050 551 4115 anna@annatoppinen.fi
Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!
Annan blogi

Onko asuntokauppa nykypäivän hevoskauppaa?

Onko asuntokauppa nykypäivän hevoskauppaa?

Kyllä asuntokauppa on nykypäivän hevoskauppaa, jos tarkastellaan mitkä riita-asiat työllistävät käräjäoikeuksia eniten. Kun ennen käräjöitiin hevoskaupoista, koskee nykyään noin neljännes käräjäoikeuksien riita-asioista asuntokauppaa. Paljon voi siis mennä pieleen, jos ”kotiläksyjä” ei tehdä huolella. Jos kysytään syytä riita-asioiden suureen määrään, niin veikkaan, että liika kiire clousata kauppa ja sen myötä huolimattomuus tai ihan yksinkertaisesti tietämättömyys, ovat suurimmat syyt käräjöintiin. En ymmärrä trendiä, jossa kiinteistönvälityspalveluja myyvät yritykset kilvan huutokauppaavat palvelujensa hintoja alas. ”Löydä Suomen halvin välittäjä” ”säästä palkkioissa” jne. ovat tulleet alan iskulauseiksi ja mainossloganeiksi. Euron suutari voi tehdä tonnin vahingon. Miksi ihmeessä ottaa kalleimman yksittäisen omaisuuseränsä myyntiä hoitamaan ”euron suutari”, kun tiedossa on se valtava määrä riitoja, mikä hutiloiden hoidetuista asuntokaupoista syntyy. Käräjöinti ei ole halpaa. Paitsi kukkaroa, verottaa riitely kaikkien osapuolten aikaa ja energiaa.

Asuntoesittelyssä saattaa unohtua, mikä kaupan kohde on. Kaupan kohde ei ole itse asunto, vaan asunnon hallintaan oikeuttavat asunto-osakeyhtiön osakkeet. Ei pitäisi olla yhdentekevää, millaisen yhtiön osakkeita olet hankkimassa. Jotkut ovat laittaneet mutkat suoriksi ja verranneet muuta osakekauppaa asunto-osakeyhtiön osakkeiden kauppaan. En voisi olla enempää eri mieltä. Kun ostaa yhtiön osakkeita, on niillä päivän hinta. Kun hankkii asunto-osakeyhtiön osakkeita, määräytyy osakkeiden hinta sen mukaan minkälaisen huoneiston hallintaan osakkeet oikeuttavat. Samassa yhtiössä voi olla ylimmän kerroksen merinäköalakoteja ja alimman kerroksen asuntoja pihanäkymillä ja tokihan osakkeiden hinta on silloin eri tasolla. Kun osakkeista kuitenkin kauppaa tehdään, kannattaa perehtyä paitsi itse asuntoon, myös yhtiöön ja ainakin seuraaviin asiakirjoihin

• isännöitsijäntodistus korjaustarveselvityksineen
• tasekirja: viimeinen tuloslaskelma, tase ja toimintakertomus
• talousarvio- PTS, eli pitkän tähtäimen (5 vuotta) korjaussuunnitelma
• yhtiöjärjestys
• energiatodistus
• asunnon pohjapiirros
• kuntokartoitus (jos sellainen on tehty)
• jos asunnossa on ollut esim. vesivahinko tai kosteusvaurio on hyvä pyytää nähtäväksi sitä koskevat raportit

Ei ole yhtään hullumpi idea tutustua alueen kaavoitustilanteeseen ja asuinympäristöön muutoinkin.

Kun teet kauppaa välittäjän avulla, on välittäjällä korostettu selonottovelvollisuus ja voit luottaa saamaasi informaatioon.
Kun ostotarjous on hyväksytty ja kaupanehdoista neuvotellaan, pidän ohjenuorana erään tuntemani asuntokauppajuristin mottoa: ”paperi ei valita”. Paitsi että neuvotteluvaiheessa haluan saattaa kaiken yhteydenpidon kirjalliseen ja molempien osapuolten hyväksymään muotoon, ei ole olleenkaan huono idea laittaa vielä kauppakirjaankin kaikki sovitut asiat.

