Annan blogi

Hyvä koti – PAHEMPI MIELI

Halutuimpien asuntojen määrä on rajallinen ja kun sellainen ”asuntokarkki” tulee markkinoille, on ottajia monta. Ostajan täytyy olla valmis tekemään suuria ratkaisuja nopeasti. Muutaman pettymyksen ja ”läheltä piti” tilanteen jälkeen on asunnonetsijästä kouliintunut asunnonoston ammattilainen. Pankkiasiat on hoidettu, välittäjän kanssa on etukäteen tutustuttu yhtiön papereihin ja epäselvät asiat kysytty isännöitsijältä. Näytölle mieli päätöksentekomoodissa, eikä tilanne aiheuta stressiä. Vuonna 2021 on meillä ollut myynnissä kolme asuntoa, joiden suhteen voi todeta: Hyvä koti – PAHEMPI mieli.

Myyjä voi myydä vain yhdelle, joku jää aina hopealle ja kokee mielipahaa. Mielestäni meillä välittäjilläkin on tilanteessa moraalisia velvoitteita. Ainakin tarjota asuntoa ensin niille, jotka ovat omansa kauttamme myyneet, palvelustamme maksaneet ja odottavat OMAN VÄLITTÄJÄN auttavan heitä uuden kodin etsinnässä. Kun me myymme asunnon ja asiakas hakee uutta kotia, täyttyy sähköpostimme Oikotien linkeistä. ”Mitä tästä pidät, mitä mieltä yhtiöstä, mitä mieltä hinnasta”. Konsultoimme asiakkaitamme laajasti, jos vaikka olisi niin, ettei meidän tarjontaamme vapautumisjan puitteissa tulee asiakkaallemme sopivaa vaihtoehtoa.

Jokainen asunnonetsijä löytää oikean asunnon ja entisissä kilpailutilanteissa koetut pettymykset unohtuvat. Olenpa saanut todistaa sitäkin, kun uuden asunnon omistaja onnellisena huokaa .” onneksi emme saaneet sitä asuntoa josta viime viikolla teimme tarjouksen – tämä kun sopii meille niin paljon paremmin!”

Ei pyörää tarvitse kahdesti keksiä…eikä asuntoilmoitusta

Kalevankatu 25. Tarjolla moneksi muuntuva 5/6 kerroksen asunto. Loistoyhtiö.
Kerrostalo, 3h+k+palv.h+kph+wc, 116 m2
Helsinki, Kamppi
Kalevankatu 25 A, 00100 Helsinki
Mh. 876.000€

Korkeavuorenkatu 4. Tarjolla kolmio huippuyhtiössä. Vastike vain 0,50€/m2
Kerrostalo, 3h+k+kph, 63 m2
Helsinki, Ullanlinna
Korkeavuorenkatu 4 A , 00150 Helsinki
Mh.628.740€

Torkkelinkuja 10. Tarjolla soma, kohennusta kaipaava koti "Itä-Kaivopuiston" idyllissä.
Tilaisuus remonttitaitoiselle.
Kerrostalo, 1h+k+kph, 34 m2
Helsinki, Kallio
Torkkelinkuja 10, 00500 Helsinki
Mh. 284.000€

Luotsikatu 9. Tarjolla huikea koti Skattan kattojen yllä.
Kerrostalo, 4h+k+rt+kph+s+wc+viherh., 186 m2
Helsinki, Katajanokka
Luotsikatu 9 A , 00160 Helsinki
Mh. 1.795.000€

Minulle soitti kerran asiakas, joka sanoi ”Apua Anna! Luulin, että asuntoni, jonka juuri myin kauttasi, on tullut uudelleen myyntiin”. Asiakas oli lukenut ilmoituksen, jossa hänen asuntonsa ilmoitusteksti oli kopioitu sanasta sanaan. Sama tunne tuli minulle nyt aamulla, kuin luin erään toimijan asuntoilmoituksen. Ei nyt tällä kertaa sanasta sanaan, mutta melkein. Ilmeisesti toimija mietti, että mitäpä tuota tekstiä itse värkkäämään, kun sen voi toiselta kopsata. Olenko pikkusielu piipittäjä? Ehkä niin, mutta ilmoitusten teko, on tärkeä osa työtämme ja haluaisimme aina, että niissä näkyisi meidän kädenjälkemme. Kaunis kiitos tuli kerran asiakkaalta, joka sanoi: ”Tekstejänne on hauska lukea, ne ovat kuin pieniä tarinoita.” 🙂

1) Tiimi Anna teksti

Tunnelma alkaa jo huikean kauniissa entisöidyssä porrashuoneessa ja jatkuu somassa asunnossa. Huoneisto on oikea ”tilaihme”, sillä kaksio vanhassa talossa ja näissä neliöissä on harvinaisuus. Olohuoneen suuresta erkkeristä tulvii valoa ja mittava huonekorkeus lisää tilan tuntua entisestään.

