Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Sanooko kahdeksas välittäjä toden?

Hauska työpäivä oli eilinenkin, lauantai.

Sovimme asiakkaan kanssa asunnon myynnistä. Yksissä tuumin mietimme millä hinnalla juuri nyt on fiksua laittaa asunto markkinoille. Kysymyksessä on peräti neljäs toimeksianto tältä samaiselta perheeltä. Tuumin, että kai tulee välillä tehtyä asioita oikeinkin, kun asiakkaat kerta toisensa jälkeen palaavat nauttimaan yksilöllisestä palvelustamme.

On NIIN ihanaa tavatakin tuttuja asiakkaita ja näiden tuttujen asiakkaiden suosittelemia uusia asiakkaita, juoda vaikkapa kuppi kahvia, vaihtaa kuulumisia ja yhdessä pohtia kuinka kussakin markkinatilanteessa on parasta toimia. Ja sitten on niitä, ei ehkä aina niin mieluisia tapaamisia, joissa olemme 7. tai 8. välittäjä.

Eilenkin tuli yhteydenotto asiakkaalta, joka kertoi etsivänsä sopivaa toimijaa asuntonsa myyntiin. Asiakas kertoi, että on jo sopinut tapaavansa 7 välittäjää ja ehdotti, josko me haluaisimme olla KAHDEKSAS . Kysyin, miksi hän haluaa tavata näin monta toimijaa, asiakas vastasi, että haluaa vertailla…Toivotin onnea myyntiin. Vielä sanoin, että eiköhän tuosta joukosta sopiva löydy ja jos sattuisi niin, että ei kukaan kelpaa, voimme tulla kertomaan kuinka me ”homman hoidamme”.

Olemme tehneet mielenkiintoisen havainnon. Jos asiakas vertaa 2-3 välittäjää, olemme usein ihan varteenotettava vaihtoehto ja usein tulemme valituksikin. Henkilökohtainen, yksilöllinen palvelu ja aluetuntemus ovat asioita, joista meidät tunnetaan ja jolla erotumme. Kun asiakas ilmoittaa tapaavansa 6-8 välittäjää, ei sopimusta kanssamme juuri koskaan synny. Isosta joukosta löytyy aina toimija, jolla on halvin palkkio ja suurimmat lupaukset.

Kun itse myin kesämökkiä ja äitini asuntoa, tapasin kummallakin kerralla kaksi välittäjää. Valitsin toimijan kummallakin kerroille samoilla kriteereillä. Olin toki tehnyt kotiläksyni ja tutkaillut kuka välittäjistä tietyllä alueella toimii. Muistin x-anoppini neuvon: ”Niin mies kuokkii, kuin talo ruokkii”, en siis ollut hakemassa alueen halvinta välittäjää. Oli terveellistä olla asiakkaan roolissa ja uskon, että en ollut ”customer from hell”. Tässä kysymykseni ja omat kriteerini ONNISTUNEISIIN välittäjävalintoihini.

1) MITÄ MINULLE JÄÄ KAUPASTA KÄTEEN PALKKIOSI JÄLKEEN?
2) kuinka paljon olet myynyt kohteita tältä alueelta eli mikä on aluetuntemuksesi?
3) kuinka hyvin ovat hinta-arviosi pitäneet yhtä toteutuneiden hintojen kanssa?
4) onko sinulla nyt aikaa ja energiaa paneutua juuri minun asuntoni/kesämökkini myyntiin?
5) millainen on ”työkalupakkisi” ? Kuvaaja, stailaaja, markkinointi jne.
6) mikä on koulutuksesi/kokemuksesi?
7) millaisia arvioita olet saanut asiakkailta? Onko sinulla nimetä tätä alueelta suosittelijaa?
8) mitä palkkioosi kuuluu?
9) tuleeko kuluja, jos kauppaa ei synny?

Jos kesämökkini olisi sijainnut Helsingissä, olisin vielä kysynyt, tunnetko menettelytavat, kun kysymyksessä on yhtiö, jonka yhtiöjärjestyksessä on lunastuspykälä?

Vääriä kysymyksiä ei olekaan, kun olet tekemässä elämäsi kenties tärkeintä kauppaa ja valintaa siitä, kuka saa asuntosi myynnissä auttaa. Ohjeeni kuitenkin on, että 2-3 välittäjän joukosta pitäisi sopiva toimija löytyä.