Omakohtaista kokemustakin minulla on. Kun välittäjä myi loma-asuntoni, sanoin, etten sitten halua tavata ostajaa kuin kaupanteossa. Halusin varmistaa, että välittäjälläni oli langat käsissään ja kaikki informaatio kulki hänen kauttaan. Hienosti hoiti välittäjäni prosessin sopimuksenteosta aina kaupantekoon saakka. Ostajan tapasin, kuten olin toivonut, vasta kaupantekotilaisuudessa.

25 vuotta ja yli 1000 asuntokauppa – eikä kertaakaan välittämistämme kaupoista käräjillä. Teemme tiimissäni kaikkemme ja ”lite till”, ettei kukaan asiakkaistamme joutuisi asuntokaupoista käräjöimään. ”Olet sitten itseäsi fiksumpia palkannut”, totesi eräs asiakas. Totta, vastasin. Olisiko tuokin tae siitä, ettei välittämiämme kauppoja vihreän veran äärellä puida. Kiitän tiimini daameja Ninaa, Iristä ja Meriä siitä ammattitaidosta, huolellisuudesta ja perusteellisuudesta, jota he työssään osoittavat.

Tervetuloa tekemään kanssamme turvallista asuntokauppaa!

Valinnaisen vuokratontin monet mutkat

Kauniinilmakujalla, Aurinkolahden upeimmassa talossa, voi oskas valita, maksaako tontinvuokravastiketta vai lunastaako tonttiosuuden ja pienentää huomattavasti vastikettaan.

Etsit uutta kotia ja olet mieltynyt uudehkoihin taloihin esimerkiksi Lauttasaaressa tai Aurinkolahdessa. Kiikarissa voi olla vaikkapa 55m2 kaksio. Hämmentyneenä luet asuntoilmoituksia. Ihan samanlainen asunto samassa talossa samassa kerroksessa maksaa 240.000€ ja toinen 297.000€. Onko välittäjä ollut tehtäviensä tasolla, kun on noin ali-tai ylihinnoitellut asunnon?

Nyt pitäisi kellot soida. Otetaanpa asiasta selvää!  Ennen taloyhtiöllä oli joko vuokratontti tai oma tontti ja asia oli sillä selvä ja järjestelmä, jos minulta kysytään, hyvin selkeä. Vuokramaalla olevan yhtiön osakkaat maksoivat hoitovastikkeen ohella tontinvuokravastiketta.

Noin kymmenen vuotta sitten tuli vuokratontteihin uusi mahdollisuus, valinnainen vuokratontti. Samalla alkoi yleistyä yksityinen vuokratonttijärjestelmä.

Näissä tapauksissa taloyhtiö tekee vuokrasopimuksen tontin omistavan yksityisen rahaston tai muun yhtiön kanssa. Taloyhtiön osakkeiden ostaja saa itse päättää, maksaako huoneistokohtaisesti tonttiosuudestaan tontin vuokravastiketta vai lunastaako tonttiosuuden ja pienentää vastaavasti vastikettaan.

Uusi järjestämä on tuonut asunnon ostajille ja osakkaille mukanaan lisää valinnanmahdollisuuksia, mutta myös hämmentää asunnon ostoa harkitsevia. Osa asunnonostajista haluaa lunastaa tonttiosuuden asuntokaupan yhteydessä, osa ehkä vähän myöhemmin, kun taas osa päättää olla käyttämättä lunastusoikeuttaan.

Lunastusehtoja on erilaisia eri kohteista riippuen. Tonttiosuuden voi lunastaa esimerkiksi kerran vuodessa tai uudiskohteissa yleensä myös kohteen valmistumisen yhteydessä.

Jos lunastusoikeuttaan ei käytä, mahdollisuus siihen siirtyy kaupan mukana seuraaville omistajille.

Kun osakas maksaa osuutensa tontin määräosan lunastushinnasta, hän vapautuu tontin vuokravastikkeesta. Muut kustannukset, kuten kiinteistövero, katetaan hoitovastikkeella.

