Annan blogi

Hyvää ja turvallista asuntokesää 2019!

Kesälomakausi on ovella ja vaikka tiimimme palveleekin koko kesän, suuntaa moni asiakkaistamme kesällä pois kotoa pidemmäksi aikaa. Ohessa muutama vinkki asioista, jotka on hyvä muistaa, ennen kuin suuntaat kesälaitumille.

a) sammuta sähkölaitteiden virrat. Sähköä säästyy ja tulipalon vaara vähenee
b) sulje hanat (sekä astianpesukoneen että pyykinpesukoneen)
c) jätä väliovi auki, jotta posti mahtuu. Käännä lehdet loma-asunnolle, jos olet pidemmän aikaa poissa vakioasunnoltasi
d) ulko-ovi on hyvä laittaa takalukkoon. Varmista myös ennen lomaa, että huoltomiehellä on avain asuntoosi ja myös turvalukon avain
e) tarkista kotivakuutuksen voimassaolo
f) tarkista kylmälaitteiden kunto ja jos haluat tämän kesän sadon talteen – sulata ja puhdista pakastin ennen satokautta
g) tarkista, että kaikki ovet ja ikkunat on huolellisesti suljettu
h) siirrä ulkoiluvälineet, kuten polkupyörät, lukolliseen varastoon tai vaikkapa turvaan omalle parvekkeelle

Vielä muutama ”kikka” kuinka suojata kodin elektroniikka.

a) matkapuhelin ja verkkovirrasta irrotettava ”läppäri” toimivat turavllisesti sähkökatkon ja ukkosen sattuessa
b) kun ukkonen lähestyy, on ihan hyvä irrottaa herkimmät laitteet verkkovirrasta
c) pientalossa ja kesämökissä on hyvä selvittää maadoitukset ja ukkossuojaukset asiantuntijalla.
d) herkkien elektroniikkalaitteiden pistorasioihin voi asentaa ylijännitesuojat
e) aroille laitteille on hyvä harkita akkuvarmistusta

Tiimimme palvelee asuntoasioissa ihan koko kesän!

Toivotamme oikein hyvää, turvallista ja aurinkoista asuntokesää 2019!

Niin kauas kodit karkaavat…

Niin kauas kodit karkaavat…

Asuntojen selaaminen nettiportaaleissa voi olla vaarallista puuhaa. Olet tositoimin liikeellä, mutta et kuitenkaan täysin varautunut siihen, että se unelma-asunto saattaakin arvaamatta tulla eteen.

Kuinka asunnonetsijän on viisas varautua siihen, ettei unelma-asunto luisu toisiin käsiin.

a) Älä viivyttele tarjouksen teossa. Jos välittäjä sanoo, että asunto on herättänyt kiinnostusta – usko sitä ”kelmiä” ainakin tämän kerran, osoita olevasi kiinnostunut ja toimi. Minulla on sellainen ohje, että en edes sano myyjälle sanaa tarjous, ennen kuin minulla on sitova tarjous. Myyjä ei jää odottelemaan jahkaajia, vaan kun tosi ostaja tekee tarjouksen, myyjä lyö kaupan lukkoon. Ikävänä muistona on ajat, jolloin kollega saattoi soittaa myyjälle, että on tulossa tarjous. Myyjä jäi odottamaan ja minun asiakkaani vaihtoi kiinnostuksensa toiseen kohteeseen.

b) Neuvottele rahoitus kuntoon. Ehdollinen tarjous johtaa harvoin kauppaan. Hyväksytty ehdollinen tarjous ei lopeta myyntiä, vaan myyjä voi hyväksyä ehdottoman tarjouksen. (joskus on käynyt niinkin, että myyjä on hyväksynyt alemman ehdottoman tarjouksen, jos ehtona on esim. ollut oman asunnon myynti tiettyyn päivään mennessä)

c) Myy vanha asuntosi ensin ja vasta sitten osta uusi. Poikkeuksena mm. kantakaupungin pienet perheasunnot, niiden myyntiajat ovat lyhyet ja toteutuvan hinnan määrittäminen on alueen asiantuntijalle helpohko tehtävä.

d) Älä haaveile liian kallista asuntoa. Jos budjettisi on 300.000€, älä lähde tarjouskilpaan asunnosta, jonka pyyntihinta n 400.000€. Ole siis realisti siitä, minkä hintaiseen asuntoon sinulla on varaa ja mikä on budjettisi ehdoton yläraja.

e) Tee tarjous lähelle myyjän ehtoja, mitä mm. vapautumiseen ja maksuaikatauluun tulee. On hyvä muistaa, että tarjous sisältää muutakin kuin hinnan. Siispä kannattaa kiinnittää huomioita muihinkin ehtoihin.

