Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Asunto on kuin rakkaus: kun se oikea löytyy, on aika lopettaa etsiminen.

Palvelemme ripeästi, asiantuntevasti ja kuinkas muuten: suurella sydämellä!

Asunto edustaa meille useimmille suurinta varallisuuserää ja niinpä sen hankinnassa kannattaa käyttää tunteen ohella ihan selkeää järkeä.

Olen koonnut tähän muutaman vinkin, jotta asunnonostaja onnistuisi kiertämään ihan ne suurimmat karikot.

1) Mieti ihan ensin, millainen asumismuoto juuri Sinulle sopii. Olisiko se pieni asunto kaupungin ytimessä, rivitalo hieman kauempana vai oletko kenties omakotitaloasuja. Mittaa etäisyydet sinulle tärkeisiin paikkoihin: Työpaikka, harrastukset, ystävät jne. Tässä kohtaa on myös hyvä paikka miettiä, mistä kaikesta olet valmis asumisen nimissä luopumaan. Ostaako edullisempi asunto, jolloin lifestyle ei juurikaan muutu, vai venyttää budjetti äärimmilleen ja olla valmis luopumaan asioista, joista ”salakavalasti” on saattanut tulla itsestäänselvyyksiä.

2) Rahoitus kuntoon. Kun olet päättänyt taloudelliset reunaehdot uudelle kodillesi, niin pyydä lainatarjous useammasta rahoituslaitoksesta.

3) Kun olet päättänyt budjetista, älä katsele asuntoja, jotka huikeasti ylittävät maksukykysi. 10-20% yli maksimibudjettisi pyyntihintaiset asunnot kannattaa toki ottaa listoille, sillä joidenkin asuntojen hintapyynnöt ylittävät aina selvästi alueen käyvän hintatason.

4) Selaa asuntoja internetistä, vertaile hintoja ja käy esittelyissä. Sunnuntaiesittelyt ovat erinomaisia ”kartoitustilaisuuksia”. Harkitse tarkkaan, milloin pyydät yksittäisesittelyä. Tämä ei tietenkään koske tyhjiä asuntoja. Jos asunnossa on kaksi koiraa, pieni lapsi ja omistajalla pitkät työpäivät – saattaa olla ihan fiksua hakeutua ko. asunnon yleiselle näytölle. Kokenut välittäjä kyllä ohjeistaa sinua, kuinka kunkin kohteen näytön osalta toimia. Rajoitusten hellittäessä alkavat yleiset esittelyt jälleen vakiintua.

5) Kun haluat tietää ”millaista väkeä” talossa asuu ja mikä on ”henki talossa”, ei mikään estä jututtamasta naapureita. Jos et nyt ihan tohdi ovikelloa soittaa, niin rapussa voit hyvin kysäistä, kuinka kukin talossa viihtyy ja onko jotakin erityistä, mitä uuden asukkaan tulisi tietää.

6) Pyydä välittäjältä isännöitsijätodistus ja muut yhtiötä koskevat asiapaperit. Jos papereissa on jotakin, mikä askarruttaa, ota yhteyttä välittäjään, isännöitsijään tai käy paperit läpi pankkisi kanssa.

7) Kun olet sopimassa asioita omistajan tai välittäjän kanssa, pyri saattamaan kaikki yhteydenpito kirjalliseen muotoon (sähköposti on siihen ihan oiva väline). Tässäkin uskon välittäjän sinua opastavan, mutta ole valpas, jos suullisiin sopimisiin aletaan vedota.

8) Ja sitten se oma suosikkilauseeni: ”Asunto on kuin rakkaus, kun se oikea löytyy, on aika lopettaa etsiminen!”

Kevään tullen ovat jälleen meidänkin tiimimme laarit täynnä mielenkiintoisa uusia koteja, joten ei muuta kuin: TERVETULOA ASUNTO-OSTOKSILLE!