Annan blogi

Terveen järjen käyttö ei ole meiltäkään kielletty!

Me välittäjät saamme säännöllisesti nettiportaalien kautta pyyntöjä toimittaa tietoja taloyhtiöstä ja myös pyyntöjä toimittaa isännöitsijäntodistus myytävänä olevasta kohteesta. 2018 astui voimaan EU:n yleinen tietosuoja-asetus. Henkilötietoja ovat kaikki ne tiedot, joista voidaan suoraan tai epäsuorasti johtaa tunnistettavissa oleva luonnollinen henkilö. Henkilötietoja ovat käytännössä muun muassa henkilön nimi eli myös omistajatiedot isännöitsijäntodistuksessa. Tietosuoja-asetus ei tuonut mukanaan suuria muutoksia jo vallitseviin käytäntöihin. Jouduimme kuitenkin ihmettelemään, mitä tietoja ja asiakirjoja asiakkaille voidaan ennen tarjouksen tekoa antaa. Pitääkö todistuksista peittää jotain tietoja? Erityisesti kohteesta kiinnostuneiden oikeus isännöitsijäntodistuksen saamiseen herättää edelleen hämmennystä ja kysymyksiä.

Hyvän välitystavan mukaan ei isännöitsijäntodistusta saa automaattisesti antaa kaikille sitä haluaville, vaan todistus annetaan ja tuleekin antaa niille asiakkaille, jotka harkitsevat tarjouksen tekemistä. AVI on antanut saman kaltaisen ohjeistuksen koskien isännöitsijäntodistuksen lähettämistä sähköpostilla.

Kaikilla asiakkailla ei siis ole automaattisesti oikeutta saada isännöitsijäntodistusta nähtäväkseen. Me välittäjät voimme kokemuksemme ja harkintamme mukaan päättää, kenelle luovutamme todistuksen. Asunto-osakkeen omistajalla on luonnollisesti oikeus päättää, kuinka laajalle ja ”helposti” isännöitsijäntodistusta jaetaan. Joskus omistaja ohjeistaa meitä olemaan erityisen harkitsevia mitä isännöitsijäntodistuksen luovuttamiseen tulee.

Välitysliikkeen on annettava ostajalle ennen kaupasta päättämistä välityslain 10 §:ssä säädetyt asiakirjat ja muu selvitys. Yksi näistä 10 §:ssä mainituista selvityksistä on selvitys osakkeiden omistusoikeudesta. Isännöitsijäntodistus, josta käy ilmi omistajatiedot, pitää siis esittää ennen tarjouksen tekemistä. Lähes kaikki muut olennaiset kohdetta koskevat tiedot käyvät ilmi jo kohteen esitteestä ja nämä tiedot perustuvat isännöitsijäntodistukseen.

Välitysliike on vastuussa siitä, että esitteen tiedot ovat oikeat. Isännöitsijäntodistuksen saaminen ei näin ollen edes tarjoa merkittävää lisätietoa kohteesta kiinnostuneille. Lähes ainoa isännöitsijäntodistuksesta ilmenevä merkityksellinen tieto, jota ei ole esitteessä ja joka on esitettävä ennen tarjouksen tekemistä, on osakeluetteloon merkityn omistajan tiedot ja merkinnän päivämäärä.

Joskus välittäjä toimittavat todistuksia, joissa omistajan tiedot on peitetty. Ohjeistus välitysliikkeille on, että minkään asiakirjan tietoja ei tule peittää miltään osin välittäjän toimesta.
Harkinta, asetukset, hyvä välitystapa ja AVI:n ohjeistus ohjaa toimitamme.

