Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Nimby-Yiemby

Olin kauan sitten, aikana ennen internetiä, kielikurssilla USA:ssa. Kurssi on käytännönläheinen ja opettajien kanssa kävimme mm. ostoksilla, kahviloissa ja ravintoloissa. Eräs opettaja oli ollut työssä Kolumbiassa Pablo Escobarin juristin englannin yksitysopettajana ja tunnit kuluivat kieliopin pänttäämisen sijaan siinä, kun hän (minun pyynnöstäni ) kertoi, millaista elämä Kolumbiassa oli ja kuinka huumeparoni eleli.

Eräs toinen opettaja laittoi minut yksityistunnilla lukemaan henkilökohtaista palstaa (tämä oli esihistoriallista aikaa ennen Tinderiä) ja pyysi valitsemaan treffikumppanin. Luimme ilmoituksia ja minä valitsin yhden lukuisista ehdokkaista. Opettaja katsoi minua hämmästyneenä ja kysyi ”Etkö Anna huomannut, että valitsemasi mies on juutalainen.” Vastasin ihan totuudenmukaisesti, että vaikka olen matkustanut todella paljon (tämä oli aikana ennen kuin ryhdyin välittäjäksi) en ole vielä tavannut yhtään tylsää juutalaista. Mihin opettaja: ”Minä olen juutalainen”. No tästä ajatustenvaihdosta, näin päättelin, seurasi kutsu opettajan rantahuvilaan, tutustuminen opettajan lapsiin ja aviomieheen. Mies sekoitteli drinkkejä ja lapset tarjoilivat pientä syötävää. Muut opettajat supattivat, että miten se Annan kotiinsa kutsui ja utelivat minulta millainen on se rantahuvila, jossa kukaan heistä ei ollut käynyt.

Huh, kun tuli pitkä tarina ja johdanto siihen, mitä eilen asuntoesittelyssä mietin. Asiakas halusi asunnon uudesta talosta, autopaikan ja parvekkeen. Kysyin, mitä mieltä hän olisi Jätkäsaaresta ja sain vastauksen: ”Eihän sinne voi muuttaa, siellähän on vuokra-asuntoja, maahanmuuttajia ja Hitas-asuntoja.” Johon totesin: ”Minä asun Jätkäsaaressa”. Olisi tietenkin pitänyt jättää sanomatta, mutta välillä, vaikka työroolissa olenkin, en vain malta olla hiljaa…

Tuli myös mieleen NIMBY, lyhenne englanninkielisistä sanoista ”not in my back yard” eli ’ei minun takapihalleni’. Nimby tarkoittaa lähialueille suunniteltujen, epämiellyttäväksi koettujen rakennusprojektien vastustamista. Jollekin NIMBY voi näköjään olla vuokra-asunnot, lähellä asuvat maahanmuuttajat tai Hitas-asunnot.

Itse taidan kyllä olla enemmänkin YIMBY:n (kyllä minun takapihalleni) kannattaja. Viihdyin Ruoholahdessa yli vuosikymmenen ja kun oli aika vaihtaa isompaa asuntoon, suuntasin Jätkäsaareen.

Minusta on hienoa, kun oma asuinalueeni on arkkitehtuuriltaan moderin mielenkiintoinen ja väestöltään monikulttuurinen. Työssäni Helsingin kantakaupungin välittäjänä on kuitenkin hyvä ymmärtää asiakkaiden kaupunkiosauskolliuus, arvot ja ottaa huomioon NIMBYkin. Niin ja ehkä on hyvä pitää suu supussa, kun joku kauhistelee, kuinka kukaan voi viihtyä naapurissani. 😉 😉