Annan blogi

Niin maailma muuttuu Annaseni

Huhut printtimedian kuolemasta taitavat olla ennenaikaisia. Me ainakin uskomme, että monet haluavat vielä "hypistellä" sanomalehtiä. Ilmoituksemme 09.02.2020 ilmestyvässä paikallislehdessä.

Toimintaympäristömme muuttuu niin ripeästi,  että se mikä eilen oli uusinta uutta, on jo huomenna menneen talven lumia.

Kuinka kiinteistönvälitysala  on muuttunut niiden yli 20 vuoden aikana, jotka olen toiminut välittäjänä? Jos pitää vastata yhdellä sanalla: valtavasti.

Kun aloittelin ”välittäjän uraani” kännykät ja läppärit vasta tekivät tuloaan jokaisen asunnonmyyjän työkaluina. Nykyasiakkaat arvostavat hyviä verkkopalveluja, joissa on korkealaatuiset kuvat, videot ja ajantasainen tieto. Taattu toimivuus eri laitteilla on asiakkaille itsestäänselvä vaatimus.  Vaikuttaisi miltei siltä, että teknologia olisi tunkemassa ihmisen tilalle.  Jotkut povaavatkin, että tulevaisuuden asuntoesittelyt tapahtuvat virtuaalisesti tai niin jopa niin, että välittäjä on virtuaalinen hahmo, joka ohjaa asiakkaan esiteltävän asunnon läpi.

Vaikka teknologian kehitys on ollut huima ja sen apu asuntojen esittelyssä on kiistaton uskon, että henkilökohtainen palvelu, aluetuntemus, ammattitaito, (ammattiylpeyskin), sosiaalisen median hyödyntäminen ja ahkeruus ovat edelleen menestyvän välittäjän tärkeimmät ominaisuudet. Kun jokainen itseään ja asiakkaitaan kunnioittava toimija ottaa helposti käyttöönsä modernin teknologian, tapahtuu valinta välittäjien persoonallisten ominaisuuksien perusteella. Tällä tarkoitan valintaa siitä välittäjästä, jonka kanssa myyntitoimeksianto tehdään. Kiinteistönvälittäjä myy  kiinteistönvälityspalvelua. Palvelun myynnistä asunnon kaupantekotilaisuuteen on aina kuljettava jonkin moinen matka. Vaikka asunnon esittelyssä  teknologia on oiva apu, ei  kukaan varmaakaan tee myyntitoimeksiantoa verkossa, ilman että välittäjä on tutustunut asuntoon ja omistaja välittäjään. Välittäjän kokemuksella ja aluetuntemuksella tulee olemaan tulevaisuudessa entistä suurempi merkitys. Em. kaksi asiaa ovat asunnon hinnoittelussa  myyjän kannalta ensiarvoisen tärkeitä, eikä niitä voi mikään teknologia (ainakaa vielä tänään) korvata.

Alan tulevaisuuden näen Daavidin voittona Goljatista. Uskon, että pienet ammattilaisista koostuvat ja henkilökohtaista palvelua tarjoavat yksiköt yleistyvät ja nappaavat markkinoita. Mihin enää tarvitaan suuria toimistoja, joissa välittäjän persoona häivytetään brändin taakse?

Aikaa ja teknologian kehitystä tulee seurata ja ainakin minut se pitää virkeänä.

Nummisuutareita mukaellen: Niin maailma muuttuu Annaseni. Ja KYLLÄ , aion olla mukana muutoksen pyörteissä. Mitä uutta vuonna 2020? Se jää nähtäväksi ja sen  minä katson muiden mukana!

 

Ei Hangosta Haltille – mutta Kyllä Kalliosta Kaivopuistoon!

