Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Kohtuullisessa ajassa, oikeaan hintaan.

Asunnon myyntiä suunniteltaessa on hyvä muistaa, että asunnon sijainti ja asuntotyyppi vaikuttavat myyntiaikaan. Myyntiaikaan vaikuttaa myös se, kuinka hyvin asunnon hinnanasetanta on onnistunut.

Tarjouskauppa on kauppatapa, jossa tarjoukset tehdään lähtöhinnasta ylöspäin. Perinteisesti asunto hinnoitellaan niin, että pyyntihinta on tavoitehinta. Näissä perinteisissä kauppamalleissa hinta HARVOIN kohoaa yli pyydetyn. Markkinoille on tullut toimijoita (emme kuulu niihin), jotka painavat asunnon pyyntihinnan hyvin alas ja toivovat sitten monien ns. kilpailevien tarjousten avulla saavutettavan paras tulos. Nopea kierto, nopea kauppa, mutta ei suinkaan toimeksiantajan edun mukainen kauppatapa. Surullista, että esim. Hypo on viimeisimmässä asuntomarkkinakatsauksessaan uutisoinut yli pyyntihinnan tehdyistä tarjouksista. Ilmeisesti Hypo ei ole selvillä tästä valitettavasti yleistyneestä tavasta laittaa asunto markkinoille alihintaan.

Kaikkien tilastojen valossa on selvää, että Suomen kaupunkien joukossa lyhimmät myyntiajat ovat Helsingissä ja pisimmät Porissa.

Miten myynti kannattaa aloittaa?

Kutsu ihan ensiksi asuinalueesi hyvin tunteva välittäjä käymään.

Hyvällä välittäjällä on kattavaa tietoa asuntomarkkinasta juuri sinun asuinalueestasi. Vaikka kaikilla SKVL:n jäsenyrityksillä on käytettävissään tilastot toteutuneista kaupoista, ei mikään korvaa välittäjän omia referenssejä, siis vastaavien asuntojen kauppoja juuri Sinun asuinalueellasi. Aluetuntemus takaa sen, että asuntosi tulee myydyksi oikeaan hintaan ja kohtuullisessa ajassa. Pelkästään välityspalkkioon ei kannata tuijottaa. Mieluummin kannattaa valita välittäjä, joka on paitsi rautainen ammattilainen, myös omaa hyvät ihmissuhdetaidot. Innostunut ja ”kaupankäynnin armolahjan” omaava välittäjä myy varmasi kotisi parempaan hintaan ja ripeämmin kuin sellainen, jolla ei juurikaan ole näyttöjä vastaavien kohteiden myynnistä ja joka, niin kuin valitettavasti on usein laita, on tullut alalle helpon työn ja ansion toivossa.

Jos pääosa uuden asunnon rahoituksesta tulee oman asunnon myynnistä, kannattaa tarkkaan miettiä missä järjestyksessä asiaa lähtee edistämään. Alueesta riippuu, onko vaarana kahden asunnon loukku vai kenties nolla asunnon loukku. Tähän on asuinalueesi tuntevalla välittäjällä varmasti antaa hyvät neuvot. Joillakin alueilla kauppa käy niin vilkkaana, ettei esimerkiksi ehdollisella tarjouksella ole kilpailussa mitään menestymismahdollisuuksia. Pitkä esim. 6kk vapautumisaika oman asunnon kaupassa saattaa suosituimmilla alueilla olla hyvä keino päästä kiinni niihin kaikkein halutuimpiin kohteisiin. Jos asuntosi on puolestaan sellainen, että sen myyntiaika lasketaan tunneissa, kannattaa ehdottomasti ensin ostaa uusi ja sitten vasta lähteä omaa myymään.

Asunnonvaihto on kokonaisuus, jossa välittäjällä on väliä. Usein kaupat ketjuuntuvat ja siinä on tarkkana oltava, jotta turhilta kuluilta ja tarpeettomilta välimuutoilta vältytään.

Syksy on asunnovaihdon kulta-aikaa! Tervetuloa asuntokaupan vilkkaille syysmarkkinoille.