Sitä paitsi: terveen järjen käyttö ei meiltä välittäjiltäkään ole kielletty. 😉

Joulu on jo ovella ja uusi asuntovuosi 2021 kynnyksellä

Mielenkiintoinen vuosi lähenee loppuaan. Olemme asuntokaupassa olleet uuden edessä, kun korona asetti alallemme ennennäkemättömiä haasteita. Etätyöt lisääntyivät ja mekin olemme osaltamme ottaneet digiloikkaa. Näyttökäytännöt päivittyivät nopeasti vastaamaan pandemian aikaa. Sunnuntain yleisesittelyt muuttuivat yksittäisesittelyiksi tai 3-4 tunnin esittelyiksi, joihin asiakkaat ilmoittautuivat etukäteen. Olemme toimineet turvallisuus edellä ja asiakkaamme ovat ottaneet tämän kiitollisuudella vastaan. Maskit, käsidesit, hansikkaat ja virtuaaliesittelyt ovat vuonna 2020 tulleet osaksi välittäjän työpäivää. ”Näillä mennään” kesää 2021 kohti, näin uskomme.

Vaikka paljon on koronan tiimoilta uutisoitu ”Nurmijärvi-ilmiön” paluusta, emme me ole sitä huomanneet, vaan kauppa on käynyt kantakaupungissa ennätysvilkkaana. Uusi trendi on, että asiakas ensin ostaa pienen asunnon Helsingin keskustasta ja ”kokeilee” keskusta-asumista lomilla ja viikonloppuina. Vasta kun keskusta-asuminen tuntuu omalta, laitetaan talo myyntiin ja sitten rauhassa hankitaan suurempi asunto keskustasta.

Vuoden mittaan olemme vahvistaneet asemaamme kantakaupungin asuntokaupan asiantuntijana. Meille ei enää tarjotakaan kohteita myyntiin muualta kuin kantakaupungista ja siitä kiitämme uskollisia asiakkaitamme ja heidän antamiaan suosituksia. Em. luo uskoa siihen, että teemme asioita oikein ja valitsemamme linja on onnistunut: emme voi olla koko Suomen tai edes koko pääkaupunkiseudun välittäjä ja asiantuntija – kolmio: Lauttasaari-Munkkiniemi-Kulosaari on kolmio, jonka sisällä toimimme.

Korona säikäytti keväällä meidät ja asiakkaamme. Huhtikuu 2020 oli ”kuukausista julmin” eikä toimeksiantoja juurikaan tehty. Touko-marraskuu oli niin meillä kuin mullakin ennätysvilkas. Arvoimme, että paitsi maalis-huhtikuun patoutunut kysyntä, niin myös korona-ajan kotona vietetty aika sai asiakkaamme päivittämään asumistarpeitaan. Kun lapset olivat kotona ja vanhemmat etätyössä, havaitsi moni, että nykyinen huoneisto on epäsopiva.

Kaupan vilkastuminen näkyy myös KVKL:n (kiinteistönälitysalan keskusliiton) tilastoissa.

Vanhojen asuntojen kauppa nousi
17 % marraskuussa viime vuoden vastaavasta ajankohdasta
Vanhoja asuntoja myytiin marraskuussa yhteensä 6101 kappaletta. Myynti ylitti 6000 kappaleen haamurajan jo kolmantena peräkkäisenä kuukautena. Tätä aiemmin rajan yli on päästy vain kerran edellisten 5 vuoden aikana.
Koronakevään jälkeen vilkkaana jatkunut asuntokauppa on lähes saavuttanut viime vuoden tason, eivätkä kiristyneet rajoitukset ole näkyneet kaupankäynnin volyymissä. Yhteensä tammi-marraskuussa myytiin 58 236 vanhaa asuntoa.
Helsingissä vanhojen asuntojen kauppa kiihtyi 18 %
Uusien asuntojen kauppaa tehtiin marraskuussa 16 % vähemmän, kuin viime vuonna vastaavan aikaan. Vertailukohtana oleva vuoden 2019 viimeinen vuosipuolisko oli tosin vilkas, ja tuolloin useina kuukausina myytiin yli 1 000 uutta asuntoa.