Valinnanvapaus on ostajalla. Rakentajan ja välittäjän tulisi kuitenkin tehdä ostajalle tiettäväksi, mihin uuden kodin ostaja on sitoutunut. Ostajan on esimerkiksi hyvä muistaa, että tontin vuokravastike ei pienennä lunastushintaa, toisin kuin esimerkiksi rahoitusvastikkeen maksaminen pienentää lainaosuutta. Jos siis osakas päättää maksaa tontinvuokravastiketta vaikkapa kolme vuotta ja lunastaa tonttiosuutensa vasta sitten, lunastushinta on viiden vuoden päästä edelleen sama, ellei jopa suurempi, kun lunastushintaa on tarkistettu.

Siispä oli välittäjä ollut tällä kertaa tehtäviensä tasolla, kun oli hinnoitellut samanlaiset asunnot, toisen 240.000€ (osakas ei ollut käyttänyt tontinosuuden lunastusmahdolisuutta) ja toisen 297.000€ (osakas oli lunastanut tontinosuuden ja maksanut siitä 57.000€). Jälkimmäinen asiakas maksaa enemmän kuin puolta pienenpää vastiketta.

Ikävää todeta, etteivät ihan kaikki tunne tätä melko uutta järjestelmää ja asiakkaan asunto saatetaan hinnoitella ”miten sattuu”. Kerran kun tätä asiakkaalle taivastelin, niin asunnon myyntiä harkitseva omistaja totesi, että välittäjä oli mukava nuori mies ja palkkio oli kovin edullinen.  Toisella kertaa asiakas antoi palautetta rakentajan markkinoinnista. Ostajalle ei ollut tarpeeksi selkeästi kerrottu, mihin hän oli sitoutumassa.

Ostajalle ja myyjälle  neuvo: Ei ole tyhmää kysyä ja kyseenalaistaa! Jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, ei se asuntokaupoissakaan ole totta.

TERVETULOA TURVALLISILLE ASUNTOKAUPOILLE!

 

Se on sitten kevät ja ASUNTOPULA!

Vallila Konepajan alue MYYTY: komea kahden tason kattohuoneisto
5h + k + kph + s + terassi, 137 m2
Helsinki, Vallila
Aleksis Kiven katu 35 A, 00520 Helsinki

Kallio Kolmas Linja 25. MYYTY: soma parvekkellinen kaksio
2h + k + kph + vh + parveke, 58 m2
Helsinki, Kallio
Kolmas Linja 25 B, 00530 Helsinki

Lauttasaari Melkonkatu 1. MYYTY: kaksio josta hieno näköala
2h + avok + kph + parveke, 60,5 m2
Helsinki, Lauttasaari
Melkonkatu 1 B, 00210 Helsinki

Siltasaari Pitkänsillanranta 15. MYYTY: todellinen kohennusta kaipaava tunnelmakoti
2h+k+avok+s+kph, 82 m2
Helsinki, Siltasaari
Pitkänsillanranta 13 A , 00530 Helsinki

Huh! Murheensa kullakin – näin voi kai todeta. Kun syksyn mittaan myyntivarastomme kasvoi kasvamistaan, on se alkuvuodesta kutistumassa olemattomiin ja Annan ahkeraa myyntitiimiä uhkaa ASUNTOPULA. Tammikuun alkupuolella on kauppa käynyt  ennätysvilkkaana ja mm. nämä kuvien 4 komeaa kotia ovat löytäneet kauttamme uudet omistajat.

Kysyntää on kaiken kokoisista asunnoista, mutta jos omistat 4-5h asunnon Töölössä tai Ullanlinnassa, puhumattakaan jos haluat myydä näppärän kaksion kantakaupungista, on Sinulla mahdollisuus nopeaan kauppaan. Lukuisat asiakkaamme etsivät juuri nyt kauttamme em. kaltaisia koteja.

