Annan blogi

Asuntokaupan ilmapuntari ja rusinat pullasta

Komea kattaus myytäviä asuntoja. Joukossa "pullan rusina", Tunturikatu 14, josta eilen illalla 16.05. hyväksyttiin ostotarjous.

Asuntokaupan ilmapuntari on herkkä. Kun epävarmuus markkinoilla kasvaa, kasvaa välittäjän vastuu. Nyt ei ole oikea aika ylihinnoitella asuntoja. Pidentyviin myyntiaikoihin on hyvä niihinkin varautua ja siitä asunnon myyntiä harkitseville rehellisesti kertoa. Välittäjän perspektiivi mitä markkinoiden heilahteluun tulee, on jälleen arvossaan. (Meillä on tiimissämme yhteensä miltei 50 vuoden kokemus asuntokaupasta Helsingin kantakaupungissa). Olemme vuosikymmenissä oppineet, että asunto kantakaupungissa on AINA varma sijoitus.

Tarjonnan lisääntyessä on asuntomarkkinoilla rusinat pullasta meininki. Oikein hinnoitellut asunnot, joiden sijainti on hyvä ja yhtiö hoidettu, tekevät kauppansa.

Toukokuussa 2021 oli Töölön alueella myynnissä 100 asuntoa, 17.05 2022 on tarjolla 271 asuntoa. Kun vielä viime vuonna kehotimme asiakkaita ensin ostamaan ja sitten vasta myymään, on suosituksemme nyt päin vastainen: myy ensin, osta vasta sitten uusi. Em. ei koske Sinua, jos asunto on pullan rusina, asunto, jolle aina löytyy kysyntää.

Kevät on aina asunnonvaihdon vilkkainta aikaa. Meillä on hieno kattaus myytäviä huoneistoja.

Sovi oma esittelyaikasi – neuvotellaan Sinulle uusi upea koti ja/tai varma sijoitus.

Oma myymättä? Kutsu meidät käymään. Saat realistisen arvion asuntosi hinnasta ja varmasti monta hyvää neuvoa siitä, kuinka asunnonvaihtoa on juuri nyt fiksua viedä eteenpäin.

Ilo palvella, etuoikeus esitellä!

Lisätietoa meiltä:
OONA ILLMER
Kiinteistönvälittäjä, LKV, LVV
p. 040 750 2396
oona@annatoppinen.fi

NINA KARVONEN
LKV, LVV
p. 045 873 5007
nina@annatoppinen.fi

ANNA TOPPINEN
LKV, LVV, yrittäjä, oik.kand.
p. 050 551 4115
anna@annatoppinen.fi

Viipurista lumihankeen kahdesti

Viipurista lumihankeen kahdesti. Kun seuraan Ukrainan sodan jaloista pakenevia ihmisiä, tulee mieleen eräs ihana jo edesmennyt asiakkaani. Otin myyntiin upean asunnon Töölöstä. Omistaja oli mielenkiintoinen ja värikkäitä elämänvaiheita kokenut leskirouva. Joskus asiakas on niin mielenkiintoinen, että asuntoasioiden ohella tulee käytyä läpi muutakin. Tämä kyseinen asiakas pyysi minua iltaa istumaankin, mutta siihen ei minulla liiennyt aikaa. Esittelyihin menin etuajassa, asiakas halusi juoda kahvit ja vaihtaa kuulumiset. Rouvalla oli taloudenhoitaja, joka hoiti tarjoilun.

Tein toimeksiantosopimuksen, jota rouva kutsui ”rosovpaperiksi”. ”Näytä nyt Anna, mihin rosvopaperiin tässä pitää nimi laittaa” sanoi rouva ja nauroi makeasti päälle. Löysin asunnolle hyvän ostajaehdokkaan. Myyjärouva katsoi ostotarjousta, pudisti päätään ja sanoi: ”Kuule Anna, olen lähtenyt kaksi kertaa Viipurista lumihankeen – en lähde kotoani mihinkään!”. Rouva sanoi vielä, että korvaa minulle kulut. Vastasin vuorostani, että kun olet lähtenyt kotoasi kahdesti lumihankeen, ei sinun tarvitse minulle mitään maksaa.

