Annan blogi

Kolme Kiellettyä Kompromissia

Sanan kompromissi kaiku on eri kuulijoiden korvissa kovin erilainen. Täydellisyyteen pyrkivälle kompromissi voi olla yhtä kuin vaatimustason alentaminen, periksi antaminen ja luovuttaminen. Toiselle kompromissi voi olla synonyymi joustavuudelle ja kaikkia osapuolia tyydyttävälle ratkaisulle.

Asunnon etsijälle kompromissi voi olla kirosana – onhan asunto usein koko elämän tärkein kauppa ja kallein ostos.

Täydellistä asuntoa ei ole ja joissakin asioissa kompromissien teko on asunnonostajalle välttämätöntä. Tämän sanon yli 20 vuoden kokemuksella. Joskus asunnon etsijälle voi jäädä ”haku päälle”. Pahimmassa tapauksessa kymmenien, joskus jopa satojen nähtyjen asuntojen jälkeen käy niin, että taisteluväsymys valtaa ja asiakas päätyy kaiken ajan ja vaivan jälkeen sittenkin ostamaan epäsopivan asunnon…

On kuitenkin joitakin asioita, joissa EN suosittele asunnonetsijää tinkimään vaatimuksistaan ja tekemään kompromissia.

1) SIJAINTI. Olen usein nähnyt, miten vain vanhasta talosta asuntoa etsivä onkin löytänyt itsensä 2000-luvulla rakennetusta talosta varsin tyytyväisenä. Olen myös todistanut maalla ennen asuneen sopeutuvan keskusta-asumiseen hyvin nopeasti. Yksi asia, mitä en ole nähnyt, on tyytyväinen asiakas, joka haluaa maksimissaan 10 minuutin työmatkan ja päätyy joka päivä käyttämään työmatkaan 2 tuntia. Tämä on mielestäni asia, jossa kompromissia ei kannata tehdä. Jos haluat käyttää työmatkaan 10 minuuttia päivässä – älä osta asuntoa 50km päässä työpaikastasi.

2) BUDJETTI Jos budjettisi on 500.000€, älä ihmeessä mene ostamaan 700.000€ maksavaa asuntoa. Olen valitettavasti nähnyt vuosien varrella tapauksia, joissa asiakas on ostanut ”liian kalliin” asunnon. Onpa joku joskus avautunutkin minulle asiassa ja kertonut, että koko elämäntapa meni remonttiin liian kalliin asunto-ostoksen myötä. Ainakin on hyvä miettiä, mistä kaikesta on valmis luopumaan, jos päätyy ostamaan kalliimman asunnon kuin oli aikonut.

3) SE OIKEA Olen joskus sanonut, että asunnot ovat kuin rakkaudet, kun se oikea löytyy, on aika lopettaa etsiminen. Taloyhtiön tila ja tulevat remontit ovat toki tärkeitä asioita, mutta ne kuuluvat mielestäni tuohon budjettiosastoon. On hyvin mielenkiintoista seurata, miten joku asunto on toiselle ehdoton no, no ja toinen on jo eteisessä valmis tekemään ostopäätöksen. Kun ostaa sijoitusasuntoa ovat kriteerit toiset – kun hakee kotia, on hyvä antaa tunteelle enemmän valtaa. Joskus toimeksiantajani kysyvät, kauanko ns. yksittäisesittelyssä menee aikaa ja vastaus: 10 minuuttia – 2 tuntia. Kun toinen ostajaehdokas kääntyy jo ovella, voi toinen viettää asunnossa kaksikin tuntia saadakseen vahvistuksen sille, onko juuri tämä asunto ”se oikea”.

Hauskana episodina tulee mieleen kohtaamiset asiakkaan kanssa, joka kiersi kymmeniä asuntoja ja aina näytön päätteeksi totesi ”ilmoitathan minulle, jos myyntiin tulee jotain vastaavaa”. Kerran sitten kysyin vähän napakasti (ei suositeltavaa käytöstä asiakaspalvelijalle). ”Mitä vastaavaa kaipaat, tässähän tämä vastaava on, joten eiköhän tehdä tarjous”. Yllätyin, kun asiaks vastasi ” niinhän se taitaa kyllä olla, tehdään vaan se tarjous”. Eikä tarina siihen päättynyt, kauppakin syntyi ja asiaks on tyytyväinen ”vastaavassa” kodissaan. 😉

Näin asuntosi myyntiprosessi meillä etenee

Nämä kauniit kodit saimme heinäkuussa myyntiin. Eerikinkatu 20, Minervankatu 2, Säästöpankinranta 10, Kyläkirkontie 6-10, Hietalahdenranta 5c, Munkkiniemen puistotie 8b.

TILANNE 15.08.2019 MYYTY: Minervankatu; Munkkiniemen puistotie ja Hietalahdenranta. Ehdollien tarjous Kyläkirkontie.

1) ASUNNON KATSELMUS JA HINTA-ARVIO
Perustamme arviomme aluetuntemukseemme, pitkään kokemuksemme asuntojen myynnistä Helsingin kantakaupungissa ja osittain (mutta vain osittain) tilastoihin.

