Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Keväällä käy asuntokauppa – totta vai tarua?

Usein väitetään, ettei kevättä parempaa aikaa myydä ja ostaa asunto olekaan. Tähän on helppo uskoa, kun seuraa kuinka paljon asuntoja tulee keväällä markkinoille.
Meillä kävi huhtikuussa 2018 kauppa ennätysvilkkaana etenkin Helsingin kantakaupungissa.

Kun asunnon laittaa myyntiin keväällä, saa helposti ajoitettua muuton kesään/alkusyksyyn. Keväällä on valoisat illat ja näytötkin on helpompi järjestää, kun voi illallakin nähdä asunnon ikkunoista ulos. Talojen pihat puhkeavat nekin keväällä loistoonsa. Omakotitalojen ja rivitalojen paras myyntiaika ajoittuu kevääseen ja alkukesään. Me välittäjät olemme ilolla todenneet, että tunnelma asuntonäytöillä on keväällä ja alkukesästä leppoisampi kuin esimerkiksi marraskuun pimeydessä ja räntäsateessa. Kun tarjonta lisääntyy ja monipuolistuu, löytyy uusi kotikin juuri keväällä helpoiten.

Asunnon myyntiä suunniteltaessa on hyvä muistaa, että asunnon sijainti ja asuntotyyppi vaikuttavat myyntiaikaan. Myyntiaikaan vaikuttaa myös se, kuinka hyvin asunnon hinnanasetanta on onnistunut. Kaikkien tilastojen valossa on selvää, että Suomen kaupunkien joukossa lyhimmät myyntiajat ovat Helsingissä ja pisimmät Porissa.

Miten myynti kannattaa aloittaa?

Kutsu ihan ensiksi asuinalueesi hyvin tunteva välittäjä käymään.
Hyvällä välittäjällä on kattavaa tietoa asuntomarkkinasta juuri sinun asuinalueestasi. Vaikka kaikilla SKVL:n jäsenyrityksillä on käytettävissään tilastot toteutuneista kaupoista, ei mikään korvaa välittäjän omia referenssejä, siis vastaavien asuntojen kauppoja juuri Sinun asuinalueellasi. Aluetuntemus takaa sen, että asuntosi tulee myydyksi oikeaan hintaan ja kohtuullisessa ajassa. Pelkästään välityspalkkioon ei kannata tuijottaa. Mieluummin kannattaa valita välittäjä, joka on paitsi rautainen ammattilainen, myös omaa hyvät ihmissuhdetaidot. Innostunut ja ”kaupankäynnin armolahjan” omaava välittäjä myy varmasti kotisi parempaan hintaan ja ripeämmin kuin sellainen, jolla ei juurikaan ole näyttöjä vastaavien kohteiden myynnistä ja joka, niin kuin valitettavasti on usein laita, on tullut alalle helpon työn ja ansion toivossa.

Jos pääosa uuden asunnon rahoituksesta tulee oman asunnon myynnistä, kannattaa tarkkaan miettiä missä järjestyksessä asiaa lähteen edistämään. Alueesta riippuu, onko vaarana kahden asunnon loukku vai kenties nolla asunnon loukku. Tähän on asuinalueesi tuntevalla välittäjällä varmasti antaa hyvät neuvot. Joillakin alueilla kauppa käy niin vilkkaana, ettei esimerkiksi ehdollisella tarjouksella ole kilpailussa mitään menestymismahdollisuuksia. Pitkä esim. 6kk vapautumisaika oman asunnon kaupassa saattaa suosituimmilla alueilla olla hyvä keino päästä kiinni niihin kaikkein halutuimpiin kohteisiin. Jos asuntosi on puolestaan sellainen, että sen myyntiaika lasketaan tunneissa, kannattaa ehdottomasti ensin ostaa uusi ja sitten vasta lähteä omaa myymään.
Asunnonvaihto on kokonaisuus, jossa välittäjällä on väliä. Usein kaupat ketjuuntuvat ja siinä on oltava tarkkana, jotta turhilta kuluilta ja tarpeettomilta välimuutoilta vältytään.

Kevät on asunnovaihdon kulta-aikaa! Tervetuloa asuntokaupan vilkkaille kevätmarkkinoille!