Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Viipurista lumihankeen kahdesti

Viipurista lumihankeen kahdesti. Kun seuraan Ukrainan sodan jaloista pakenevia ihmisiä, tulee mieleen eräs ihana jo edesmennyt asiakkaani. Otin myyntiin upean asunnon Töölöstä. Omistaja oli mielenkiintoinen ja värikkäitä elämänvaiheita kokenut leskirouva. Joskus asiakas on niin mielenkiintoinen, että asuntoasioiden ohella tulee käytyä läpi muutakin. Tämä kyseinen asiakas pyysi minua iltaa istumaankin, mutta siihen ei minulla liiennyt aikaa. Esittelyihin menin etuajassa, asiakas halusi juoda kahvit ja vaihtaa kuulumiset. Rouvalla oli taloudenhoitaja, joka hoiti tarjoilun.

Tein toimeksiantosopimuksen, jota rouva kutsui ”rosovpaperiksi”. ”Näytä nyt Anna, mihin rosvopaperiin tässä pitää nimi laittaa” sanoi rouva ja nauroi makeasti päälle. Löysin asunnolle hyvän ostajaehdokkaan. Myyjärouva katsoi ostotarjousta, pudisti päätään ja sanoi: ”Kuule Anna, olen lähtenyt kaksi kertaa Viipurista lumihankeen – en lähde kotoani mihinkään!”. Rouva sanoi vielä, että korvaa minulle kulut. Vastasin vuorostani, että kun olet lähtenyt kotoasi kahdesti lumihankeen, ei sinun tarvitse minulle mitään maksaa.

Meni muutama vuosi ja perikunta myi em. asunnon kauttani. Rouva oli perilliseen sanonut, että kun asunto joskus myydään, on hän välittäjän valinnut. ”Kun välittäjävalinta tulee tuonpuoleisesta, emme sitä nyt ryhdy uhmaamaan” totesivat perikunnan jäsenet.

Tarina jatkui vielä niin, että asunnosta tuli monta tarjousta. Perikunta tutki tarjoukset ja kysyi, mahtaako eräs ostajaehdokkaista olla sukua tietylle kenraalille. Tiesin, että asiakas oli tämän kenraalin pojanpoika. ” Myymme tälle asiakkaalle, koska hänen isoisäänsä on kiittäminen, että istumme nyt tässä”.

Ukrainan tilannetta seuratessa tulee mieleen, ettei siitä niin kovin kauan ole, kun suomalaisetkin pakenivat naapurin aggressioita. Hyvä, että päättäjämme nyt sukkuloivat Washingtonissa, Pariisissa, Brysselissä. Toivotaan, että meidän ja tulevien sukupolvien ei tarvitse kotoaan lumihankeen lähteä.