050 551 4115 anna@annatoppinen.fi
Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Tarjouksia, joista voi kieltäytyä

Kun tulin alalle, ihmetytti minua, että sain mitä kummallisimpia ”yhteistyötarjouksia”. ”Hommaa mulle halpoja ja huonokuntoisia asuntoja, minä remontoin ja saat sitten asunnon pian uudelleen myyntiin”. Ihan hienoa ja oikein, että kantakaupungin upeat remontoitavat asunnot saatetaan kuntoon ja myydään pois. Olen toki ollut monesti tällaisia ”jalostettuja” asuntoja kauppaamassakin. Mutta se, että tekisin sitä oikein järjestelmällisesti – siinä näen ongelman. Mitä joku kuolinpesän osakas mahtaisi tuumia, jos ensin myyn kuolinpesän remontoitavan asunnon halvalla pois ilman, että se ensin on kaikille halukkaille tarjolla ja seuraavassa kuussa kauppaan samaa asuntoa jalostettuna huimasti korkeampaan hintaan. Laitonta? Ei toki.  Epäeettistä – siitä voi kai olla vain yhtä mieltä. Hyvän välitystavan vastaista tuollainen ainakin on. SKVL:n jäsenyrityksessä toimiva välittäjä ei ainakaan saisi noin toimia.

Siispä kun meille tulee myyntiin remontoitava asunto – tulee se nettiin kaikille asiakkaille tasapuolisesti tarjolle.  Tähän asti on vapailta markkinoilta melkein aina löytynyt ”hyville pommeille”ostaja, joka sen haluaa remontoida omaksi kodikseen.

Remontoitavat asunnot menevät todella hyvin kaupaksi. On aivan ihanaa, kun joku asiakas pääsee ihan itse rakentamaan ”pommikuntoisesta” mieleisensä kodin.

On asiakkaita, jotka ostavat huonokuntoisia asuntoja, remontoivat, asuvat hetken (siis kaksi vuotta) ja myyvät pois. Tämä on asumisuran luomista ja mielestäni ihan tervettä yrittelijäisyyttä.

Ihmettelin taannoin, kun eräs Hitasasunnon omistaja toivoi, että etsisin asiakkaan yli kaupungin määräämän enimmäishinnan ja tekisin kauppakirjankin. Ostaja maksaisi myyjälle pimeää kauppahintaa ja minä sulkisin silmäni. Petostahan siinä olisin ollut todistamassa.

Ihmetyttää edelleen, että alalla on toimijoita, jotka ”hinnoittelevat itselleen” asuntoja. Samalla omistajalla on kiinteistönvälitysalanyritys, joka hinnoittelee asunnon ja lupaa todella halvan palkkion ja nopean kaupan. No samalla omistajalla on asunto-osakkeita hallinnoiva yritys, joka ostaa asunnon ja parhaassa tapauksessa vielä yritys, joka vuokraa pois nämä asunnot.  Laitonta – ei varmaankaan. Hyvän tavan vastaista ja epäeettistä – aivan varmasti.

”Ostamme asuntosi käteisellä, maksamme markkinahinnan, eikä sinulle tule kuluja” – tällaiseen markkinointiin olisi  asunnon myyntiä harkitsevan  hyvä suhtautua ainakin jonkinmoisella varauksella. Mikä on se sellainen markkinahinta, jota markkina ei määrää? Olen kuulluut, että näissä tapauksissa myyjälle tarjotaan 20- 30% alle käyvän hinnan olevaa summaa. Pieni laskutoimitus. Asunnon arvo 500.000€ palkkio vaikkapa 15.000€,  myyjälle jää 485.000€ .  ”Ostamme asuntosi käteisellä”, tarjoaa asunnosta 350.000€ tai 400.000€ eikä omistajelle tule kuluja. Jokin tässä yhtälössä ei minua miellytä. Asunnon omistajan kannattaa nähdä hieman vaivaa ja vaikkapa pyytää kirjallinen arvio kolmelta alueen asiantuntijalta. Jos ”ostamme asuntosi käteisellä” vielä on halukas ostamaan asunnon, niin ei muuta kuin kaupantekoon!

Kun välittäjän etu menee asiakkaan edun edelle, on siinä pulmaa kerrakseen.

Mediaa tuntuvat kiinnostavan enemmän yksittäisen välittäjän ilmoituksissa olevat kirjoitusvirheet,  linttaan astutut  kengät tai väärä deodorantti, kuin välitysalan todelliset epäkohdat. Tuntuu joskus kuin olisin se sadun pikkulapsi, joka kysyy, onko sillä keisarilla vaatteita ollenkaan…Alasti on keisari saanut viimeiset vuodet ihan rauhassa patsastella. Taitavasti keisari(keisarit) myös ohjaavat asuntokaupasta käytävää keskustelua keisareille suotuisaan suuntaan. ”Keisarit” paasaavat palkkiosta palvelun sijaan ja kokonaan unohdetaan, että tärkeintä pitäisi olla se summa, joka asunnon omistajalle jää käteen kulujen jälkeen.

Välittäjä saa siis kaikenlaisia yhteistyötarjouksia. Vuosien varrella ovat  kohdaltani kyseenalaista yhteistyötä tarjoavat tahot kaikonneet. Ovat huomanneet, että on tarjouksia, joista kiinteistönvälittäjäkin voi kieltäytyä.

Tervetuloa turvallisille asuntokaupoille. Kun valitset  välittäjäksi SKVL:n jäsenyrityksen, voit kannella liittoon, jos välittäjäsi toimii epäeettisesti.