Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Kolme Kiellettyä Kompromissia

Sanan kompromissi kaiku on eri kuulijoiden korvissa kovin erilainen. Täydellisyyteen pyrkivälle kompromissi voi olla yhtä kuin vaatimustason alentaminen, periksi antaminen ja luovuttaminen. Toiselle kompromissi voi olla synonyymi joustavuudelle ja kaikkia osapuolia tyydyttävälle ratkaisulle.

Asunnon etsijälle kompromissi voi olla kirosana – onhan asunto usein koko elämän tärkein kauppa ja kallein ostos.

Täydellistä asuntoa ei ole ja joissakin asioissa kompromissien teko on asunnonostajalle välttämätöntä. Tämän sanon yli 20 vuoden kokemuksella. Joskus asunnon etsijälle voi jäädä ”haku päälle”. Pahimmassa tapauksessa kymmenien, joskus jopa satojen nähtyjen asuntojen jälkeen käy niin, että taisteluväsymys valtaa ja asiakas päätyy kaiken ajan ja vaivan jälkeen sittenkin ostamaan epäsopivan asunnon…

On kuitenkin joitakin asioita, joissa EN suosittele asunnonetsijää tinkimään vaatimuksistaan ja tekemään kompromissia.

1) SIJAINTI. Olen usein nähnyt, miten vain vanhasta talosta asuntoa etsivä onkin löytänyt itsensä 2000-luvulla rakennetusta talosta varsin tyytyväisenä. Olen myös todistanut maalla ennen asuneen sopeutuvan keskusta-asumiseen hyvin nopeasti. Yksi asia, mitä en ole nähnyt, on tyytyväinen asiakas, joka haluaa maksimissaan 10 minuutin työmatkan ja päätyy joka päivä käyttämään työmatkaan 2 tuntia. Tämä on mielestäni asia, jossa kompromissia ei kannata tehdä. Jos haluat käyttää työmatkaan 10 minuuttia päivässä – älä osta asuntoa 50km päässä työpaikastasi.

2) BUDJETTI Jos budjettisi on 300.000€, älä ihmeessä mene ostamaan 500.000€ maksavaa asuntoa. Olen valitettavasti nähnyt vuosien varrella tapauksia, joissa asiakas on ostanut ”liian kalliin” asunnon. Onpa joku joskus avautunutkin minulle asiassa ja kertonut, että koko elämäntapa meni remonttiin liian kalliin asunto-ostoksen myötä. Ainakin on hyvä miettiä, mistä kaikesta on valmis luopumaan, jos päätyy ostamaan kalliimman asunnon kuin oli aikonut.

3) SE OIKEA Olen joskus sanonut, että asunnot ovat kuin rakkaudet, kun se oikea löytyy, on aika lopettaa etsiminen. Taloyhtiön tila ja tulevat remontit ovat toki tärkeitä asioita, mutta ne kuuluvat mielestäni tuohon budjettiosastoon. On hyvin mielenkiintoista seurata, miten joku asunto on toiselle ehdoton no, no ja toinen on jo eteisessä valmis tekemään ostopäätöksen. Kun ostaa sijoitusasuntoa ovat kriteerit toiset – kun hakee kotia, on hyvä antaa tunteelle enemmän valtaa. Joskus toimeksiantajani kysyvät, kauanko ns. yksittäisesittelyssä menee aikaa ja vastaus: 10 minuuttia – 2 tuntia. Kun toinen ostajaehdokas kääntyy jo ovella, voi toinen viettää asunnossa kaksikin tuntia saadakseen vahvistuksen sille, onko juuri tämä asunto ”se oikea”.

Hauskana episodina tulee mieleen kohtaamiset asiakkaan kanssa, joka kiersi kymmeniä asuntoja ja aina näytön päätteeksi totesi ”ilmoitathan minulle, jos myyntiin tulee jotain vastaavaa”. Kerran sitten kysyin vähän napakasti (ei liene suositeltavaa käytöstä asiakaspalvelijalle). ”Mitä vastaavaa kaipaat, tässähän tämä vastaava on, joten eiköhän tehdä tarjous”. Yllätyin, kun asiaks vastasi ” niinhän se taitaa kyllä olla, tehdään vaan se tarjous”. Eikä tarina siihen päättynyt, kauppakin syntyi ja asiaks on tyytyväinen ”vastaavassa” kodissaan. 😉