Niin kauas kodit karkaavat…turhaan niitä tavoitat (Rauli Somerjokea mukaillen). Eivät karkaa enää, kun muistat mm. nuo yllä mainitut ohjeet.

Ja sitten tietenkin se minun ikisuosikkiohjeeni asunnon ostajalle: Asunnot ovat kuin rakkaudet, kun se oikea löytyy – on aika lopettaa etsiminen.

Tervetuloa asuntokaupoille!

Palvelijanhuoneen paluu ja vahingossa vaurastuneet

Olen huomannut, että palvelijanhuone on saanut uuden elämän. Monet ikääntyvät asiakkaani harkitsevat kodin yhteydessä olevaan yksiöön tai tilavaan palvelijanhuoneeseen itselleen hoitajaa. Minulla on, kiitos vuosikymmenten kokemuksen, asiakkaita, jotka ovat ”vaurastuneet vahingossa”. Asiakkaat, jotka ostivat asunnon tai asuntoja kantakaupungista 90-luvun alussa, ovat havahtuneet asuntosijoituksiensa huimaan arvonnousuun. Äskettäin nauroin erään asiakkaani kanssa, että te sitten ”vaurastuitte vahingossa”. Kantakaupungin asuntojen arvonnousua eivät he, enkä minäkään voineet aavistaa. Nyt näillä ikääntyvillä, ”vahingossa vaurastuneilla”on mahdollisuus erilaisiin asumisjärjestelyihin. Vaihtoehtona oman hoitajan palkkaaminen ja vaikkapa käänteisen asuntolainan turvin asuminen omassa kodissa hyvinkin pitkään.

HS:n mukaan ”suuret alan toimijat” eivät ilmiötä palvelijahuoneen paluusta tunnista. Olisiko niin, että tällaisen yksityisen ja ihmisläheisen välittäjän kanssa asiakkaat jakavat myös suunnitelmansa asumisjärjestelyistä. Olen saanut seurata ilmiötä aitiopaikalta.

Alla esimerkki siitä, kuinka lähelle välittäjää asiakkaat joskus tulevat.

Hieman huvittuneena muistelen erästä leskirouvaa, jolla oli virolainen hoitaja kotona. Rouva oli kuitenkin päättänyt muuttaa palvelutaloon. Talossa, jossa hän asui, oli portaita, pieni hissi eivätkä saniteettitilatkaan vastanneet vaikeasti liikkuvan rouvan tarpeita. Koti oli kaunis ja emäntä siihen kiintynyt.

Ryhdyin myymään asuntoa ja rouvan toive oli, että hyvissä ajoin ennen esittelyjä tulisin paikalle rupattelemaan. Hoitaja tarjosi minulle mannapuuroa ja mustikkakeittoa. Istumme kaikki kolme keittiössä ja paransimme maailmaa. Kun sain asunnosta hyvän tarjouksen, niin rouva totesi. ”Kuule Anna, olen lähtenyt kaksi kertaa Viipurista lumihankeen, en lähde kotoani mihinkään”. Rouva olisi maksanut minulle tehdystä työstä, mutta sanoin, että kun olet itsesi kaksi kertaa hangesta löytänyt, en minä sinulta mitään tohdi pyytää. (silloin harmitti, jos totta puhutaan). Ehkä em. kaltainen toimintani on syynä siihen, että ajan edelleen vanhalla Hondalla ja että sekä asiakkaisiini että moniin kollegoihin nähden asun kovin vaatimattomasti 😉

Meni pari vuotta ja kuolinpesän edustaja soitti. ”Olet kuulemma syönyt tätimme keittiössä mannapuuroa ja parantanut maailmaa. Nyt täti on menehtynyt ja asunto pitäisi myydä”. Täti oli eläessään komentanut ottamaan Toppiskaan yhteyttä, kun hänestä aika jättää asunnon myynnin aika koittaa.

Ja niinhän minä sen asunnon myinkin.

Alla HS:n juttu. Hauskaa, että joskus kaltaiseni pääsee jotakin asuntomarkkinasta ja sen muutoksesta lausumaan. 25 vuotta alalla antaa sentään perspektiiviä.

Julkaistu Helsingin Sanomissa 24.4.2019.

Klikkaa alla olevaa kuvaa, niin saat luettua artikkelin PDF-tiedostona.

