Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Tekoäly – älytön teko?

”Mutta kun se lupasi heti käteistä asunnostani”…Kun tulin alalle lama-aikaan, saimme ”hätistellä” asunnon myyntiä harkitsevien kimpusta firmoja ja yksittäisiäkin toimijoita, jotka lupasivat ostaa asiakkaan asunnon käteisellä ”ilman välikäsiä”. Tarkoitus oli ostaa asunto alle markkinahinnan, myydä se hieman paranneltuna eteenpäin ja kerätä voittoa välistä. Meille välittäjällekin tarjottiin yhteistyötä tyyliin ”hommatkaa mulle huonokuntoisia asuntoja halvalla ja saatte ne sitten rempan jälkeen myyntiin”. Siis anteeksi kuinka???
Olisimme myyneet remontoivat asunnot suoraan, emmekä olisi laittaneet niitä markkinoille, jossa hinta testataan todellisten ostajien tarjousten perusteella. Ei kiitos, sanoimme silloin ja ei kiitos, sanomme nyt.

Remontoitavat asunnot käyvät erityisen hyvin kaupaksi, kun niin monet asiakkaat tahtovat ostaa kohennusta kaipaavan huoneiston ja remontoida sen mieleisekseen kodiksi. Usein yrittelijäät nuoret luovat asumisuraa remontoimalla huonokuntoisen asunnon, asumalla kaksi vuotta ja siirtyvät sitten seuraavaan kohteeseen. Tällaista toimintaa voimme kannustaa ja arvostaakin.

Asunnon markkinahinta testataan markkinoilla ja sitä ei muuta sekään, että asia kuorrutetaan tekoälyllä tai muilla moderneilla innovaatioilla.
Pelkästään tekoälyyn perustuvan hinnoittelun perustella asunnon myynti saattaa olla älytön teko. Tekoäly on oiva apuväline ja saattaa hyvinkin antaa suuntaa asunnon hinnoitteluun. Kun kysymyksessä on usein ihmisen suurin yksittäinen omaisuuserä, kannatta kysyä mielipidettä myös alueen tuntevilta välittäjiltä, ennen kuin myy asunnon suoraan helpon kaupan toivossa.

Neuvoimme asiakkaita ennen ja neuvomme nytkin: Laittakaa asuntonne markkinoille ja testatkaa hinta – kyllä sillä käteisostajalla on sen jälkeenkin mahdollisuus ostaa asuntonne. Ja sittenpähän tulee testattua, kuinka tekoälyn tekemä hinnoittelu pitää yhtä sen hinnan kanssa, jota todelliset ostajat ovat valmiita asunnosta maksamaan.

Tekoäly – älytön teko? Asuntokaupoilla se saattaa hyvinkin olla näin.