Meni muutama vuosi ja perikunta myi em. asunnon kauttani. Rouva oli perilliseen sanonut, että kun asunto joskus myydään, on hän välittäjän valinnut. ”Kun välittäjävalinta tulee tuonpuoleisesta, emme sitä nyt ryhdy uhmaamaan” totesivat perikunnan jäsenet.

Tarina jatkui vielä niin, että asunnosta tuli monta tarjousta. Perikunta tutki tarjoukset ja kysyi, mahtaako eräs ostajaehdokkaista olla sukua tietylle kenraalille. Tiesin, että asiakas oli tämän kenraalin pojanpoika. ” Myymme tälle asiakkaalle, koska hänen isoisäänsä on kiittäminen, että istumme nyt tässä”.

Ukrainan tilannetta seuratessa tulee mieleen, ettei siitä niin kovin kauan ole, kun suomalaisetkin pakenivat naapurin aggressioita. Hyvä, että päättäjämme nyt sukkuloivat Washingtonissa, Pariisissa, Brysselissä. Toivotaan, että meidän ja tulevien sukupolvien ei tarvitse kotoaan lumihankeen lähteä.

Huoneistokeskus, Kiinteistömaailma, Re/Max, Huom! vaiko tiimi Anna, Nina & Oona?

Taas on meillä komea kattaus myytäviä huoneistoja. Pursimiehenkadun yksiö tosin tuli myydyksi ennen kuin painomuste ilmoituksesta oli ehtinyt kuivua
.

Asunnon myyntiä harkitsevat vertaavat joskus useampia alan yrityksiä, ellei sitten ole sitä luottovälittäjää, jonka puoleen aina käännytään, olipa tuo henkilö sitten minkä tahansa ”lipun” alla. Meillä on kokemusta monista alan yrityksistä, sillä olemme toimineet Huoneistokeskuksessa, Kiinteistömaailmassa, Re/Maxissa ja Huomissa. Oppimme, kokemuksemme ja vain ne parhaat puolet kunkin yrityksen toimintamallista olemme niputtaneet yhteen ja luoneet ihmisläheisen, aluetuntemukseen ja asiantuntijuuteen nojaavan palvelukokonaisuuden.

Kun meillä ei ole suurta organisaatiota ”ruokittavana” olemme voineet siirtää näin säästyneet varat asiakkaillemme edullisiksi välityspalkkioiksi.

Kevät on aina asunnonvaihdon kulta-aikaa! Niin näyttää olevan myös keväällä 2022. Sekä ostajat että myyjät ovat jälleen tulleet asuntokaupan ”kevätmarkkinoille”! Oletpa sitten ostamassa tai myymässä, oikea aika toimia on juuri nyt! Tarjontaa ja kysyntää on näin keväällä runsaasti ja kaupat syntyvät ripeään tahtiin.

Olen joskus leikilläni sanonut, että asuntokaupassa on aina ”kevätmarkkinat” ja ”syysmarkkinat”. Markkinoillahan ennenkin ostajat ja myyjät tapasivat ja tavara vaihtoi omistajaa vikkelään.
Jos pohdit asuntosi myyntiä – pyydä meidät ”kylään”. Ei sinun tarvitse siivota, tiskata tai leipoa. Meillä on vankka kokemus asuntokaupasta kantakaupungissa ja saammekin kiitosta ”kodikkaasta”, kuitenkin ehdottoman asiantuntevasta palvelusta sekä tietenkin kilpailukykyisestä hinnoittelustamme, mitä palkkioon tulee.