Yhtiöllä on omistuksessaan 5 liikehuoneistoa, 2 asuntoa ja 6 autopaikkaa. Vuokratuotot turvaavat yhtiön taloutta.

Talon piha suihkulähteineen ja valaistuine puineen on asukkaiden ylpeys. Piha onkin oikea keidas kesällä ja fiksusti valaistuna se on kaunis katsella myös syksyn pimenevissä illoissa.

Sijainti arvostetussa Etu-Töölössä. Museokatu edustaa kaupunkikulttuuria parhaimmillaan. Monet pittoreskit kahvilat ja ravintolat palvelevat alueen asukkaita. Merenranta kelpo ulkoilumaastoineen on lähellä ja Töölön torillekin kipaisee muutamassa minuutissa. 48m2 kaksio on erinomainen valinta niin sijoittajalle kuin omaa kotia etsivällekin.

Varaa oma esittelyaikasi tai pyydä lisätietoja. Kanssamme myös oman asuntosi arviointi hoituu ripeästi, veloituksetta ja ammattitaidolla! Myyntiä hoitavat: Anna Toppinen, p. 050 551 4115, anna@annatoppinen.fi ja Nina Karvonen p.045 8735007, nina@annatoppinen.fi

2) Oikotien teksti

Tunnelma alkaa jo huikean kauniisti entisöidyssä porrashuoneessa ja jatkuu somassa asunnossa. Korkeista ikkunoista tulvii valoa ja mittava huonekorkeus lisää tilan tuntua entisestään. Asunnon seinät ovat raikkaan vaaleat, paitsi makuuhuoneessa, jossa on käytetty rauhoittavan maanläheistä beigen sävyä. Asunnossa on tyylikkäät, lakatut puulattiat. Kodikkaan, kompaktin keittiön kaapit ovat kaunista hennon vihertävää sävyä ja lattia trendikästä korkkia. Keittiöstä löytyy jääkaappi-pakastin sekä astianpesukone ja sinne mahtuu mahtuu hyvin ruokaryhmä. Kylpyhuone remontoidaan täysin syyskuussa alkavan LVIS-saneerauksen yhteydessä, ripeän päätöksen myötä pääset mahdollisesti vielä vaikuttamaan siihen, miltä asuntosi saniteettitilat tulevat näyttämään!

Vakavaraisella yhtiöllä on omistuksessaan 5 liikehuoneistoa, 2 asuntoa ja 6 autopaikkaa ja talo seisoo tukevasti omalla tontilla. Vuokratuotot sekä oma tontti turvaavat yhtiön taloutta auttaen pitämään yhtiövastikkeen maltillisena. Hoitovastike onkin erittäin kohtuullinen, vain 179,45 €/kk (3,7 €/m2). Talon piha kauniine suihkulähteineen ja valaistuine puineen on asukkaiden ylpeys! Piha onkin oikea keidas kesällä ja fiksusti valaistuna sitä on kaunis katsella myös syksyn pimenevissä illoissa. Pihalta löytyy myös lapsille keinut ja hiekkalaatikko.

Asunto sijaitsee huippupaikalla arvostetussa Etu-Töölössä. Museokatu edustaa kaupunkikulttuuria parhaimmillaan, lukuisat upeat kahvilat ja ravintolat palvelevat alueen asukkaita. Merenranta mahtavine ulkoilumaastoineen on ihan lähellä ja Töölön torillekin kipaisee vain muutamassa minuutissa. Tämä 48,5 m2 kaksio on erinomainen valinta, kun haet tehoneliöitä kantakaupungista!

Kohtuullisessa ajassa, oikeaan hintaan.

Asunnon myyntiä suunniteltaessa on hyvä muistaa, että asunnon sijainti ja asuntotyyppi vaikuttavat myyntiaikaan. Myyntiaikaan vaikuttaa myös se, kuinka hyvin asunnon hinnanasetanta on onnistunut.