Munkkiniemi, Lauttasaari, Kallio, Ullanlinna, Punavuori, Ruoholahti, Jätkäsaari. Mikä lista se tämä on? Se on lista Helsingin kaupunginosista, joissa olen asunut. Lieneekö lukkarinrakkautta vanhoja kotikulmia kohtaan, kun viihdyn ihan parhaiten myös työssäni silloin, kun myyntikohteeni ovat Helsingin kantakaupungissa. Lauttasaari-Kulosaari-Munkkiniemi on se kolmio, jonka sisällä tunnen talot ja kadut ”kuin omat taskuni”. Missä ovat koulut, kaupat ja muut palvelut? Näihin kysymyksiin löytyy vastaus useimmiten papereita pläräämättä. Huvittelen muistelemalla kantakaupungin yhtiöiden ovikoodeja, talojen rakennusvuosia ja putkiremontin toteuttamisvuosia. (huvinsa kullakin).

Ihailen ja ihmettelenkin niitä kollegoja, jotka ovat ”koko Suomen välittäjiä” ja joilla myyntikohteet sijaitsevat 700km säteellä. Minulla ja tiimilläni säde on vain noin 20km.
Onneksi meillä on hyviä yhteistyökumppaneita, jotka auttavat asiakkaitamme, kun myyntikohde on kantakaupungin ulkopuolella. Helsingin kantakaupungin vanhojen yhtiöiden asunnot ovat välillä todella haastavia hinnoitella. Samassa talossa voi 1 ja 6 kerroksen neliöhinnassa olla parhaimmillaan 4000€/m2 ero. Hurja on esimerkki, jossa eräs välittäjä arvioi pelkästään tilastojen perusteella hinnaksi 750.000€, toinen 800.000€ ja minä 1.100.000€. Toteutunut hinta oli 1.050.000€. Myyjä oli tyytyväinen ja lupasi suositella tuttavilleen. Lupauksensa on pitänyt ja olen saanut monta mielenkiintoista kotia välitettäväksi.

Olemme 3 naisen tehotiimi ja meillä kaikilla on vankka kokemus nimenomaan Helsingin kantakaupungin asuntomarkkinasta. Myymme asuntoja Kalliosta-Kaivopuistoon. Samalla innolla paneudumme toimeen, olipa kysymyksessä 25m2 kotipesä tai 200m2 ”luksuslukaali”, kunhan asunto sijaitsee Helsingissä.

Myymme kantakaupungin asiantuntemusta ja kaikenlaisia asuntoja, mutta emme voi olla ihan koko Suomen asuntokauppiaita. Siihen ei riitä aikamme, eikä asiantuntemuksemmekaan. Kai tämän voi ihan julkisesti tunnustaa.

Toivotamme Sinutkin tervetulleeksi aina niin vilkkaille asuntokaupan kevätmarkkinoille. Ostamassa tai myymässä, nyt on aika sanoa KYLLÄ asuntokaupoille ja ottaa avuksi Annan ketterä tiimi!

Melkein itkin ilosta, kun Etu-Töölöläinen asiakkaamme lähetti oheisen palautteen. Vahvistaa uskoamme siihen, että aluetuntemuksella on tärkeä sija välittäjää valittaessa!

Ensivaikutelma ei pettänyt, Annan tiimi teki vaikutuksen loppuun asti. Heillä oli alusta alkaen innostunut ote. He arvostivat asuntoa ja antoivat sen mukaisen hinta-arvion. Erityiskiitos hienosta esitteestä! Siinä kuvastui vakuuttava Töölön tuntemus, ja ne ihanat kuvat pisteenä Iin päällä! Kaikki sujui nopeammin kuin olisin kuvitellutkaan. Saimme pyydetyn hinnan, yhden näytön jälkeen. Olin tiiviisti yhteydessä Ninaan, ja hän vastasi viipymättä viesteihini. Iso kiitos Annan tiimille, olitte totisesti ketterä porukka – ja vielä hauskoja persoonia! 😉

Rööperiin mä kaipaan..

Pursimiehenkatu 23- ei riitä yhden käden sormet laskemaan. Niin monta asuntoa olemme tästä talosta myyneet.

Uudenmaankatu 13. Tuttu talo, josta myimme upean design-kodin.

Ratakatu 29 - hieno talo, upea asunto. Tätä oli ilo myydä.

