Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Niin kauas kodit karkaavat…

Niin kauas kodit karkaavat…

Asuntojen selaaminen nettiportaaleissa voi olla vaarallista puuhaa. Olet tositoimin liikeellä, mutta et kuitenkaan täysin varautunut siihen, että se unelma-asunto saattaakin arvaamatta tulla eteen.

Kuinka asunnonetsijän on viisas varautua siihen, ettei unelma-asunto luisu toisiin käsiin.

a) Älä viivyttele tarjouksen teossa. Jos välittäjä sanoo, että asunto on herättänyt kiinnostusta – usko sitä ”kelmiä” ainakin tämän kerran, osoita olevasi kiinnostunut ja toimi. Minulla on sellainen ohje, että en edes sano myyjälle sanaa tarjous, ennen kuin minulla on sitova tarjous. Myyjä ei jää odottelemaan jahkaajia, vaan kun tosi ostaja tekee tarjouksen, myyjä lyö kaupan lukkoon. Ikävänä muistona on ajat, jolloin kollega saattoi soittaa myyjälle, että on tulossa tarjous. Myyjä jäi odottamaan ja minun asiakkaani vaihtoi kiinnostuksensa toiseen kohteeseen.

b) Neuvottele rahoitus kuntoon. Ehdollinen tarjous johtaa harvoin kauppaan. Hyväksytty ehdollinen tarjous ei lopeta myyntiä, vaan myyjä voi hyväksyä ehdottoman tarjouksen. (joskus on käynyt niinkin, että myyjä on hyväksynyt alemman ehdottoman tarjouksen, jos ehtona on esim. ollut oman asunnon myynti tiettyyn päivään mennessä)

c) Myy vanha asuntosi ensin ja vasta sitten osta uusi. Poikkeuksena mm. kantakaupungin pienet perheasunnot, niiden myyntiajat ovat lyhyet ja toteutuvan hinnan määrittäminen on alueen asiantuntijalle helpohko tehtävä.

d) Älä haaveile liian kallista asuntoa. Jos budjettisi on 300.000€, älä lähde tarjouskilpaan asunnosta, jonka pyyntihinta n 400.000€. Ole siis realisti siitä, minkä hintaiseen asuntoon sinulla on varaa ja mikä on budjettisi ehdoton yläraja.

e) Tee tarjous lähelle myyjän ehtoja, mitä mm. vapautumiseen ja maksuaikatauluun tulee. On hyvä muistaa, että tarjous sisältää muutakin kuin hinnan. Siispä kannattaa kiinnittää huomioita muihinkin ehtoihin.

Niin kauas kodit karkaavat…turhaan niitä tavoitat (Rauli Somerjokea mukaillen). Eivät karkaa enää, kun muistat mm. nuo yllä mainitut ohjeet.

Ja sitten tietenkin se minun ikisuosikkiohjeeni asunnon ostajalle: Asunnot ovat kuin rakkaudet, kun se oikea löytyy – on aika lopettaa etsiminen.

Tervetuloa asuntokaupoille!