Asuntokaupan kehitys näyttää seurailevan koronan käyriä. Kun tartunnat lisääntyvät – lisääntyy asiakkaiden varovaisuus. Joulukuussa on monta näyttöä jouduttu perumaan, kun asiakas on altistunut. Tästä huolellisuudesta kiitämme asiakkaitamme!

Kun asuntokauppa koronan ja joulun vuoksi hiljenee – vedämme mekin henkeä 21.12-03.01 ja palaamme uusin voimin uuteen asuntovuoteen 2021!

Tässä kohtaa toivotamme Kodikasta Joulua jo Hienoa Asuntovuotta 2021!

Jouluksi uuteen kotiin!

Meillä on jälleen hieno kattaus myytäviä asuntoja. Olemme vakiinnuttaneet asemamme kantakaupungin asuntokaupan asiantuntijoina ja siitä kiitämme uskollisia asiakkaitamme ihan joka päivä. 80% kantakaupungin meille myytäväksi tulevista asunnoista tulee tutuilta asiakkailta ja näiden ystävällisistä suosituksista.

Poimi näistä joululahja itsellesi, perheellesi tai vaikkapa sijoitukseen (tuo Eino Leinonkatu tai Luoteisväylä ovat ihan oivia sijoituskohteita)

Voit sopia kanssamme turvallisesti oman esittelyaikasi. Käytämme maskeja, meillä on tarjolla maski sinullekin ja esittelyissä on aina tarjolla myös käsidesiä.

Ilo palvella!

Nina Karvonen
045 873 5007
nina@annatoppinen.fi

Anna Toppinen
050 551 4115
anna@annatoppinen.fi

Kertaus on…koronakertaus

Odotan toimistolla asiakkaita kaupantekoon. Hanskat, käsidesi ja maski. Asuntokaupan käyrät noudattavat koronatilanteen käyriä. Kun tartuntamäärät kasvavat, kasvaa asiakkaiden varovaisuus.

Asuntokauppa ei ole pysähtynyt, eikä pysähdy koronaviruksen vuoksi. Tunnustan, että keväällä ennustin täysin väärin, kun luulin kaupan pysähtyvän. Huhtikuu oli meillä todella hiljainen kuukausi ja nyt näyttää joulukuukin alkavan varovaisesti. Asuntokaupan käyrät noudattavat koronatilanteen käyriä. Kun tartuntamäärät kasvavat, kasvaa asiakkaiden varovaisuus.

Yrityksessämme noudatetaan viranomaissuosituksia tarkasti ja suojelutoimet vaikuttavat kaikkeen toimintaamme.

Toivomme myyjiltä ja ostajilta ymmärrystä oman asuntokauppansa toteuttamisessa. Välittäjämme ja assistenttimme ovat tavattavissa sähköpostitse ja puhelimitse ja teemme kaikkemme, että kaupat saadaan järjestettyä vallitsevissa poikkeusolosuhteissa.

Olemme hyvin varustautuneita sähköisillä työkaluilla ja voimme toteuttaa suuren osan asunnonvaihtoprosessista etätyökaluilla. Rajoitamme ja siirrämme yleisnäyttöjä välttääksemme koronaviruksen leviämistä.

Käytännössä ostajan on kuitenkin syytä tutustua kaupan kohteeseen paikan päällä ennen ostotarjouksen tekemistä, tämän järjestämme pääosin yksityisnäytöillä. Yksityisesittelyt toteutetaan viranomaisten suosituksia ja varovaisuutta noudattaen. Käsihygieniaan kiinnitämme erityistä huomiota.

Ostotarjousten ja kauppakirjojen ehdoissa on nyt syytä varautua siihen mahdollisuuteen, että kaupantekotilaisuutta joudutaan siirtämään, tai että myyjä ei pystykään luovuttamaan asunnon hallintaa sovitusti johtuen esim. viranomaisen määräämästä karanteenista. Näihin varaudumme asianmukaisin klausuulein ostotarjousta tehdessä ja kauppakirjaa valmistellessa.