Tapaaminen kanssamme ei maksa kuin vaivan, mutta palkaksi saat varmasti hyvää tietoa siitä, kuinka juuri nyt kannattaa asuntokaupoilla toimia! Emme ole ihan koko Suomen välittäjiä, mutta Helsingin kantakaupungin taloyhtiöt, kadut, kujat ja palvelut tunnemme kuin omat taskumme – joskus jopa hieman paremminkin 😉

Asuntokaupan tehotiimi LKV:t Anna, Nina ja Oona palveluksessasi!

Anna Toppinen 050 551 4115 Nina Karvonen 045 873 5007 Oona Illmer 040 750 2396

Asunto on kuin rakkaus: kun se oikea löytyy, on aika lopettaa etsiminen.

Palvelemme ripeästi, asiantuntevasti ja kuinkas muuten: suurella sydämellä!

Asunto edustaa meille useimmille suurinta varallisuuserää ja niinpä sen hankinnassa kannattaa käyttää tunteen ohella ihan selkeää järkeä.

Olen koonnut tähän muutaman vinkin, jotta asunnonostaja onnistuisi kiertämään ihan ne suurimmat karikot.

1) Mieti ihan ensin, millainen asumismuoto juuri Sinulle sopii. Olisiko se pieni asunto kaupungin ytimessä, rivitalo hieman kauempana vai oletko kenties omakotitaloasuja. Mittaa etäisyydet sinulle tärkeisiin paikkoihin: Työpaikka, harrastukset, ystävät jne. Tässä kohtaa on myös hyvä paikka miettiä, mistä kaikesta olet valmis asumisen nimissä luopumaan. Ostaako edullisempi asunto, jolloin lifestyle ei juurikaan muutu, vai venyttää budjetti äärimmilleen ja olla valmis luopumaan asioista, joista ”salakavalasti” on saattanut tulla itsestäänselvyyksiä.

2) Rahoitus kuntoon. Kun olet päättänyt taloudelliset reunaehdot uudelle kodillesi, niin pyydä lainatarjous useammasta rahoituslaitoksesta.

3) Kun olet päättänyt budjetista, älä katsele asuntoja, jotka huikeasti ylittävät maksukykysi. 10-20% yli maksimibudjettisi pyyntihintaiset asunnot kannattaa toki ottaa listoille, sillä joidenkin asuntojen hintapyynnöt ylittävät aina selvästi alueen käyvän hintatason.

4) Selaa asuntoja internetistä, vertaile hintoja ja käy esittelyissä. Sunnuntaiesittelyt ovat erinomaisia ”kartoitustilaisuuksia”. Harkitse tarkkaan, milloin pyydät yksittäisesittelyä. Tämä ei tietenkään koske tyhjiä asuntoja. Jos asunnossa on kaksi koiraa, pieni lapsi ja omistajalla pitkät työpäivät – saattaa olla ihan fiksua hakeutua ko. asunnon yleiselle näytölle. Kokenut välittäjä kyllä ohjeistaa sinua, kuinka kunkin kohteen näytön osalta toimia. Rajoitusten hellittäessä alkavat yleiset esittelyt jälleen vakiintua.

5) Kun haluat tietää ”millaista väkeä” talossa asuu ja mikä on ”henki talossa”, ei mikään estä jututtamasta naapureita. Jos et nyt ihan tohdi ovikelloa soittaa, niin rapussa voit hyvin kysäistä, kuinka kukin talossa viihtyy ja onko jotakin erityistä, mitä uuden asukkaan tulisi tietää.

6) Pyydä välittäjältä isännöitsijätodistus ja muut yhtiötä koskevat asiapaperit. Jos papereissa on jotakin, mikä askarruttaa, ota yhteyttä välittäjään, isännöitsijään tai käy paperit läpi pankkisi kanssa.

