Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Välitysalan Kardashianit, Merkelit ja ne surullisen kuuluisat kemiat..

Välitysalan Kardashianit, Merkelit ja ne surullisen kuuluisat kemiat..

Onneksi toimin alalla, jolla ei tunneta ikärasismia ja jossa sukupuolikaan ei määritä menestystä. Mitä nyt useimmissa alan yrityksissä pomot ovat kategorisesti miehiä, iästä koulutuksesta ja kokemuksesta riippumatta. Eräs kollega sanoikin, että kun hänelle, menestyvälle kiinteistönvälittäjälle, kauppatieteen maisterille ja LKV tutkinnon suorittaneelle laitettiin esimieheksi puolta nuorempi mies, joka oli hankkinut kiinteistönvälitysalan ja asuntokaupan kannuksensa pakkaamalla eineksiä, oli aika vaihtaa yritystä ja alaakin.

Kun puhun menestyksestä, puhun siitä menestyksestä, joka tulee asiakastyytyväisyyden ja kauppamäärien perusteella. On hyvin vaikea ennustaa, kuka välittäjänä pärjää ja jaksaa. Kun tulin alalle, oli tapana sanoa, että välittäjinä pärjäävät parhaiten keski-ikäset, elämän kokemusta omaavat naiset. Kutsun heitä vaikkapa alan Merkeliksi.
Onkohan sosiaalisen median ansiota tai syytä, että alalle on tullut ihan uudenlainen välittäjätyyppi, kutsun heitä alan Kardashianeiksi. Nämä ”uuden ajan välittäjät” päivittävät somessa vähäpukeisia kuvia ja välittäjän life stylestä on enemmän tarinaa, kuin niistä palveluista, joita tarjotaan. Menestyksen merkit ovat näkyvästi esillä ja niitä rummutetaan (pahimmillaan TV-sarjoissa), vaikka sitä menestystä ei niin paljoa olisikaan ja raha-asioitakin puitaisiin vihreän veran äärellä.

Eilen olin arvioimassa asuntoa, jossa oli käynyt 6 välittäjää. Kun kysyin, miksi ihmeessä niin monta, sanoi asiakas, että halusi vertailla välittäjiä. Asiakas teki tiettäväksi sen, minkä tietysti jo tiesin entuudestaan: olemme ammattikuntana, kuin muukalaislegioona, välittäjäksi hakeudutaan mitä erilaisimmilta aloilta ja ihan perusasioiden tietämyksessä on anteeksiantamattoman paljon aukkoja.

Kun välittäjä ”jää hopealle”, eli asiakas valitsee kilpailijan hoitamaan omaisuutensa myyntiä, ei syy ole asiakkaassa. Valitettavasti on vain katsottava peiliin ja todettava, että välittäjä ei tällä kertaa onnistunut myymään palveluaan. Joskus kuulee sanottavan, että ”kun ne kemiat eivät asiakkaan kanssa kohdanneet”. WHAT??? Asiansa osaava välittäjä osaa kelluttaa persoonansa niin, että ”homma hoituu” olipa sitten asiakkaana satamajätkä tai vuorineuvos. Puhutaan aidosta välittämisestä ja ammattitaidosta.

Sen verran suostun tuosta ”kun ne kemiat eivät asiakkaan kanssa kohdanneet” ja ”persoonan kelluttamisesta” antamaan periksi, että jos asiakas haluaa asuntoaan välittämään ”alan Kardashianin” ei ehkä kannata edes tavata ”alan Merkeliä”.

Kehitys kehittyy ja kiinteistönvälitysalakin muuttuu. Muuttuneet ja ”monipuolistuneet” ovat myös alan toimijat. Ei taida meidän tiimissämme olla yhtään puhtaaksiviljeltyä Kimiä tai Angelaa, onpahan vaan yhteensä yli 50 vuotta alalla viihtyneet ammattilaiset.