2) TOIMEKSIANTOSOPIMUS
Laadimme kuluttaja-asiamiehen hyväksymän toimeksiantosopimuksen sekä selostusliitteen ja täytämme ne yhdessä myyjän kanssa paikanpäällä asunnossa. Selostuslitteen pohjalta laadimme esitteen.

3) MYYNNIN VALMISTELU
Tilaamme lakisääteiset asiakirjat ja tallennamme tiedot asuntomarkkinointijärjestelmään.
Myyntistailaus ja ammattivalokuvaus
Pohjapiirroksen hankinta ja puhtaaksi piirtäminen
Asuntoesitteen luonti ja sen hyväksyttäminen myyjällä

4) MARKKINOINNIN JA MYYNNIN ALOITUS
Kortistoasiaakkat ja yksittäisesittelyt
Internet-näkyvyys
Some-markkinointi
Lehti-ilmoitukset

5) MYYNTI
Yleisesittelyt
Yksittäisesittelyt
Ostotarjousneuvottelu

6) KAUPANTEKOTILAISUUS
Ajanvaraus pankista
Osakekirjojen tilaaminen
Kauppakirjojen luominen ja hyväksyttäminen osapuolilla
Varainsiirtoverolaskelman laatiminen ja varainsiirtoveron suorittamisen valvonta
Siirtomerkkinnät osakekirjaan, jotka teemme me pankissa.

7)KAUPANTEON JÄLKEEN
Varainsiirtoveroilmoitus verottajalle
Asiakirjojen toimittaminen taloyhtiölle

KUN VERTAAT PALKKIOTA, VERTAA PALVELUJA.

ME TEEMME KAIKEN YLLÄMAINITUN ja saamme kiitosta sekä kaupan osapuolilta että pankeistakin siitä, että teemme sen, mitä välittäjältä on perinteisesti vaadittu. Periaatteeme on, että KAIKKI sovitut asiat saatetaan kirjalliseen muotoon ja yhteydenpito osapuolen välillä tapahtuu aina kauttamme. Näin takaamme sen, että väärinkäsityksiä ei synny ja jos syntyy, me vastaamme niistä.

Kun ammattikuntaamme moititaan välillä tosi ikävinkin sanakääntein, on ihan hyvä muistaa, ettei välittäjän käyttö ole pakollista – voi asunnon itsekin myydä tai sitten teettää kauppakirjat konsultilla (joka harhaanjohtavasti joskus voi mainita palveluaan välityspalveluksi). 😉

Heinäkuu 2019 tuli ja toi jälleen ASUNTOPULAN!

MYYTY Eteläinen Hesperiankatu 6, 60,5m2

MYYTY Museokatu 34, 163m2

MYYTY Mannerheimintie 98, 48,5m2

MYYTY Ratakatu 23, 50,5m2

Huh! Murheensa kullakin – näin voin kai todeta. Kun kevään mittaan myyntivarastomme kasvoi kasvamistaan, on se heinäkuun tullen kutistunut olemattomiin. Viimeisen viikon aikana ovat nämäkin 4 komeaa kotia löytäneet kauttamme uudet omistajat. Tarjousneuvotteluja käydään juuri yhdestä myynnissä olevasta kohteesta.

Ehkä tämä on seurausta siitä, että olemme koko kevään tehneet töitä ahkerasti ja sitkeästikin. Kesäkuussa on ollut sadonkorjuun aika!

Kiinteistönvälittäjän ”asuntopula” on pula myytävistä asunnoista. Olemme näytöillä tavanneet paljon asiakkaita, jotka juuri nyt etsivät kotia kantakaupungista. Lukuisat tehdyt tarjoukset kertovat siitä, että kesällä ovat tosiostajat liikkeellä. Emme haluaisi millään myydä ”ei oota”, kun kysyntää on.

Kun myytävät asunnot ovat huvenneet huimaa vauhtia on meillä jälleen aikaa, intoa ja energiaa tarttua uusiin haasteisiin. Jos siis olet myymässä asuntoasi, kutsu meidät käymään! Ei sinun tarvitse siivota, tiskata tai leipoa. Varaa aikaa noin tunti. Saat veloituksetta arvion asunnostasi ja kattavan, kuitenkin varsin kohtuullisen palkkiotarjouksemme. Palvelemme yhteensä yli 30 vuoden kokemuksella ja saamme kiitosta kodikkaasta, yksilöllisestä ja asiantuntevasta palvelustamme.

Emme ole ihan koko Suomen välittäjiä, mutta kantakaupungin kadut, kujat, talot ja yhtiöt tunnemme kuin omat taskumme – joskus jopa hieman paremminkin. 🙂

Soita jo tänään Anna Toppinen 050 551 4115 tai laita s-postia anna@annatoppinen.fi Tehdään tänä kesänä Sinunkin asuntounelmistasi totta!

Eihän sitä kukaan kesällä asuntoja myy/osta!

MYYTY Korkeavuorenkatu 6, 76m2

MYYTY Urheilukatu 52, 144m2

MYYTY Ratakatu 7, 75m2

MYYTY Tehtaankatu 6, 51m2

Eihän sitä kukaan kesällä asuntoja myy/osta!