Meillä on nyt aikaa, intoa ja energiaa tarttua uusiin haasteisiin, emmekä millään haluaisi tarjota lukuisille ostaville asiakkaillemme ei oota. Jos siis olet myymässä asuntoasi, kutsu meidät käymään! Ei sinun tarvitse siivota, tiskata tai leipoa. Varaa aikaa noin tunti. Saat veloituksetta arvion asunnostasi ja kattavan, kuitenkin varsin kohtuullisen palvelutarjouksemme. Meillä on yhteensä yli 30 vuoden kokemus asuntokaupasta kantakaupungissa, kaikilla LKV-pätevyys ja saamme kiitosta kodikkaasta, kuitenkin asiantuntevasta palvelusta.

Soita jo tänään Anna Toppinen 050 551 4115 tai Nina Karvonen 045 873 5007. Laitetaan Sinunkin asuntosi aina niin vilkkaille asuntokaupan kevätmarkkinoille. Onnistunut asuntokauppa on osiensa summa, anna meidän kertoa kuinka.

Joulu on ovella ja uusi vuosikin 2018 jo kynnyksellä

Joulu on ovella ja uusi asuntovuosikin on kynnyksellä,

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat koko maassa laskivat 0,5 prosenttia syyskuusta lokakuuhun. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,1 prosenttia, kun taas muualla maassa ne laskivat 1,0 prosenttia. Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat koko maassa nousivat 0,4 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,4 prosenttia, kun taas muualla maassa ne laskivat 0,5 prosenttia

Loppuvuotta kohti kauppamäärät yleensä laskevat. Joulukuussa on paljon pyhiä ja päivänvalon vähäisyys vuoden pimeimpänä kuukautena tuo asuntoesittelyihin omat haasteensa. Joulukuu vertautuu asuntokaupassa heinäkuuhun. Keskikesällä ja joulun aikaan ovat vain tosiostajat liikkeellä.  Tositoimissa ovat joulunaikaan mm.”muuttolinnut” eli ulkosuomalaiset,  jotka tekevät joulukuussa kotimaassa käydessään osto- ja myyntipäätöksiä.

Kaupan piristyminen on vuoden 2017 mittaan tuonut alalle nousukauden lieveilmiöt.

Kiinteistönvälitysalaa on vuonna 2017 puhuttanut erilaisten hinta-arvionettisivustojen kasvava määrä. Jos asunnonmyyntiä harkitseva luottaa asunnon arvioinnissa pelkästään nettisivuihin, niin, huh! kuinka paljon voikaan hinnoittelu mennä metsään! Monet näistä sivustoista perustuvat epätarkkoihin tietoihin toteutuneista hinnoista markkinoilla. Useimmiten myöskään taloyhtiöiden kunto ei tule huomioiduksi hinnoittelussa.  Helsingin kantakaupungissa voi samassa talossakin sijaitsevien asuntojen neliöhinnoissa olla jopa 4000€ ero. (meillä on monta esimerkkiä tekemiemme kappojen valossa).

Alalle on tullut epätervettä kilpailua sellaistenkin toimijoiden muodossa, jotka puhuvat välityspalkkioista, mutta eivät tarjoa välityspalvelua. Verrataan omenaa appelsiiniin ja tottahan se kuluttajaa hämmentää. Itsemyyjän työkaluksi sopii mainiosti yritys, joka laatii kauppakirjan. Välittäjän tärkein tehtävä on kuitenkin aluetuntemuksen perusteella hinnoitella, esitellä sekä neuvotella myyjän ja ostajan välillä. Kun palvelusta jätettään pois hinnoittelu, esittely ja neuvottelu ja kuitenkin puhutaan välityspalvelusta ja välityspalkkiosta, johdetaan meitä kaikkia harhaan ja vaikeutetaan muuten ihan tervettä välittäjien välistä vertailua ja palvelujen kilpailuttamista.

Joulun aikaan on monilla aikaa pohtia asuntoasioitakin. Alkuvuodesta kasvaa asuntojen ja kiinteistönvälityspalvelujenkin kysyntä, kun moni haluaan heti vuoden alussa päivittää asumistarpeensa ja toisaalta saattaa asuntonsa aina niin vilkkaille asuntokaupan kevätmarkkinoille.