7) Kun olet sopimassa asioita omistajan tai välittäjän kanssa, pyri saattamaan kaikki yhteydenpito kirjalliseen muotoon (sähköposti on siihen ihan oiva väline). Tässäkin uskon välittäjän sinua opastavan, mutta ole valpas, jos suullisiin sopimisiin aletaan vedota.

8) Ja sitten se oma suosikkilauseeni: ”Asunto on kuin rakkaus, kun se oikea löytyy, on aika lopettaa etsiminen!”

Kevään tullen ovat jälleen meidänkin tiimimme laarit täynnä mielenkiintoisa uusia koteja, joten ei muuta kuin: TERVETULOA ASUNTO-OSTOKSILLE!

Déjà vu on voimakas kokemus siitä, että tämä juttu on tapahtunut ennenkin.

Kauppa käy kun käy kauppaa! Hups! Näistäkn ihanista kohteista kaksi tuli myydyksi ennen kuin painomuste ehti kuivua!

Keväällä 2020 jouduimme päivittämään asuntokaupan käytäntöjä, kun korona saavutti Suomenkin. Pikkuhiljaa kevään ja kesän 2021 aikana aloimme jälleen järjestää yleisesittelyjä, toki maskit ja käsidesi ovat olleet koko pandemian ajan näytöillä ”uusi normaali”.

Omikron variantista uutisointi on herättänyt meissä tunteen, että tämä on tapahtunut ennenkin. Tulee mieleen kevät 2020. Asuntokaupan käyrät noudattavat koronatilanteen käyriä. Kun tartuntamäärät kasvavat, kasvaa asiakkaiden varovaisuus. Uuden variantin ja kohonneiden tartuntamäärien yhtälö on sellainen, että väistämättä kaupankäynti joulua kohti hiljenee.

Yrityksessämme noudatetaan viranomaismääräyksiä tarkasti ja uudet suojelutoimet vaikuttavat kaikkeen toimintaamme. Toivomme myyjiltä ja ostajilta ymmärrystä oman asuntokauppansa toteuttamisessa. Välittäjämme ja assistenttimme ovat tavoitettavissa sähköpostitse ja puhelimitse.

Teemme kaikkemme, että kaupat saadaan järjestettyä jouhevasti myös poikkeusolosuhteissa. Olemme hyvin varustautuneita sähköisillä työkaluilla ja voimme toteuttaa suuren osan asunnonvaihtoprosessista etätyökaluilla. Jälleen joudumme vähentämään yleisnäyttöjä välttääksemme koronaviruksen leviämistä.

Käytännössä ostajan on kuitenkin syytä tutustua kaupan kohteeseen paikan päällä ennen ostotarjouksen tekemistä, tämän järjestämme pääosin yksityisnäyttöjä järjestämällä. Yksityisesittelyt toteutetaan viranomaisten määräyksiä ja varovaisuutta noudattaen. Käsihygieniaan kiinnitämme erityistä huomiota.

Kiitollisena ja kärsivällisinä ovat asiakkaamme ottaneet vastaan suosituksemme.

Pyydämme edelleen huomioimaan seuraavat asiat asuntoesittelyyn tullessa:

• Ethän tule asuntoesittelyyn sairaana.
• Huolehdithan käsihygieniastasi. Jos käsienpesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista, käytäthän alkoholipitoista käsihuuhdetta.
• Jos yskittää, yskithän nenäliinaan tai hihaasi. Älä yski kämmeneesi.
• Suu-nenäsuojuksen käyttö ei ole tarpeellista.

Ostotarjousten ja kauppakirjojen ehdoissa on nyt syytä varautua siihen mahdollisuuteen, että kaupantekotilaisuutta joudutaan siirtämään, tai että myyjä ei pystykään luovuttamaan asunnon hallintaa sovitusti johtuen esim. viranomaisen määräämästä karanteenista. Näihin varaudumme asianmukaisin klausuulein ostotarjousta tehdessä ja kauppakirjaa valmistellessa.