Iso Roobertinkatu 15 - tästä talosta olemme saaneet myydä monta asuntoa

Rööperiin mä kaipaan…

Paikallislehti teki juttua Pursimiehenkadusta ja minultakin kysyttiin muistoja asuntokaupasta Punavuoressa.

Ajatukseni karkasivat aikaan, kun itse nuorena opiskelijana asuin Punavuoressa 70- ja 80-luvuilla.

Punavuoressa oli aikanaan aikamoinen meno. Tässä muutama muistelo:

Iso-Ankkuri oli merimieskapakka ja kerran pöytäämme istui mies, joka vuosi verta. Menin portsarin pakeille ja pyysin soittamaan ambulanssin. Kun valkotakit saapuivat miestä noutamaan, totesi ukko: ”Hetki vain” ja kumosi tuopin ennen kuin astui ambulanssiin.

Pursimiehenkadun asuntolan miehet kutsuivat minua punahilkaksi, kun minulla oli punainen talvitakki. ”Mitä meidän pikku-punahilkka” tervehtivät ukot kun viiletin ohi.

Talomme lehtiroskissa ”asui” mies, joka tervehti kohteliaasti, kun avasin kannen.

Opiskelutoverini sanoi, ettei voi tulla luokseni kylään, kun ”Rööperissä” tulee turkkiin kirppuja.

Kanniston leipomo sijaitsi aikanaan Kankurinkadulla – myymälä oli pieni ja sieltä noudettiin sämpylät .

Kankurinkadulla oli pesula, jossa pesetin lakanat, kun pesukonetta ei pieneen asuntoon mahtunut. Liekö tuosta jäänyt minulle tapa, että käytän paksuja puuvillavuodevaatteita edelleen ja että vuodevaatteet pitää olla mankeloitu. En millään saa makua nyt niin trendikkäisiin ryppyisiin (ja pölyisiin ;)) pellavavuodevaatteisiin, joita ei saa mankeloida.

Nyt Punavuori on trendikäs alue ja asuntojen hinnatkin ovat samaa tasoa kuin Töölössä, Kruununhaassa tai Katajanokalla.
Kun ”selvisin” Punavuoresta, muutin Kallioon. Lienenkö ollut aikaani edellä, kun olen aina ”ennakkoon” asunut alueille, joiden arvostus on sittemmin noussut.

Välittäjänä olen onneksi päässyt seuraamaan entisten asuinalueiden hintakehitystä. Tällä hetkellä asun Jätkäsaaressa. Jätkäsaari on monikulttuurinen hyvien palvelujen ja mielenkiintoisen modernin arkkitehtuurin alue.

Viihdyn Jätkäsaareessa, vaikka välillä Rööperin mä kaipaan… (tosin sellaiseen kuin se oli nuoruudessani)… Onneksi sentään pääsen usein Punavuoreen, kun sieltä tulee meille usein asuntoja myyntiin.

Ei ostotoimeksiantoja , EI tarjouskauppaa – miksi ei?

Tarjouskauppa ja Ostotoimeksianto MIKSI EI?

Välillä asiakkaat kysyvät, miksi valikoimassamme ei ole tarjouskauppa-mallia ja milloin suosittelemme ostotoimeksiantoa. Koitan tässä taustoittaa päätöstämme olla ottamatta tarjouskauppaa valikoimaamme ja niitä erityistapauksia, jolloin teemme ostotoimeksiantoja.

Ostotoimeksianto on, jos tässä saa tämän välittäjien kaikkien tunteman ”inside” tiedon paljastaa, välittäjän keino saada myyntitoimeksiantoja. Kerrotaan myyjälle, ettei tarvitse palvelusta maksaa, kun ostaja on tehnyt ostotoimeksiannon ja sitoutunut palkkion maksamaan. Kun tämä ”varma ostaja” ei sitten asuntoa osta, niin myyntitoimeksiannon kautta päästään hakemaan ostajaa ”tiheällä” kammalla ja näinhän se kokemuksemme mukaan parhaiten löytyy. Parhaan hinnan maksaa aina se, jolle asunto parhaiten sopii. Me jätämme tuon ostotoimeksiannolla markkinoinnin väliin ja teemme vain myyntitoimeksiantoja. Miksi? Koska emme KOSKAAN yli 40 vuoden aikana ole ostotoimeksiannon kautta kauppaa tehneet ja emme halua harhaan johtaa myyjää ja ostajaa.