Asuntopula, asuntopula, Annan tiimin asuntopula

MYYTY! Töölö Topeliuksenkatu 17 , 159m2 luxus-koti myytiin huhtikuussa

MYYTY! Töölö Sibeliuksenkatu 11, 177m2 kiinnosti monia-huhtikuun kauppoja tämäkin

MYYTY! Ullanlinna Vuorimiehenkatu 29, 81m2 näppärä kolmio - tästä saimme monta tarjousta ja kauppa huhtikuussa

MYYTY! Töölö Urheilukatu 16, 75m2 tehomyyjämme Nina löysi tällekin uuden omistajan supernopeasti - tämä oli huhtikuun ensimmäinen kauppa

Voisin kai todeta, että meillä on positiivinen ongelma. Asunnot kantakaupungissa menevät kaupaksi vikkelään ja ahkeraa tiimiäni uhkaa asuntopula. Kiinteistönvälittäjän asuntopuola on pula myytävistä kohteista. Huhtikuu on perinteisesti ollut vilkas myyntikuukausi. Poikkeusta ei näytä tekevän huhtikuu 2019. Ei se ole ihme ollenkaan. Kevään valo saa monen asiakkaan kodinvaihtohalun heräämään. Jo neljä asuntoa on huhtikuussa 2019 löytänyt kauttamme uudet omistajat ja myyntivarastomme on jälleen hupenemassa hurjaa vauhtia. Kysyntää on kaiken kokoisista asunnoista kantakaupungissa.

Voimme siis hyvällä syyllä, hieman peloissammekin todeta: Annan ahkeraa tiimiä uhkaa jälleen asuntopula. Uusia myyntitoimeksiantoja otetaan kernaasti vastaan. Jos harkitset asuntosi myyntiä, ota yhteyttä! Konsultaatiomme on veloitukseton ja autamme Sinua yhteensä yli 40 vuoden kokemuksella asuntokaupasta kantakaupungissa. Saamme kiitosta ”kodikkaasta”, yksilöllisestä, asiantuntevasta palvelusta ja ehdottoman kilpailukyisestä hinnastamme.

Soita Anna Toppinen 050 551 4115, lähetä sähköpostia anna@annatoppinen.fi tai Nina Karvonen p. 045 873 5007, nina@annatoppinen.fi

On näytön paikka!

Huomenna on jälleen sunnuntai - se on näytön paikka! Esittelyssä Sibeliuksenkatu 11, Vinämöisenkatu 1, Topeliuksenkatu 17 sopimuksen mukaan ja HUPS - Urheilukatu 16 tulikin myydyksi.

Tiimini krooninen asuntopula (pula myytävistä asunnoista) on onneksi sentään hieman helpottanut. Olemme saaneet monta mielenkiintoista kotia asuntokaupan aina yhtä vilkkaille kevätmarkkinoille.

Aktiivinen myyntityömme ja näkyvä markkinointimme on toki aiheuttanut sen, että varastomme hupenee kiivasta tahtia. Meillä onkin hyvää aikaa ja energiaa ottaa vastaan uusia myyntitoimeksiantoja.

Jos mietit asunnon ostoa, tule ihmeessä tutustumaan näihin koteihin. Jos taas mietit asunnon myyntiä, olet tervetullut tapaamaan meitä esittelyihimme tai ottamaan meihin muutoin yhteyttä.
”Open house”, sunnuntaiesittely, on hyvä tapa/paikka kartoittaa tarjontaa, eri asuinalueita ja välittäjiäkin. Ei ole ollenkaan tavatonta, että välittäjä saa viikolla yhteydenoton sunnuntaiesittelyssä käyneeltä asiakkaalta ja sisältö on tämä ”haluan teidät minunkin kotiani myymään”

Arvioimme nopeasti – myymme ripeästi. Viimeisen 3 kuukauden aikana on 90% meillä myytävänä olleista asunnoista löytänyt uuden omistajan alla kuukauden myyntiajalla. Hyvä välitystapa velvoittaa meidät kertomaan myyjälle todennäköisen toteutuvan kauppahinnan. Tästä hinnasta on tinkimisprosentti ollut vain 2-4%. Onpa monta asuntoa myyty jälleen pyydettyyn hintaan ja joistakin, kaikkein halutuimmista, on hinta noussut hieman yli pyydetyn hinnan.

Olemme kantakaupungin asuntojen arviontiin ja myyntiin erikoistunut ketterä myyntitiimi.
Oletpa sitten ostamassa tai myymässä asuntoa, ota Annan ketterä, koulutettu ja kokenut tiimi asuntoasioitasi hoitamaan!

TERVETULOA ESITTELYIHIMME JA ASUNTOKAUPAN KEVÄTMARKKINOILLE!