Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Joulu on jo ovella ja uusi asuntovuosi 2021 kynnyksellä

Mielenkiintoinen vuosi lähenee loppuaan. Olemme asuntokaupassa olleet uuden edessä, kun korona asetti alallemme ennennäkemättömiä haasteita. Etätyöt lisääntyivät ja mekin olemme osaltamme ottaneet digiloikkaa. Näyttökäytännöt päivittyivät nopeasti vastaamaan pandemian aikaa. Sunnuntain yleisesittelyt muuttuivat yksittäisesittelyiksi tai 3-4 tunnin esittelyiksi, joihin asiakkaat ilmoittautuivat etukäteen. Olemme toimineet turvallisuus edellä ja asiakkaamme ovat ottaneet tämän kiitollisuudella vastaan. Maskit, käsidesit, hansikkaat ja virtuaaliesittelyt ovat vuonna 2020 tulleet osaksi välittäjän työpäivää. ”Näillä mennään” kesää 2021 kohti, näin uskomme.

Vaikka paljon on koronan tiimoilta uutisoitu ”Nurmijärvi-ilmiön” paluusta, emme me ole sitä huomanneet, vaan kauppa on käynyt kantakaupungissa ennätysvilkkaana. Uusi trendi on, että asiakas ensin ostaa pienen asunnon Helsingin keskustasta ja ”kokeilee” keskusta-asumista lomilla ja viikonloppuina. Vasta kun keskusta-asuminen tuntuu omalta, laitetaan talo myyntiin ja sitten rauhassa hankitaan suurempi asunto keskustasta.

Vuoden mittaan olemme vahvistaneet asemaamme kantakaupungin asuntokaupan asiantuntijana. Meille ei enää tarjotakaan kohteita myyntiin muualta kuin kantakaupungista ja siitä kiitämme uskollisia asiakkaitamme ja heidän antamiaan suosituksia. Em. luo uskoa siihen, että teemme asioita oikein ja valitsemamme linja on onnistunut: emme voi olla koko Suomen tai edes koko pääkaupunkiseudun välittäjä ja asiantuntija – kolmio: Lauttasaari-Munkkiniemi-Kulosaari on kolmio, jonka sisällä toimimme.

Korona säikäytti keväällä meidät ja asiakkaamme. Huhtikuu 2020 oli ”kuukausista julmin” eikä toimeksiantoja juurikaan tehty. Touko-marraskuu oli niin meillä kuin mullakin ennätysvilkas. Arvoimme, että paitsi maalis-huhtikuun patoutunut kysyntä, niin myös korona-ajan kotona vietetty aika sai asiakkaamme päivittämään asumistarpeitaan. Kun lapset olivat kotona ja vanhemmat etätyössä, havaitsi moni, että nykyinen huoneisto on epäsopiva.

Kaupan vilkastuminen näkyy myös KVKL:n (kiinteistönälitysalan keskusliiton) tilastoissa.

Vanhojen asuntojen kauppa nousi
17 % marraskuussa viime vuoden vastaavasta ajankohdasta
Vanhoja asuntoja myytiin marraskuussa yhteensä 6101 kappaletta. Myynti ylitti 6000 kappaleen haamurajan jo kolmantena peräkkäisenä kuukautena. Tätä aiemmin rajan yli on päästy vain kerran edellisten 5 vuoden aikana.
Koronakevään jälkeen vilkkaana jatkunut asuntokauppa on lähes saavuttanut viime vuoden tason, eivätkä kiristyneet rajoitukset ole näkyneet kaupankäynnin volyymissä. Yhteensä tammi-marraskuussa myytiin 58 236 vanhaa asuntoa.
Helsingissä vanhojen asuntojen kauppa kiihtyi 18 %
Uusien asuntojen kauppaa tehtiin marraskuussa 16 % vähemmän, kuin viime vuonna vastaavan aikaan. Vertailukohtana oleva vuoden 2019 viimeinen vuosipuolisko oli tosin vilkas, ja tuolloin useina kuukausina myytiin yli 1 000 uutta asuntoa.

Asuntokaupan kehitys näyttää seurailevan koronan käyriä. Kun tartunnat lisääntyvät – lisääntyy asiakkaiden varovaisuus. Joulukuussa on monta näyttöä jouduttu perumaan, kun asiakas on altistunut. Tästä huolellisuudesta kiitämme asiakkaitamme!

Kun asuntokauppa koronan ja joulun vuoksi hiljenee – vedämme mekin henkeä 21.12-03.01 ja palaamme uusin voimin uuteen asuntovuoteen 2021!

Tässä kohtaa toivotamme Kodikasta Joulua jo Hienoa Asuntovuotta 2021!