Yksi selkeä poikkeus on. Suosituimmalla alueilla, kuten Jätkäsaari ja Ruoholahti eivät Hitas asuntojen myyjät maksa palkkiota, koska kaupunki määrää enimmäishinnan. Näistä kohteista asuntoa etsivällä suosittelemme ostotoimeksiannon tekemistä kanssamme. Kaupunki on näissäkin tilanteissa tarkka. Kun olemme ostotoimeksiannon kautta tehnee Ruoholahdessa ja Jätkäsaaressa kauppaa, on kaupunki vaatinut meiltä voimassa olevan ostotoimeksiannon nähtäväkseen. Ja tottahan meillä aina sellainen löytyy.

Miksi sitten emme ole ottaneet tarjouskappamallia vakiona valikoimaamme? Tiimissämme on yli 40 vuoden kokemus asuntokaupasta Helsingissä ja tiedämme osaavamme hinnoitella kantakaupungin asunnot ”oikealle hehtaarille”. Välillä sattuu, että jostakin asunnosta tulee tällä perinteisellä mallillakin kilpailu ja silloin pitää välittäjän olla tarkkana, ettei kukaan ostajaehdokkaista koe tulleensa väärin kohdelluksi.

Kilpailutilanteessa pyydämme ostajia laittamaan suljettuun kuoreen viimeisen ehdotuksensa. Tarjous käsittää paitsi hinnan, myös maksuehdot, vapautumisehdot ja muut kaupan kannalta tärkeät seikat. Myyjä päättää kenelle myy ja joskus asiakas, joka olisi maksanut korkeimman hinnan ei ole se taho, jonka kanssa kauppa solmitaan. Olemme nähneet tapauksia, joissa myyjä on sanonut haluavansa myydä nimenomaan lapsiperheelle tai tapauksia, joissa kuolinpesän osakkaat ovat halunneet lapsuudenkotiinsa ”sivistyneet asukkaat”. Välillä näissä tilanteissa tulee mieleen, mikä alun perin on ollut joissakin yhtiöjärjestyksissä edelleen olevan lunastuspykälän tarkoitus: osakkaat valitsivat naapurinsa.

Olen toiminut aiemmin välittäjänä ketjussa, jossa tarjouskauppa kuului repertuaariin. Mielestäni se sopi hyvin harvoihin kohteisiin. Ehkä jos taloyhtiö myi vanhaa liiketilaa, hevostallia tai pesutupaa asunnoksi, eikä tämän kaltaisten tilojen kaupoista ollut juurikaan tilastotietoa.

Kaksi suurinta syytä tarjouskauppaa vastaan ovat kuitenkin: tyytymätön ostaja ja tyytymätön myyjä.

Vaikka myyjä oli itse ehdottanut tarjouskauppaa, saattoi pettymys olla suuri, kun kukaan ei julkisesti lähtenytkään tekemään tarjouksia, vaikka lähtöhinta oli alle markkinahinnan (ohjeen mukaan noin 25% alle käyvän arvon). Myös ostajat olivat välillä tyytymättömiä. Ne, jotka eivät asuntoa saaneet pettyivät ja se taho, joka voitti kilvan, saattoi kokea tulleensa vedätetyksi. ”Ostokrapulan” hoito on välittäjän työn vaativimpia tehtäviä. Usein ”ostokrapulaa” poteva asiakas on kilpailun huumassa kokenut maksaneensa liikaa (hullut päivät efekti) ja silloin löytyy asunnosta helposti vikoja tai välittäjän toiminnasta puutteita. Asuntokauppa on useille ostajille niin suuri päätös, että paras lopputulos syntyy, kun päätös tehdään vakain tuumin ja harkiten.

