Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Asuntokaupan ”uusi-normaali” ei niin uusi sittenkään!

Suomi aukeaa ja pikkuhiljaa aukeavat myös myytävien asuntojen ovet.

Mitä on ”uusi normaali” asuntokaupassa? Viime aikoina ovat välittäjien avuksi tulleet digitaalisen asuntokaupan välineet. On DIAS-sähköinen asuntokauppa ja digi-esittelytkin. Verrattomia apuvälineitä, jotka eivät kuitenkaan poista tai korvaa välittäjän ja asiakkaan jalkautumista kohteen tarkastamiseen, esittelyyn ja kaupantekoon. DIAS soveltuu vain käteiskauppoihin ja kun esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa on valtava määrä yhtiöitä, joiden yhtiöjärjestyksessä on lunastuspykälä, ei DIAS-järjestemää voi niissä käyttää. Digiesittely taas ei poista ostajan velvollisuutta tutustua kohteeseen paikan päällä.

Ostajan selonottovelvollisuudesta säädetään asuntokauppalain 6 luvun 12 pykälässä
”Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä.
Jos ostaja on ennen kaupantekoa tarkastanut asunnon tai ilman hyväksyttävää syytä jättänyt käyttämättä myyjän tarjoaman tilaisuuden asunnon tarkastamiseen, hän ei saa virheenä vedota seikkaan, joka hänen olisi pitänyt havaita tarkastuksessa.”

Kiinteistönvälittäjän on puolestaan suoritettava välitystehtävä ammattitaitoisesti, huolellisesti ja hyvää välitystapaa noudattaen sekä ottaen huomioon sekä myyjän että ostajan edut. Lain mukaan kiinteistönvälittäjän on välityskohdetta tarjotessaan annettava ostajaehdokkaille kaikki ne tiedot, joiden välittäjä tietää tai hänen pitäisi tietää vaikuttavan kaupasta päättämiseen. Jos välittäjällä on aihetta epäillä, että sen saamat tiedot ovat virheellisiä tai puutteellisia, on hänen varmistuttava tiedon oikeellisuudesta ja oikaistava mahdollinen virheellinen tai puutteellinen tieto. Jos tiedon oikeellisuuden varmistaminen ei ole mahdollista ilman kohtuutonta vaivaa, välittäjän on ilmoitettava ostajaehdokkaalle, ettei tietoa ole voitu tarkistaa.

Kiinteistönvälittäjä ei voi suorittaa välitystehtävää eikä tarjota asuntoa ostettavaksi ilman, että on hän huolellisesti tarkastanut kohteen paikan päällä. Pelkät myyjän antamat tiedot ja niiden ylöskirjaaminen ei riitä. Tässä kohtaa on AVI joutunut puuttumaan sellaisen välittäjän toimintaan, joka ei käynyt paikan päällä asunnossa ja ilmoitti kuitenkin olevansa kiinteistönvälittäjä.

Asuntokaupan ”uusi normaali” ei sitten niin uusi olekaan. Kiinteistönvälittäjän tulee edelleen tutustua kaupan kohteeseen huolellisesti ja ostajan on hyvä käydä paikan päällä. Yksittäisesittelyistä on ennenkin syntynyt 96% asuntokaupoista ja vain 4% on myyty yleisnäytöiltä. Siinäkään ”uusi normaali” ei poikkea vanhasta.

Kesä on aina asuntokaupan kulta-aikaa! Monet ovat tänä keväänä lykänneet myyntipäätöstään Koronan asettamien haasteiden vuoksi ja vain asumattomien asuntojen esittelyt on voitu hoitaa vaivattomasti ja turvallisesti. Mielenkiintoista on ollut, että niin monet asiakkaat ovat juuri tänä kevväänä huomanneet asuvansa epäsopivassa asunnossa. Eräskin tuttu asiakas nauroi, että kun lapset olivat kotona ja vanhemmatkin tekivät töitä kotona, kristallisoitui asunnonvaihtotarve. (olihan sitä toki jo pari vuotta pähkäilty) 😉

Uuden tiedon valossa on nyt hyvä hetki laittaa asunto myyntiin. Tämä varsinkin, jos olet kesällä pidemmän aikaa poissa, tai jos asunnossa ei muutoin oleskella vakituisesti. Patoununutta kysyntää riittää varsinkin niiden asuntojen osalta, joiden hinta on heti myynnin alussa maltettu laittaa ”oikealle hehtaarille”. Nousevilla markkinoilla saattoi asunnon hinnoitella yläkanttiin, nouseva markkina kun kyllä korjasi hinnan ajan myötä kohdalleen. Hintojen nousu näyttää taittuneen ja nyt onkin oikea ja realistinen hinnoittelu arvossaan. Pyydä alueen asintuntija apuun, kun haluat taata asunnollesi oikean hintatason ja kohtuullisen myyntiajan.

Ostamassa tai myymässä asuntoa – autan Sinua yli 20 vuoden kokemuksella.

Ota yhteyttä – Annan asuntokauppa on auki ihan koko kesän 2020!

Anna Toppinen
050 551 4115
anna@annatoppinen.fi