Tarjouskauppa on kauppatapa, jossa tarjoukset tehdään lähtöhinnasta ylöspäin. Perinteisesti asunto hinnoitellaan niin, että pyyntihinta on tavoitehinta. Näissä perinteisissä kauppamalleissa hinta HARVOIN kohoaa yli pyydetyn. Markkinoille on tullut toimijoita (emme kuulu niihin), jotka painavat asunnon pyyntihinnan hyvin alas ja toivovat sitten monien ns. kilpailevien tarjousten avulla saavutettavan paras tulos. Nopea kierto, nopea kauppa, mutta ei suinkaan toimeksiantajan edun mukainen kauppatapa. Surullista, että esim. Hypo on viimeisimmässä asuntomarkkinakatsauksessaan uutisoinut yli pyyntihinnan tehdyistä tarjouksista. Ilmeisesti Hypo ei ole selvillä tästä valitettavasti yleistyneestä tavasta laittaa asunto markkinoille alihintaan.

Kaikkien tilastojen valossa on selvää, että Suomen kaupunkien joukossa lyhimmät myyntiajat ovat Helsingissä ja pisimmät Porissa.

Miten myynti kannattaa aloittaa?

Kutsu ihan ensiksi asuinalueesi hyvin tunteva välittäjä käymään.

Hyvällä välittäjällä on kattavaa tietoa asuntomarkkinasta juuri sinun asuinalueestasi. Vaikka kaikilla SKVL:n jäsenyrityksillä on käytettävissään tilastot toteutuneista kaupoista, ei mikään korvaa välittäjän omia referenssejä, siis vastaavien asuntojen kauppoja juuri Sinun asuinalueellasi. Aluetuntemus takaa sen, että asuntosi tulee myydyksi oikeaan hintaan ja kohtuullisessa ajassa. Pelkästään välityspalkkioon ei kannata tuijottaa. Mieluummin kannattaa valita välittäjä, joka on paitsi rautainen ammattilainen, myös omaa hyvät ihmissuhdetaidot. Innostunut ja ”kaupankäynnin armolahjan” omaava välittäjä myy varmasi kotisi parempaan hintaan ja ripeämmin kuin sellainen, jolla ei juurikaan ole näyttöjä vastaavien kohteiden myynnistä ja joka, niin kuin valitettavasti on usein laita, on tullut alalle helpon työn ja ansion toivossa.

Jos pääosa uuden asunnon rahoituksesta tulee oman asunnon myynnistä, kannattaa tarkkaan miettiä missä järjestyksessä asiaa lähtee edistämään. Alueesta riippuu, onko vaarana kahden asunnon loukku vai kenties nolla asunnon loukku. Tähän on asuinalueesi tuntevalla välittäjällä varmasti antaa hyvät neuvot. Joillakin alueilla kauppa käy niin vilkkaana, ettei esimerkiksi ehdollisella tarjouksella ole kilpailussa mitään menestymismahdollisuuksia. Pitkä esim. 6kk vapautumisaika oman asunnon kaupassa saattaa suosituimmilla alueilla olla hyvä keino päästä kiinni niihin kaikkein halutuimpiin kohteisiin. Jos asuntosi on puolestaan sellainen, että sen myyntiaika lasketaan tunneissa, kannattaa ehdottomasti ensin ostaa uusi ja sitten vasta lähteä omaa myymään.

Asunnonvaihto on kokonaisuus, jossa välittäjällä on väliä. Usein kaupat ketjuuntuvat ja siinä on tarkkana oltava, jotta turhilta kuluilta ja tarpeettomilta välimuutoilta vältytään.

Syksy on asunnovaihdon kulta-aikaa! Tervetuloa asuntokaupan vilkkaille syysmarkkinoille.

Kun sää viilenee – asuntokauppa kuumenee!

Meillä oli vuoden 2021 ensimmäinen puolisko huikea: kauppamäärämme kasvoi yli 30% verrattuna edelliseen vuoteen. Heinäkuu on perinteisesti ollut vuoden vilkkain myyntikuukausi. Vuosi 2021 jää tiimissämme kuitenkin historiaan hiljaisimpana heinäkuuna vuosikymmeniin.

Korona-aika vilkastutti asuntokaupan ennätyslukemiin. Ymmärrämme hyvin asiakkaitamme, jotka kesällä 2021 yhteiskunnan avauduttua riensivät maille ja merille. Heinäkuun huippukelit ja mahdollisuus pitkästä aikaa liikkua vapaammin, tekivät heinäkuusta 2021 hiljaisen. Yleensä kesällä saapuvat muuttolinnut (ulkomailla asuvat) ostamaan ja myymään asuntojen kotimaahan.
Heinäkuussa 2021 loistivat muuttolinnutkin poissaolollaan.

