Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Myykö asunnon trendikäs sisustus taloyhtiön ”kaunista” tasetta paremmin?

Vanha tuttu asiakkaani, joka ei ole pitkään aikaan vaihtanut asuntoa, kysyi vähän aikaa sitten: ”Miksi monet asunnot näyttävät netissä niin toistensa kaltaisilta.?” Kerroin, että on tullut tavaksi stailata asunto myyntiä/kuvausta varten. Olen itsekin ryhtynyt käyttämään ammattilaisia paitsi kuvaamiseen, myös asunnon myyntikuntoon saattamiseen. Onhan se mukava saada asunto näyttämään parhaat puolensa. Ensivaikutelma on tärkeä, kun asuntoilmoituksia vertaillaan. En usko, että vanhat lehtipinot, pesemättömät tiskit pöydillä ja petaamattomat vuoteet saavat asunnon etsijän sydämen sykkimään ja välittäjän puhelimen pirisemään.

Joskus asiat ovat hyvin yksinkertaisia: vaihdetaan sohvan paikkaa ja viedään joutava tavara vinttiin. Ja tietenkin näyttöä varten: siivotaan asunto putipuhtaaksi . X-anoppi tuumasi joskus :”Noita vieras talossa, heti se virheen näkee”. Stailaaja, jota olen asiakkailleni ryhtynyt suosittelemaan, on varsinainen ”noita” loihtiessaan esiin jokaisen kodin parhaat puolet. Vai hyväksi haltijaksiko häntä pitäisi tiimeineen nimittää.

Jos joku väittää, että ammattilaisen ottamat valokuvat ovat ”liian hyviä” (puhun siis todellisista ammattilaisista) niin se on vähän sama kuin joku sanoisi, ettei työpaikkahaastatteluun kannata hiuksia kannata pestä eikä puhtaita vaatteita vaihtaa, kun voi vahingossa näyttää ”liian hyvältä”… 😉 ;). Trendi, johon en ole lähtenyt mukaan on, että asuntoilmoitukseen kuvataan maustepurkkeja, pyyheliinapinoja ja kukka-asetelmia. Em. kuvat kuuluvat mielestäni sisustuslehtien sivuille, ei asuntoilmoituksiin. Kuvaaja, jota käytän, sanoo, että on ok kuvata yksitysikohtia, kunhan ne ovat sellaisia, jotka jäävät asuntoon. Samaa mieltä olen, ainakin toistaiseksi.

Kaunis sisustus myy, mutta asunnonostajan kannattaa myös tarkistaa miten ”kaunis” yhtiön tase ja korjaushistoria ovat. Asunto on miltei kaikille elämän suurimpia yksittäisiä investointeja.
Putkiremontti on peikko, totta kyllä, mutta taloyhtiössä on paljon muitakin remontteja, jotka saattavat keikauttaa asumiskustannukset yllättävästi ja joiden aikataulusta ja kustannuksista on hyvä olla selvillä.

Ennen sitovan tarjouksen tekemistä kannattaa ottaa huomioon muutakin kuin tulevan putkiremontin kustannukset. Miettiä sopii, että osakekauppaahan asuntokauppakin on. Sijoitustaan on hyvä tarkastella yli kauniin ja hyvällä maulla toteutetun sisustuksen.

Oheisessa taulukossa näkyvät ne ihan tärkeimmät remontit ja niiden viitteelliset kustannukset. Asumisviihtyvyyteen eniten vaikuttavat ovat putkiremontti ja julkisivuremontti. Kattoremontin haitta on lähinnä ikkunoiden eteen tuodut telineet.

Kaunis sisustus myy paremmin kuin hyvin hoidettu ja varakas yhtiö. Tämä jaksaa hämmästyttää. Jos yhtiössä on peruskorjauksia lykätty, saattaa asunnon neliöhintaan tulla hyvinkin 2000€ lisää.
Vaikka ostopäätökseen asuntokaupoissa vaikuttavat tunteet, kannattaa pitää pää pikkuisen kylmänä. Välttyy ”ostokrapulalta” ja sen myötä sellaistenkin vikojen etsimiseltä, joita asunnossa ei ole.

Tervetuloa turvallisille asuntokaupoille! Me Anna Toppinen Oy:ssä palvelemme ammattitaidolla, nöyrällä asenteella ja kuinkas muuten: suurella sydämellä!