Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Joulu on jälleen ovella ja uusi asuntovuosi 2019 kynnyksellä

Joulu on ovella ja uusi asuntovuosikin on kynnyksellä.

Loppuvuotta kohti kauppamäärät yleensä laskevat. Joulukuussa on paljon pyhiä ja päivänvalon vähäisyys vuoden pimeimpänä kuukautena tuo asuntoesittelyihin omat haasteensa. Joulukuu vertautuu asuntokaupassa heinäkuuhun. Keskikesällä ja joulun aikaan ovat vain tosiostajat liikkeellä. Tositoimissa ovat joulunaikaan mm.”muuttolinnut” eli ulkosuomalaiset, jotka tekevät joulukuussa kotimaassa käydessään osto- ja myyntipäätöksiä.

Kaupan piristyminen on vuoden 2018 mittaan tuonut alalle nousukauden lieveilmiöt.

Kiinteistönvälitysalaa on vuonna 2018 puhuttanut erilaisten hinta-arvionettisivustojen kasvava määrä. Jos asunnonmyyntiä harkitseva luottaa asunnon arvioinnissa pelkästään nettisivuihin, niin, huh! kuinka paljon voikaan hinnoittelu mennä metsään! Monet näistä sivustoista perustuvat epätarkkoihin tietoihin toteutuneista hinnoista markkinoilla. Useimmiten myöskään taloyhtiöiden kunto ei tule huomioiduksi hinnoittelussa. Helsingin kantakaupungissa voi samassa talossakin sijaitsevien asuntojen neliöhinnoissa olla jopa 4000€ ero. (meillä on monta esimerkkiä tekemiemme kauppojen valossa).

Alalle on tullut epätervettä kilpailua sellaistenkin toimijoiden muodossa, jotka puhuvat välityspalkkioista, mutta eivät tarjoa välityspalvelua. Verrataan omenaa appelsiiniin ja tottahan se kuluttajaa hämmentää. Itsemyyjän työkaluksi sopii mainiosti yritys, joka laatii kauppakirjan. Välittäjän tärkein tehtävä on kuitenkin aluetuntemuksen perusteella hinnoitella, esitellä sekä neuvotella myyjän ja ostajan välillä. Kun palvelusta jätettään pois hinnoittelu, esittely ja neuvottelu ja kuitenkin puhutaan välityspalvelusta ja välityspalkkiosta, johdetaan meitä kaikkia harhaan ja vaikeutetaan muuten ihan tervettä välittäjien välistä vertailua ja palvelujen kilpailuttamista.

Joulun aikaan on monilla aikaa pohtia asuntoasioitakin. Alkuvuodesta kasvaa asuntojen ja kiinteistönvälityspalvelujenkin kysyntä, kun moni haluaan heti vuoden alussa päivittää asumistarpeensa ja toisaalta saattaa asuntonsa aina niin vilkkaille asuntokaupan kevätmarkkinoille.

Ostamassa tai myymässä: Anna ketterän tiimimme auttaa!

Erinomaisen hyvää Joulua ja hienoa asuntovuotta 2019!