissa voi samassa talossakin sijaitsevien asuntojen neliöhinnoissa olla jopa 4000€ ero. (meillä on monta esimerkkiä tekemiemme kauppojen valossa).

Alalle on tullut epätervettä kilpailua sellaistenkin toimijoiden muodossa, jotka puhuvat välityspalkkioista, mutta eivät tarjoa välityspalvelua. Verrataan omenaa appelsiiniin ja tottahan se kuluttajaa hämmentää. Itsemyyjän työkaluksi sopii mainiosti yritys, joka laatii kauppakirjan. Välittäjän tärkein tehtävä on kuitenkin aluetuntemuksen perusteella hinnoitella, esitellä sekä neuvotella myyjän ja ostajan välillä. Kun palvelusta jätettään pois hinnoittelu, esittely ja neuvottelu ja kuitenkin puhutaan välityspalvelusta ja välityspalkkiosta, johdetaan meitä kaikkia harhaan ja vaikeutetaan muuten ihan tervettä välittäjien välistä vertailua ja palvelujen kilpailuttamista.

Joulun aikaan on monilla aikaa pohtia asuntoasioitakin. Alkuvuodesta kasvaa asuntojen ja kiinteistönvälityspalvelujenkin kysyntä, kun moni haluaan heti vuoden alussa päivittää asumistarpeensa ja toisaalta saattaa asuntonsa aina niin vilkkaille asuntokaupan kevätmarkkinoille.

Ostamassa tai myymässä: Anna ketterän tiimimme auttaa!

Erinomaisen hyvää Joulua ja hienoa asuntovuotta 2019!

Annan asuntoapteekki: Lääkettä asuntokaupan hämmennykseen

Olen huomannut, että on asioita, joita kuluttajat eivät välttämättä tiedä ja joita meidän välittäjien olisi hyvä ostajille tähdentää. Tässä muutama poiminta asioista, jotka jatkuvasti aiheuttavat hämmennystä.

Ostotarjous: Ostotarjous on nimensä mukaisesti tarjous, joka myyjän tulee hyväksyä, jotta sitova sopimus osapuolten välille syntyy. Tämä koskee asunto-osakkeiden kauppaa. Myyjän ei tarvitse koskaan myydä eikä hyväksyä tarjousta. Myyjä saa myös valita kenelle myy.

Vastatarjous: Kun myyjä tekee ostajalle vastatarjouksen, ei ostaja ole enää sidottu tarjoukseensa, vaikka alkuperäisen tarjouksen voimassaolo ei olisi vastatarjouksen tullessa vielä päättynyt. Yksinkertaisesti: se joka on viimeksi jotain lausunut on sidottu ja toinen osapuoli ”vapaa”.

Ostotarjous kiinteistökaupassa: Kiinteistökauppaa koskeva lainsäädäntö ei edes tunne tarjousta ja sitova sopimus osapuolten välille syntyy vain kaupanvahvistajan vahvistaessa osapuolten välisen esisopimuksen tai jos esisopimus tehdään maanmittauslaitoksen kaupankäyntijärjestelmässä. Kiinteistökauppaan ei sovelleta samoja oikeustoimilain säännöksiä kuin asunto-osakkeiden kauppaan. Kiinteistökauppaan sovelletaan maakaaren mukaisia muotomääräyksiä.

Vuokrattu on vuokrattu! Kun kaupataan vuokrattua asuntoa, niin vuokrasopimus siirtyy oikeuksineen ja velvollisuuksineen uudelle omistajalle. Vuokratun huoneiston vapautumisesta ei ole syytä mainita mitään. Voidaan toki mainita, että vuokrasopimus on irtisanottu päättymään tiettynä päivänä ja se, kummanko osapuolen toimesta irtisanominen on tapahtunut.

Lunastuslauseke ja lunastusoikeudesta luopumisen sitovuus: Jos myytävien osakkeiden yhtiön yhtiöjärjestyksessä on lunastuslauseke, tulee välittäjän valvoa ostajan etua lunastustilanteessa. Välittäjä ei ole lunastajan asialla, eikä välittäjällä ole oikeutta eikä velvollisuutta palvella mahdollista lunastajaa. Jos hallintaoikeus luovutetaan ennen lunastusajan päättymistä, on välittäjän hyvä muistuttaa ostajaa, että mahdollisessa lunastustilanteessa on huoneisto luovutettava mahdolliselle lunastajalle siinä kunnossa kuin se viimeksi esiteltäessä oli. Ostaja on korvausvelvollinen asuntoon tekemistään muutoksista. Mielenkiintoinen on myös määräys, ettei lunastusoikeudesta luopuminen sido yhtiön osakasta, vaan hän voi kirjallisesta luopumisilmoituksestaan huolimatta lunastaa osakkeet, jos yhtiöjärjestys antaa siihen mahdollisuuden.

