Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Dinosauruksen verkko

Hui, millainen alan dinosaurus olenkaan. Kun tulin välittäjäksi ei meillä välittäjillä ollut käytössämme sähköpostia internetistä puhumattakaan. Itselläni oli asiakaskortisto, ihan kirjaimellisesti. Kortistossani oli punaiset kortit kuumille asiakkaille, keltaiset kortit lämpimille asiakkaille ja siniset kortit viileille asiakkaille. Kun uusi kohde tuli yrityksellemme myyntiin, alkoi hurja soittorumba. Ensin punaiset, sitten keltaiset ja lopuksi vielä soitin läpi siniset asiakkaat. Puhelin oli ainoa keino tavoittaa ostavat asiakkaat ennen kuin asunto meni sunnuntaiesittelyyn. Sunnuntaiesittely oli puolestaan forum myydä suurelle yleisölle kiinteistönvälityspalvelua. Esittelyyn valmistauduttiin huolella, sillä siellä kohdattiin niin asuntojen ostajat kuin nekin, jotka harkitsivat oman asuntonsa myyntiä. Kertoipa minullekin usea asiakas käyneensä näytöillä etsimässä välittää, jonka haluaisi kotiaan esittelmään. Sain joskus ihan hauskoja kommentteja asiakkailta, jotka esittelystäni minut olivat välittäjäkseen löytäneet. Välittäjä oli: herttainen???, topakka, hauska, itsevarma, kodikas, ystävällinen, mielenkiintoinen, liian ullanlinnalainen???, avulias, huumorintajuinen. Ehkä paras palaute oli se, kun asiakas sanoi valintansa perustuneen siihen, että ”näytöilläsi on aina hyvä fiilis”. 😉

Sähköpostin tulo helpotti työtämme kovasti ja internetin myötä muuttui toimintaympäristömme huikeasti. Tänä päivänä on yrityksessämme tapana laittaa asunnot nettiin kaikkien näkyville 48h sisällä siitä, kun meillä on kuvat ja myyntiä varten tarvittavat lakisääteiset asiakirjat.

Välittäjä voi laadukkaiden, mutta realististen kuvien ja hyvien tekstien kautta saavuttaa miltei kaikki asunnon ostoa harkitsevat asiakkaat ja antaa ihan kaikille tasapuolisesti mahdollisuuden löytää unelmiensa koti.

Välillä myyvät asiakkaat valitsevat välittäjän perusteilla ”kun sillä on verkosto” ja ”kun sillä ja sillä firmalla on ihan omat asiakkaansa”. Siis anteeksi kuinka? Onko todellakin niin, että kun sekä hinnan että sijainnin suhteen sopiva koti tulee myyntiin, niin asunnon etsijä ei osta sitä, jos välittäjä ei ole juuri tietty taho. Näin ainakin jotkut tuntuvat uskovan. Minä en usko. Joskus kuulee asiakkaan sanovan, että osti asunnon välittäjästä huolimatta. Palvelutilanne ei liene silloin ollut kaikilta osiltaan onnistunut 😉 😉

Hiljaisen myynnin kohteet ja arvokohteet ovat asia erikseen. Jos myyjänä on esim. julkisuuden henkilö, tietty suku tai jos asunnossa on asuttu kauan ja julkinen myynti tuntuu raskaalta, ei internetiä käytetä, vaan silloin asuntoa tarjotaan ns. kortistoasiakkaille. Kun olemme vuosikymmenet myynyt arvoasuntojakin, on meilläkin paljon asiakkaita, joille näitä hiljaisen myynnin kohteita voi tarjota. Lisäksi ainakin meillä on muutama taho, joilla on ihan oma verkostonsa. Soitto näille ja viidakkorumpu alkaa pärisemään.

Verkosto on verkossa ja niin alan ripeät Daavidit kuin jähmeät Goljatitkin voivat saada yhtä laajan ja laadukkaan näkyvyyden. Verraton renki, ei niin kelpo isäntä, on internet.
Netin lisäksi tarvitaan välittäjältä ketteryyttä, joustavuutta, asiantuntemusta ja hyvää palveluasennetta, jotta pärjää siinä viidakossa, joksi kiinteistönvälitysala on viime vuosina villiintynyt.

Verkosto on tänä päivänä verkossa, totean minä, alan dinosaurus, jolla ei ihan aina ole ollut nettiä apuna ostavia asiakkaita palveltaessa.