Vaan uskallanpa vuosikymmenten kokemuksella väittää, että kesällä se asuntokauppa vasta käykin.

Kesällä ei tosin ole ”kartoittajat” liikkeellä, vaan kun heinäkuun helteellä tapaan asiakkaan, joka on ostamassa tai myymässä asuntoaan, on tosi kysymyksessä ja valmius päätöksentekoon on kypsynyt.
Kartoittajat, jotka vasta miettivät asunnonvaihtoa, ovat kesäkuukausina merellä ja mailla.

Eräs perhe, jossa molemmilla vanhemmilla on kovin vaativa työ, totesi, että kun on kysymys näin suurista asioista ja isosta taloudellisestakin intressistä, ei kesälomaa parempaa aikaa asian perinpohjaiseen pohdintaan olekaan. Heidän asuntonsa otettiin myyntiin kesällä ja neuvottelut uudesta saattoivat alkaa. Vanha myytiin, uusi ostettiin ja koko prosessi saatettiin loppuun ennen kuin he palasivat työhön.

Kesällä saapuvat Suomeen myös ”muuttolinnut”, eli ulkomailla asuvat suomalaiset. He tekevät asuntojen osto- ja myyntipäätöksensä kesälomallaan kotimaassa. Kuriositeettina voi mainita, että vaalivuosi 2019 tuo kesällä asunnonostopuuhiin myös tuoreet kansanedustajat ja virkamiehet.
Haluan tietysti palvella myös niitä vanhempia, jotka ovat hankkimassa lapselleen asuntoa tulevaa opiskeluaikaa varten.

Miksi työ sitten maittaa niin hyvin kesällä? On valoisat illat, ei tarvitse pukea, riisua ja palella. Tuntuu myös, että asiakkaat ovat kesällä paremmalla tuulella kuin esim. marraskuun pimeydessä ja loskassa. Muistan hyvin, kun viime kesänä köröttelin junassa perjantai-iltana Savonlinnasta kotia koti. Eikös eräs perhe laittanutkin viestiä, että heille sopisi näyttö meillä myynnissä olevaan Töölöläiseen asuntoon vielä samaisena iltana kello 20.00. No, kävin nappaamassa avaimen toimistolta, esitelin asunnon ja lauantaina tuli asunto myydyksi.

Olen myös järjestänyt miehityksen tiimissäni niin, että kun joku lomailee, on hänellä pätevä sijainen tuuraamassa.

Jos lupaat, ettet kerro kenellekään, niin paljastan salaisuuden: Heinäkuu on monena, monena vuonna ollut ihan paras asunnonmyyntikuukausi!

Kesälomani? Sen pidän sydäntalvella, kun on pimeää ja kylmää!

Ota jo joutuin yhteyttä! Laitetaan Sinunkin asuntosi aina yhtä vilkkaille asuntokaupan kesämarkkinoille!

Hyvää ja turvallista asuntokesää 2019!

Kesälomakausi on ovella ja vaikka tiimimme palveleekin koko kesän, suuntaa moni asiakkaistamme kesällä pois kotoa pidemmäksi aikaa. Ohessa muutama vinkki asioista, jotka on hyvä muistaa, ennen kuin suuntaat kesälaitumille.

a) sammuta sähkölaitteiden virrat. Sähköä säästyy ja tulipalon vaara vähenee
b) sulje hanat (sekä astianpesukoneen että pyykinpesukoneen)
c) jätä väliovi auki, jotta posti mahtuu. Käännä lehdet loma-asunnolle, jos olet pidemmän aikaa poissa vakioasunnoltasi
d) ulko-ovi on hyvä laittaa takalukkoon. Varmista myös ennen lomaa, että huoltomiehellä on avain asuntoosi ja myös turvalukon avain
e) tarkista kotivakuutuksen voimassaolo
f) tarkista kylmälaitteiden kunto ja jos haluat tämän kesän sadon talteen – sulata ja puhdista pakastin ennen satokautta
g) tarkista, että kaikki ovet ja ikkunat on huolellisesti suljettu
h) siirrä ulkoiluvälineet, kuten polkupyörät, lukolliseen varastoon tai vaikkapa turvaan omalle parvekkeelle

Vielä muutama ”kikka” kuinka suojata kodin elektroniikka.

a) matkapuhelin ja verkkovirrasta irrotettava ”läppäri” toimivat turavllisesti sähkökatkon ja ukkosen sattuessa
b) kun ukkonen lähestyy, on ihan hyvä irrottaa herkimmät laitteet verkkovirrasta
c) pientalossa ja kesämökissä on hyvä selvittää maadoitukset ja ukkossuojaukset asiantuntijalla.
d) herkkien elektroniikkalaitteiden pistorasioihin voi asentaa ylijännitesuojat
e) aroille laitteille on hyvä harkita akkuvarmistusta

Tiimimme palvelee asuntoasioissa ihan koko kesän!

Toivotamme oikein hyvää, turvallista ja aurinkoista asuntokesää 2019!