Myyntiesite: Myyntiesite on nimensä mukaisesti esite. Esitteen ns. esittelyteksti on myynnin edistämiseksi laadittu ja usein välittäjän subjektiivinen näkemys asunnon ja alueen eduista. Esitteessä on myös ns. faktaosio ja sen tietojen oikeellisuudesta vastaa välittäjä ja niihin tulee ostajan voida luottaa. Näitä ovat mm. tiedot taloyhtiön tilasta ja asunnon varusteita. Ennen tarjouksen tekemistä on ostajan erinomaisen hyvä käydä läpi taloyhtiöstä annetut tiedot. Kysyä voi epäselvissä tapauksissa välittäjältä ja tietenkin soittaa isännöitsijälle.

Älä epäröi kysyä. Kun olet tekemässä kenties elämäsi suurinta kauppaa, ei tyhmiä kysymyksiä olekaan!

Tervetuloa kanssamme turvallisille asuntokaupoille!

Voiton huumaa ja tappion tuskaa

”What goes around comes around” Minulle soitti vuosi sitten rouva, joka halusi asunnostaan arvion myyntiä varten. Kipitin paikalle ja minusta tuntui, että asiakas ”puhui Annaa”. Kun asiakas ”puhuu Annaa” niin Iriksen ja Ninan mielestä kysymyksessä on meille mitä sopivin toimeksiantaja. Pari päivää myöhemmin rouva soitti (asia, jolle annan suuren arvon) ja kertoi, että päätyi toiseen välittäjään. Sanoipa vielä, että itse olisi minut valinnut, mutta suku toivoi muuta. Toivotin onnea myyntiin ja pahoittelin, että en saanut/voinut olla avuksi.

Asiakas ihmetteli, kun en ollut vihainen enkä loukkaantunut. (vaikka totuuden nimissä taisin vähän olla).

Meni vuosi ja menneellä viikolla sama asiakas palasi ja sanoi, että olisi nyt myymässä asuntoaan ja haluaisi minut välittäjäksi. Suvun valitsema välittäjä ei ollut saanut asuntoa myydyksi.
Nyt oli minulla kanttia sanoa, että autan mielelläni, kunhan en tällä kertaa joudu kisaamaan sopimuksesta muiden välittäjien kanssa. Asiakas lupasi, että olen tällä kertaa hänen ainoansa.

Voiton huumaa ja tappion tuskaa, sitä on tämänkin välittäjän arkinen aherrus.

Vuosi sitten tuskaa, nyt pikkuisen huumaa…tulossa myyntiin ihan ihana asunto arvo-osoitteesta.

Some ei ole aina soma

Miltä tuntuisi lukea, että Sinun rakkaudella remontoimasi ja sisustamasi koti on jonkun mielestä koirankoppi tai että asuntosi saa jonkun voimaan pahoin?
Kuinka asuntoilmoitus voi matkaan saattaa niin suuria intohimoja ja ikävien kommenttien sarjatulta?

No on yksi poikkeus: Kun asunnosta poistetaan omistajan kädenjälki ja asunto stailataan näyttämään mahdollisimman paljon siltä, että se kelpaisi sisustuslehtien sivuille – ei ikäviä kommentteja juurikaan näy…

Alle olen koonnut kommetteja Oikotiellä esillä olleista (ei stailatuista) kodeista. HUOM! Siis asunnoista, jotka ovat jonkun asunjansa näköisiä koteja.

SOME EI AINA OLE SOMA – koskee asuntoilmoitusten kommenttejakin!