Ostamassa tai myymässä: Anna ketterän tiimimme auttaa!

Erinomaisen hyvää Joulua ja hienoa asuntovuotta 2018!

 

 

 

Esittelemme 26.11.2017

ESITTELY SU 26.11.2017 KELLO 13.30-14.30

Kohdenumero 9623571
Kerrostalo, 5h + k + kph + s + terassi, 137 m2
Helsinki, Vallila
Aleksis Kiven katu 35 A, 00520 Helsinki Mh. 973.000€
Uskallamme luvata, että nyt on tarjolla Helsingin kiinnostavimman asuinalueen komein koti.
Kahden tason huippulaadukas kattohuoneisto Konepajalla tarjoaa omaa rauhaa kaupungin kattojen yllä. Tässä koti, joka täyttää vaativankin asunnonetsijän toiveet. Laatukoti Sinulle, joka et asumisessakaan tyydy tavanomaiseen.

ESITTELY SU 26.11.207 KELLO 15.00-16.00

Kohdenumero 9890705
Kerrostalo, 5h + k + halli + 2 kph + 2 wc + s, 133 m2
Helsinki, Etu-Töölö
Ilmarinkatu 12 A, 00100 Helsinki Mh. 734 678,87 euroa (5 523,9 €/m2)
Vh. 795 340 euroa (5 980 €/m2)
Kaksi huoneistoa yhden hinnalla! 110m² + 23m² yhteensä 133m². Tämän asunnon hallintaan oikeuttaa kaksi osakesarjaa (110m2 ja 23m2 asunnot). Yksiö on mahdollista erottaa omaksi asunnokseen ja vuokrata tai myydä pois.

ESITTELY SU 26.11.2017 KELL0 12.00-13.00

Kohdenumero 9864305
Kerrostalo, 1h + avokeittiö + kph + s + parveke, 47 m2
Helsinki, Etu-Töölö
Mechelininkatu 3 b A , 00100 Helsinki Mh. 445.000€
Huikea Helsingin Emmy! 5/8 kerroksen koti Sinulle, joka haluat asua omassa rauhassasi, mutt arvostat hyviä yhteyksiä ja palvelujen läheisyyttä. Studiotyyppinen huoneisto, jossa ei lainkaan turhia väliseiniä, vaan paljon valoisaa vaaleaa tilaa. Tähän kauniiseen 5.kerroksen kotiin pääset nousematta ainoataan porrasta. Laatua ja tyyliä vaativalle.

ESITTELY SU 26.11.2017 KELLO 15.00-16.00

Kohdenumero 9789290
Kerrostalo, 3h + k + kph + erill. wc + parveke , 122,5 m2
Helsinki, Taka-Töölö
Sibeliuksenkatu 2 A , 00260 Helsinki Mh. 659 311,83 euroa (5 382,14 €/m2)
Vh. 723 000 euroa (5 902,04 €/m2)
Haluatko kodin korkealta 5. kerroksesta talosta, jossa putkiremontti on hiljan tehty perinteisellä menetelmällä? Asunnon suureet kauniit huoneet ovat valoa tulvillaan ja oma parveke avaralle töölölöiselle sisäpihalle on mukava lisä muutoinkin viihtyisään kotiin.

Ai että mitäkö Karvosen Ninan kanssa puuhaamme ensi viikonvaihteessa?  Sytytämme kynttilöitä, vietämme laatuaikaa läheistemme kanssa ja sitten sunnuntaina: palvelemme asiakkaitamme asuntoesittelyissä . Tarjolla monta laatukotia Etu-Töölössä, Taka-Töölössä ja sokerina pohjalla huikea penthouse Vallilan konepajan alueella.

Tervetuloa esittelyihimme tutustumaan näihin komeisiin koteihin ja meihinkin Annaan ja Ninaan. Jospa saisimme auttaa Sinuakin asuntoasioissa!