Välittäjän aluetuntemus, ammattitaito, kokemus ja koulutus takaavat oikean hintatason ja turvallisen asuntokaupan. Tarjouskauppa tai ostotoimeksianto eivät ole tapoja, joilla katsomme parhaiten voivamme palvella asiakkaitamme, Helsingin kantakaupungin asunnon myyjiä ja ostajia.

Ja loppuun pieni kevennys. Muistutus sekä meille itsellemme että asiakkaillekin: Palvelemme aina parhaamme mukaan, mutta palvelijoita emme ole 😉

Joulu on jo ovella ja uusi asuntovuosi 2020 kynnyksellä

Vuosi 2019 oli välitysalalla jälleen haasteellinen. Katsomme kuitenkin kiitollisena menneeseen vuoteen ja ajattelemme lämmöllä niitä kaikkia asiakkaita, jotka vuoden mittaan uskoivat asuntonsa myynnin hoitoomme. Ilman lukuisia suosituksia ja vanhoja tuttuja asiakkaita, saattaisi tilanteemme olla toinen.

Alalla on käyty menneenkin vuoden aikana välittäjien kesken kovaa pudotuspeliä, joskus varsin kyseenalaisin keinoinkin
Me Anna Toppinen tiimissä vastasimme välitysalan kiristyvään kilpailuun ja teimme vuoden 2019 alussa linjapäätöksen. Keskitymme arvioimaan ja myymään vain kolmion Lauttasaari-Munkkiniemi-Kulosaari kolmion sisällä olevia kohteita. Samalla solmimme yhteistyösopimuksia sellaisten tunnettujen alan huippuosaajien kanssa, jotka auttavat hinnoittelussa ja myynnissä, kun asiakkaamme asunto sijaitsee tuon kolmion ulkopuolella. Haluamme taata ensiluokkaisen palvelun silloinkin, kun emme itse voi auttaa. Myymme asiantuntijapalvelua ja keskitymme niihin alueisiin, joiden asuntokaupan asiantuntijoita olemme.

Vuonna 2019 on käyty vilkasta keskustelua muuttotappiokuntien asuntojen arvon romahduksesta. Helsingissä hinnat ovat jatkaneet nousuaan. Suurinta nousu ollut postinumeroalueelle 00500, johon kuuluvat mm. sellaiset kaupunginosat kuin Sörnäinen, Vallila ja Alppila. Vähiten nousua on hinnoissa ollut mm. Jakomäessä ja Alppi-Kylässä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat 2019 kolmella ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna pääkaupunkiseudulla 1,5 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat hieman. Edelliseen neljännekseen verrattuna hinnat laskivat 1,0 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja pysyivät lähes ennallaan muualla maassa.

Loppuvuotta kohti kauppamäärät yleensä laskevat. Joulukuussa on paljon pyhiä ja päivänvalon vähäisyys vuoden pimeimpänä kuukautena tuo asuntoesittelyihin omat haasteensa. Joulukuu vertautuu asuntokaupassa heinäkuuhun. Keskikesällä ja joulun aikaan ovat vain tosiostajat liikkeellä.
Tositoimissa ovat joulunaikaan mm.”muuttolinnut” eli ulkosuomalaiset, jotka tekevät joulukuussa kotimaassa käydessään osto- ja myyntipäätöksiä.

Mekin vedämme joulukuussa hieman henkeä ja teemme, jos mahdollista, työtä etänäkin. Anna pitää joulukuussa ”kesäloman” ja Nina sekä Iris viettävät joulunpyhät ja välipäivät etätyössä.

Joulun aikaan on monilla aikaa pohtia asuntoasioitakin. Alkuvuodesta kasvaa asuntojen ja kiinteistönvälityspalvelujenkin kysyntä, kun moni haluaan heti vuoden alussa päivittää asumistarpeensa ja toisaalta saattaa asuntonsa aina niin vilkkaille asuntokaupan kevätmarkkinoille.

Ostamassa tai myymässä: Anna ketterän tiimimme auttaa!

Erinomaisen hyvää joulua ja hienoa asuntovuotta 2020!