Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Onko asuntokauppa nykypäivän hevoskauppaa?

Onko asuntokauppa nykypäivän hevoskauppaa?

Kyllä asuntokauppa on nykypäivän hevoskauppaa, jos tarkastellaan mitkä riita-asiat työllistävät käräjäoikeuksia eniten. Kun ennen käräjöitiin hevoskaupoista, koskee nykyään noin neljännes käräjäoikeuksien riita-asioista asuntokauppaa. Paljon voi siis mennä pieleen, jos ”kotiläksyjä” ei tehdä huolella. Jos kysytään syytä riita-asioiden suureen määrään, niin veikkaan, että liika kiire clousata kauppa ja sen myötä huolimattomuus tai ihan yksinkertaisesti tietämättömyys, ovat suurimmat syyt käräjöintiin. En ymmärrä trendiä, jossa kiinteistönvälityspalveluja myyvät yritykset kilvan huutokauppaavat palvelujensa hintoja alas. ”Löydä Suomen halvin välittäjä” ”säästä palkkioissa” jne. ovat tulleet alan iskulauseiksi ja mainossloganeiksi. Euron suutari voi tehdä tonnin vahingon. Miksi ihmeessä ottaa kalleimman yksittäisen omaisuuseränsä myyntiä hoitamaan ”euron suutari”, kun tiedossa on se valtava määrä riitoja, mikä hutiloiden hoidetuista asuntokaupoista syntyy. Käräjöinti ei ole halpaa. Paitsi kukkaroa, verottaa riitely kaikkien osapuolten aikaa ja energiaa.

Asuntoesittelyssä saattaa unohtua, mikä kaupan kohde on. Kaupan kohde ei ole itse asunto, vaan asunnon hallintaan oikeuttavat asunto-osakeyhtiön osakkeet. Ei pitäisi olla yhdentekevää, millaisen yhtiön osakkeita olet hankkimassa. Jotkut ovat laittaneet mutkat suoriksi ja verranneet muuta osakekauppaa asunto-osakeyhtiön osakkeiden kauppaan. En voisi olla enempää eri mieltä. Kun ostaa yhtiön osakkeita, on niillä päivän hinta. Kun hankkii asunto-osakeyhtiön osakkeita, määräytyy osakkeiden hinta sen mukaan minkälaisen huoneiston hallintaan osakkeet oikeuttavat. Samassa yhtiössä voi olla ylimmän kerroksen merinäköalakoteja ja alimman kerroksen asuntoja pihanäkymillä ja tokihan osakkeiden hinta on silloin eri tasolla. Kun osakkeista kuitenkin kauppaa tehdään, kannattaa perehtyä paitsi itse asuntoon, myös yhtiöön ja ainakin seuraaviin asiakirjoihin

• isännöitsijäntodistus korjaustarveselvityksineen
• tasekirja: viimeinen tuloslaskelma, tase ja toimintakertomus
• talousarvio- PTS, eli pitkän tähtäimen (5 vuotta) korjaussuunnitelma
• yhtiöjärjestys
• energiatodistus
• asunnon pohjapiirros
• kuntokartoitus (jos sellainen on tehty)
• jos asunnossa on ollut esim. vesivahinko tai kosteusvaurio on hyvä pyytää nähtäväksi sitä koskevat raportit

Ei ole yhtään hullumpi idea tutustua alueen kaavoitustilanteeseen ja asuinympäristöön muutoinkin.

Kun teet kauppaa välittäjän avulla, on välittäjällä korostettu selonottovelvollisuus ja voit luottaa saamaasi informaatioon.
Kun ostotarjous on hyväksytty ja kaupanehdoista neuvotellaan, pidän ohjenuorana erään tuntemani asuntokauppajuristin mottoa: ”paperi ei valita”. Paitsi että neuvotteluvaiheessa haluan saattaa kaiken yhteydenpidon kirjalliseen ja molempien osapuolten hyväksymään muotoon, ei ole olleenkaan huono idea laittaa vielä kauppakirjaankin kaikki sovitut asiat.

Omakohtaista kokemustakin minulla on. Kun välittäjä myi loma-asuntoni, sanoin, etten sitten halua tavata ostajaa kuin kaupanteossa. Halusin varmistaa, että välittäjälläni oli langat käsissään ja kaikki informaatio kulki hänen kauttaan. Hienosti hoiti välittäjäni prosessin sopimuksenteosta aina kaupantekoon saakka. Ostajan tapasin, kuten olin toivonut, vasta kaupantekotilaisuudessa.

25 vuotta ja yli 1000 asuntokauppa – eikä kertaakaan välittämistämme kaupoista käräjillä. Teemme tiimissäni kaikkemme ja ”lite till”, ettei kukaan asiakkaistamme joutuisi asuntokaupoista käräjöimään. ”Olet sitten itseäsi fiksumpia palkannut”, totesi eräs asiakas. Totta, vastasin. Olisiko tuokin tae siitä, ettei välittämiämme kauppoja vihreän veran äärellä puida. Kiitän tiimini daameja Ninaa, Iristä ja Meriä siitä ammattitaidosta, huolellisuudesta ja perusteellisuudesta, jota he työssään osoittavat.

Tervetuloa tekemään kanssamme turvallista asuntokauppaa!