Mekin vedimme henkeä ja olimme paljon etänä. Oona ehti saattaa loppuun pänttäämisen, suoritti kesällä LKv-tutkinnon ja siirtyi välittäjän ”hommiin”. Tilalle saimme huipputyypin, kun Niina Marttila tuli avuksemme.

Elokuun alku ja sään viilenemien on taas ”herättänyt” asunnonvaihtajat. Tiimimme akut on ladattu aurinkoenergialla ja olemme valmiit vastaanottamaan uusia toimeksiantoja.

Tuo pahuksen korona vaikuttaa kuitenkin edelleen toimintaamme ja pyydämmekin huomioimaan seuraavat asiat asuntoesittelyyn tullessa:

• Ethän tule asuntoesittelyyn sairaana.
• Huolehdithan käsihygieniastasi. Jos käsienpesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista, käytäthän alkoholipitoista käsihuuhdetta.
• Jos yskittää, yskithän nenäliinaan tai hihaasi. Älä yski kämmeneesi.
• Suu-nenäsuojuksen käyttö on suositeltavaa.

Ostotarjousten ja kauppakirjojen ehdoissa on nyt syytä varautua siihen, että kaupantekotilaisuutta joudutaan siirtämään, tai että myyjä ei pystykään luovuttamaan asunnon hallintaa sovitusti johtuen esim. viranomaisen määräämästä karanteenista.

Voihan DVV, asuntokaupan jarrumies!

DVV:n pitkiin käsittelyaikoihin tulossa helpotusta. Hienoa!

Pakko todeta, että en ihan aina ole tunnustanut SKVL:n hyötyä meille jäsenille. Olen pitkin vuotta tuskaillut DVV:n hitautta. Meillä on kantakaupungissa paljon kuolinpesiä toimeksiantajina. Myös edunvalvojat toimivat usein päämiestensä lukuun. On ollut ”tolkutonta”, kun ensin edunvalvojan määräystä olemme odottaneet kuukausia ja kun kauppa vielä vaatii DVV:n hyväksynnän, vierähtää jälleen muutama kuukausi. Monissa kantakaupungin taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksessä on lunastuspykälä. Kun lunastusaika voi olla 30 vuorokautta, saattaa asuntokaupan loppuunsaattaminen kestää puolikin vuotta.

Onneksi SKVL:n vuoden kolmannessa markkinakatsauksessa kritisoitiin Digi- ja väestötietovirastoa asuntokaupan hidastamisesta. Markkinakatsauksessa todettiin, se meille joa entuudestaan niin kovin ”tuttu juttu”, että DVV:n palveluita tarvitsevat erityisesti kuolinpesät, joiden tulee hankkia virkatodistuksia ja sukuselvityksiä sekä edunvalvonnan päätösten vahvistuksia. SKVL:n markkinakyselyn mukaan DVV:n palveluiden pitkät viiveet ovat vaikuttaneet jopa neljännekseen asuntokaupoista. SKVL:n kritiikki osaltaan käynnisti keskustelun DVV:n ruuhkista maan päämedioissa, ja nyt DVV on tiedottanut 6.7.2021 käynnistäneensä noin 40 määräaikaisen virkamiehen palkkaamisen vuodeksi asiakaspalveluaikojen lyhentämiseen. Lisäksi virasto kertoo pyrkivänsä tunnistamaan ja ratkaisemaan entistä paremmin kiireellistä käsittelyä vaativat asiat.

SKVL:n asuntomarkkinakatsaus oli tällä kertaa täyttä asiaa. Olen kritisoinut SKVL:n katsauksia siitä, että ne ovat olleet jäsenten näkemyksiä (ennustuksia) siitä, mihin markkina kehittyy. Minua ja uskon, että kuluttajiakin kiinnostaa enemmän kylmä fakta: Paljonko kauppaa on tehty ja mikä on ollut hintakehitys kullakin alueella. Kerrankin SKVL tukeutui faktaan ja kertoi mitä on tapahtunut.

Tällä kertaa ei jäseniä kehotettu kurkistamaan kristallipalloon ja kertomaan mitä tulee markkinoilla tapahtumaan. Itse on ole vastannut noihin ”mitä markkinoilla tulee tapahtumaan”-kyselyihin, kas kun sitä kristallipalloa ei tämän ”ennustajaeukon” teltasta löydy 😉

VOIHAN DVV! on pakko todeta ja onnitella liittoa siitä työstä, jota se on osaltaan tehnyt asian kuntoon saattamiseksi.