Kiitämme asiakkaitamme siitä, että lähes kaikki kohtaamamme asiakkaat käyttävät maskia. Meillä on myös aina esittelyissä tarjolla käsidesiä, hanskoja ja maskeja.

Kyllä me tästä selviämme, ei tämä ikuisuuksiin kestä! Huhtikuu oli ”kuukausista julmin”, mutta toukokuusta maarraskuuhun teimme ihan joka kuukausi ennätysmäärän kauppoja.

Kun kaupankäynti joulua kohti hidastuu, pidämme jouluaikaan pitämättä jääneet kesälomatkin.

Palvelemme ilolla!

Hui, kuinka kauan olemmekaan pysyneet alalla, jolla vaihtuvuus on suuri ja kilpailu armotonta. Kun minulta kysyttiin, kuinka kauan aion olla työssä, niin vastaus oli tämä: haluan olla alalla niin kauan, kun innostun uusista ihmisistä, uusista asunnoista ja kaupankäynti on minusta hauskaa. Loppua ei ole näkyvissä. Kun aluetuntemus kasvaa, kasvaa asiantuntemus ja voi olla ylpeä siitä mitä tekee. Tehtävämme on tuottaa asunnonmyyjälle lisäarvoa siitä, että hän käyttää palveluamme.

Eräs nuori kollega (kilpailija) kirjoitti somessa, että ”aika on ajanut Annan ohitse”. Kysyin: ”Milloin on aika ajanut hyvän asiakaspalvelun ohitse”? Ja toinen kysymykseni oli: ”Toiminko alalla, jossa perspektiivistä on haittaa”? Nuori kollega (kilpailija) poisti ajatustenvaihtomme somesta ja ihan hyvä niin.

Asiakkaat osaavat välillä piristää kauniilla sanoilla. Otin hiljan myyntiin asunnon perheeltä, jonka kanssa olen vuosien varrella tehnyt kaksi aiempaa asuntokauppaa. Mies totesi: ”Kun tulee tuomioistuimen ilottomasta maailmasta, on sinua Anna, mukava tavata. Olet aina niin hyväntuulinen ja positiivinen”. No kyllä niitä risujakin välillä tulee, joskus aiheesta, välillä aiheetta. Kun asunnosta käydään kilpailu tai se unelma-asunto, jonka sohvan paikankin olet jo päätänyt, lunastetaan, saattaa ostajan syyttävä sormi osoittaa ihan aiheetta välittäjää. Aiheelliset risut otamme kiitollisuudella vastaan. Kehitys kehittyy ja rehellisen palautteen siivittämänä ammattitaito karttuu.

Kauppa käy supervilkkaana Töölössä ja muuallakin kantakaupungissa. Ohessa ilmoituksemme viimeisimmässä Töölöläisessä. Emme malta olla millään kertomasta esimerkkien valossa, millaisille asunnonoille on juuri nyt kysyntää. Markkinatilanne on tänä syksynä ollut sen laatuinen, että kysyntää on ollut ja on edelleen kaiken kokoisille ja kaiken kuntoisille asunnoille.

Jos asunnonvaihto on tapetilla, on hyvä aloittaa vaikkapa siitä, että hankkii arvion nykyisen asunnon myyntihinnasta ja-ajasta. Jos haluat ryhtyä toimeen heti, ehdit vielä saada asuntosi aina niin vilkkaille asuntokaupan joulumarkkinoille!

Vaikka 80% meille myyntiin tulevista asunnoista tuleekin suosituksista tai vanhoilta tutuilta asiakkailta, palvelemme ilolla myös uusia asiakkaita.

Yksi pieni toive, jos sellainen sallitaan, meillä on uusille asikkaillemme. Älkää ihan ensiksi kysykö palvelumme hintaa (joka aina on varmasti kilpailukykyinen). Kysykää, mitä lisäarvoa palvelumme voi teille asunnonmyyjänä tuottaa! Lisäarvo ei ole pelkästään parempi hinta, vaan myös kaupan sujuvuus.