Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Asunnon ostotarjous on sitova

Asunnon ostotarjous on sitova tarjous ostaa tietyn asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet. Tarjous on muutakin kuin hinta.

Asunnon ostotarjous on sitova tarjous ostaa tietyn asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet. Tarjous tulee tehdä kirjallisena. Jos ostaja tarjouksen voimassaoloaikana hyväksytyn tarjouksen jälkeen ei tee kauppaa, seuraa tästä korvausvelvollisuus. Menetys voi olla korkeintaan maksimikäsirahan (4% kauppahinnasta) suuruinen. Jos pienemmästä käsirahasta on sovittu, menettää ostaja koko käsirahan. Me emme koskaan peri lain sallimaa, 4% kauppahinnasta, suurempaa käsirahaa. Jos vakiokorvaus on seuraamukseksi sovittu, tulee myyjän periä vakiokorvaus ostajalta. Myyjän turvaksi käytämme pääsääntöisesti käsirahaa.

Ostajalle ei tule korvausvelvollisuutta, jos ostotarjous on tehty ehdollisena, eikä ehto ole täyttynyt. Esimerkiksi, jos ostaja ei saakaan pankista tarpeeksi suurta lainaa tai oma asunto ei mene kaupaksi tietyssä tarjouksessa määritellyssä ajassa. Ostaja voi perua kaupat ilman korvausvelvollisuutta myös, jos hänelle on annettu virheellistä tai puutteellista tietoa seikoista, jotka oleellisesti ovat vaikuttaneet ostajan ostopäätökseen.

Meidän tehtävämme välittäjänä asuntokaupoissa on ottaa vastaan ja välittää kaikki ostotarjoukset myyjälle. Joskus ensimmäinen ostotarjous ei johda kauppaan, vaan ostaja ja myyjä neuvottelevat tarjousten ja vastatarjousten avulla, kunnes molempia kauppaosapuolia tyydyttävä sopimus syntyy. Välitämme nämä tarjoukset ostajan ja myyjän välillä.
Myyjä on se, joka tekee päätöksen, hyväksyykö vai hylkääkö hän ostotarjouksen. Jos myyjä hyväksyy ostotarjouksen ehdollisesti, eli muuttaa tarjousta joltakin osin, on kyseessä hylätty ostotarjous ja myyjän lausuma on myyjän tekemä vastatarjous.

Monesti keskeisin neuvottelukohde kaupoissa on asunnon kauppahinta. Perinteisessä kauppamallissa ostajat tarjoavat joskus hieman pyyntihintaa vähemmän. Myyjä on aina se joka viime kädessä päättää, minkä ostotarjouksen hän hyväksyy ja kenen kanssa haluaa kauppaa tehdä.

”Kysytkö myyjältä myykö hän asunnon xx-eurolla?” Näin joskus ostajaehdokas meiltä kysyy. Vastaamme aina: ”Tarjous on muutakin kuin hinta. Tarjous on mm.: vapautumisaika, maksuehdot, hinta, käsirahan määrä, kaupantekopäivä jne. Kyllähän me toki kysymme syntyykö kauppa tietyllä hinnalla, kun ostajaehdokas tekee kirjallisen tarjouksen, jossa kaikki kaupanehdot on selkeästi kirjattu”.

Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, kun olet tekemässä elämäsi kenties suurinta kauppaa. Kun olet ostamassa tai myymässä asuntoa Helsingin kantakaupungissa, anna meidän auttaa. Keskustelu kanssamme ei maksa mitään, mutta saat varmasti hyvää tietoa siitä, mikä tilanne asuntomarkkinoilla juuri nyt on. Emme ole ihan koko Suomen välittäjiä, mutta kantakaupungin talot, korttelit, kujat ja asuntojen arvot, tunnemme kuin omat taskumme. (joskus jopa hieman paremminkin).

NINA KARVONEN
LKV, LVV
p. 045 873 5007
nina@annatoppinen.fi

OONA ILLMER
LKV, LVV
p. 040 750 2396
oona@annatoppinen.fi

ANNA TOPPINEN
LKV, LVV, yrittäjä, oik.kand.
p. 050 551 4115
anna@annatoppinen.fi