1)Levoton koirankoppi

2)Hyi, nyt alko yrjöttää

3)Liila seinillä saa minut sairaksi

4)Kuvat on taas kyllä niin syvältä. En halua nähdä mitään asetelmia, vaan sen asunnon! Hinta on kyllä ihan posketon…
Krääsää kerrakseen ja huono kopio vanhan ajan nikkarin talosta, epäaito

5)Perus kämppä, ja hintakin sen mukainen. Vaikea nähdä kaiken läpi itse asunto. Sisustushan on jokaisen oma asia, mutta joskus se voi vaikeuttaa asunnon myyntiä, kaikki eivät osaa hahmottaa asuntoa tyhjänä. Itse myin muuton keskellä ja heti meni kaupaksi, kun ostaja ei tuijottanut pahvilaatikoita

6)Johan on myyntipointti.
Edelfelt on sutinut tauluja, ei tässä kämpässä, vaan jossain pihanperän työtilassa.
Voi herra per……..e!

Minun kannattaa varmaan laittaa CVn sivulle että olen kerran tehnyt ruokaa presidentille.
Kele……

7)Sisustus ei ole mun makuun. Tylsyys ei ole tyylikkyyttä. Ajottomuus tyyli jees mutta tästä puuttuu se jokin mikä tekee loistelijaan kokonaisuuden. Ja Kun nähnyt ihmisten koteja Ja loisteliaita palazso koteja ja miten sisustaneet ja keittiö kokonaisuuksia. Ruoka saleja ym jne. Ei Tälläinen oikein innosta. Jotenkin harmaa ja valkoinen murretuja valkoisen sävyjä ja kaikki huone kalut kuosit todella vaaleita ja valkoista. Eihän tuollaisissa kodeissa voi asua tai edes kävellä kuin ilmassa.

8)Kuka hullu voi sisustaa noilla väreillä

9)Makunsa kullakin – tämä on kyllä ihan hirvee!

Esittelemme tänään 23.09.2018

ENSIESITTELY 13.00-14.00

Kerrostalo, 2h+avok+s+parveke, 89 m2
Helsinki, Töölö
Sibeliuksenkatu 2 A, 00260 Helsinki

Myyntihinta: 587 624,35 euroa (6 602,52 €/m2)
Velaton hinta: 627 000 euroa (7 044,94 €/m2)

ESITTELY 14.30-15.30

Kerrostalo, 2h+k+kph+parvi, 60,5 m2
Helsinki, Töölö
Savilankatu 4 C , 00250 Helsinki

Myyntihinta: 411 953,1 euroa (6 809,14 €/m2)
Velaton hinta: 423 000 euroa (6 991,74 €/m2)

ENSIESITTELY 14.30-15.30

Kerrostalo, Studio (yj:n mukaan 2h+k), 51 m2
Helsinki, Ullanlinna
Tehtaankatu 6 B 19, 00140 Helsinki

Myyntihinta: 467 000 euroa (9 156,86 €/m2)
Velaton hinta: 467 000 euroa (9 156,86 €/m2)

ESITTELY 13.00-14.00

Kerrostalo, 2h+k+kph+halli (yj:n mukaan 4h+k), 126,7 m2
Helsinki, Töölö
Messeniuksenkatu 11 A, 00250 Helsinki

Myyntihinta: 647 000 euroa (5 106,55 €/m2)
Velaton hinta: 647 000 euroa (5 106,55 €/m2)

Tiimini krooninen asuntopula (pula myytävistä asunnoista) on onneksi sentään hieman helpottanut. Olemme saaneet monta mielenkiintoista kotia asuntokaupan syksyä kohti vilkastuville markkinoille.

Kesän jälkeen meillä on aikaa ja energiaa vastaan ottaa lisää uusia myyntitoimeksiantoja.

Jos mietit asunnon ostoa, tule ihmeessä tutustumaan näihin koteihin. Jos taas mietit asunnon myyntiä, olet tervetullut tapaamaan meitä esittelyihimme tai ottamaan meihin muutoin yhteyttä.

Arvioimme nopeasti – myymme ripeästi. Viimeisen 3 kuukauden aikana on 90% meillä myytävänä olleista asunnoista löytänyt uuden omistajan alla kuukauden myyntiajalla. Hyvä välitystapa velvoittaa meidät kertomaan myyjälle todennäköisen toteutuvan kauppahinnan. Tästä hinnasta on tinkimisprosentti ollut 2-4%.

Olemme kantakaupungin asuntojen arviontiin ja myyntiin erikoistunut tiimi.

Oletpa sitten ostamassa tai myymässä asuntoa,
ota Annan ketterä, koulutettu ja kokenut tiimi asuntoasioitasi hoitamaan !

TERVETULOA ASUNTOKAPUAN SYYSMARKKINOILLE!