Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Valinnaisen vuokratontin monet mutkat

Kauniinilmakujalla, Aurinkolahden upeimmassa talossa, voi oskas valita, maksaako tontinvuokravastiketta vai lunastaako tonttiosuuden ja pienentää huomattavasti vastikettaan.

Etsit uutta kotia ja olet mieltynyt uudehkoihin taloihin esimerkiksi Lauttasaaressa tai Aurinkolahdessa. Kiikarissa voi olla vaikkapa 55m2 kaksio. Hämmentyneenä luet asuntoilmoituksia. Ihan samanlainen asunto samassa talossa samassa kerroksessa maksaa 240.000€ ja toinen 297.000€. Onko välittäjä ollut tehtäviensä tasolla, kun on noin ali-tai ylihinnoitellut asunnon?

Nyt pitäisi kellot soida. Otetaanpa asiasta selvää!  Ennen taloyhtiöllä oli joko vuokratontti tai oma tontti ja asia oli sillä selvä ja järjestelmä, jos minulta kysytään, hyvin selkeä. Vuokramaalla olevan yhtiön osakkaat maksoivat hoitovastikkeen ohella tontinvuokravastiketta.

Noin kymmenen vuotta sitten tuli vuokratontteihin uusi mahdollisuus, valinnainen vuokratontti. Samalla alkoi yleistyä yksityinen vuokratonttijärjestelmä.

Näissä tapauksissa taloyhtiö tekee vuokrasopimuksen tontin omistavan yksityisen rahaston tai muun yhtiön kanssa. Taloyhtiön osakkeiden ostaja saa itse päättää, maksaako huoneistokohtaisesti tonttiosuudestaan tontin vuokravastiketta vai lunastaako tonttiosuuden ja pienentää vastaavasti vastikettaan.

Uusi järjestämä on tuonut asunnon ostajille ja osakkaille mukanaan lisää valinnanmahdollisuuksia, mutta myös hämmentää asunnon ostoa harkitsevia. Osa asunnonostajista haluaa lunastaa tonttiosuuden asuntokaupan yhteydessä, osa ehkä vähän myöhemmin, kun taas osa päättää olla käyttämättä lunastusoikeuttaan.

Lunastusehtoja on erilaisia eri kohteista riippuen. Tonttiosuuden voi lunastaa esimerkiksi kerran vuodessa tai uudiskohteissa yleensä myös kohteen valmistumisen yhteydessä.

Jos lunastusoikeuttaan ei käytä, mahdollisuus siihen siirtyy kaupan mukana seuraaville omistajille.

Kun osakas maksaa osuutensa tontin määräosan lunastushinnasta, hän vapautuu tontin vuokravastikkeesta. Muut kustannukset, kuten kiinteistövero, katetaan hoitovastikkeella.

Valinnanvapaus on ostajalla. Rakentajan ja välittäjän tulisi kuitenkin tehdä ostajalle tiettäväksi, mihin uuden kodin ostaja on sitoutunut. Ostajan on esimerkiksi hyvä muistaa, että tontin vuokravastike ei pienennä lunastushintaa, toisin kuin esimerkiksi rahoitusvastikkeen maksaminen pienentää lainaosuutta. Jos siis osakas päättää maksaa tontinvuokravastiketta vaikkapa kolme vuotta ja lunastaa tonttiosuutensa vasta sitten, lunastushinta on viiden vuoden päästä edelleen sama, ellei jopa suurempi, kun lunastushintaa on tarkistettu.

Siispä oli välittäjä ollut tällä kertaa tehtäviensä tasolla, kun oli hinnoitellut samanlaiset asunnot, toisen 240.000€ (osakas ei ollut käyttänyt tontinosuuden lunastusmahdolisuutta) ja toisen 297.000€ (osakas oli lunastanut tontinosuuden ja maksanut siitä 57.000€). Jälkimmäinen asiakas maksaa enemmän kuin puolta pienenpää vastiketta.

Ikävää todeta, etteivät ihan kaikki tunne tätä melko uutta järjestelmää ja asiakkaan asunto saatetaan hinnoitella ”miten sattuu”. Kerran kun tätä asiakkaalle taivastelin, niin asunnon myyntiä harkitseva omistaja totesi, että välittäjä oli mukava nuori mies ja palkkio oli kovin edullinen.  Toisella kertaa asiakas antoi palautetta rakentajan markkinoinnista. Ostajalle ei ollut tarpeeksi selkeästi kerrottu, mihin hän oli sitoutumassa.

Ostajalle ja myyjälle  neuvo: Ei ole tyhmää kysyä ja kyseenalaistaa! Jos jokin näyttää liian hyvältä ollakseen totta, ei se asuntokaupoissakaan ole totta.

TERVETULOA TURVALLISILLE ASUNTOKAUPOILLE!