Anna Toppinen Facebookissa Anna Toppinen Instagramissa Anna Toppinen Twitterissä
”Intoilua” arjesta ja asuntomarkkinasta
– blogini, ole hyvä!

Voihan DVV, asuntokaupan jarrumies!

DVV:n pitkiin käsittelyaikoihin tulossa helpotusta. Hienoa!

Pakko todeta, että en ihan aina ole tunnustanut SKVL:n hyötyä meille jäsenille. Olen pitkin vuotta tuskaillut DVV:n hitautta. Meillä on kantakaupungissa paljon kuolinpesiä toimeksiantajina. Myös edunvalvojat toimivat usein päämiestensä lukuun. On ollut ”tolkutonta”, kun ensin edunvalvojan määräystä olemme odottaneet kuukausia ja kun kauppa vielä vaatii DVV:n hyväksynnän, vierähtää jälleen muutama kuukausi. Monissa kantakaupungin taloyhtiöiden yhtiöjärjestyksessä on lunastuspykälä. Kun lunastusaika voi olla 30 vuorokautta, saattaa asuntokaupan loppuunsaattaminen kestää puolikin vuotta.

Onneksi SKVL:n vuoden kolmannessa markkinakatsauksessa kritisoitiin Digi- ja väestötietovirastoa asuntokaupan hidastamisesta. Markkinakatsauksessa todettiin, se meille joa entuudestaan niin kovin ”tuttu juttu”, että DVV:n palveluita tarvitsevat erityisesti kuolinpesät, joiden tulee hankkia virkatodistuksia ja sukuselvityksiä sekä edunvalvonnan päätösten vahvistuksia. SKVL:n markkinakyselyn mukaan DVV:n palveluiden pitkät viiveet ovat vaikuttaneet jopa neljännekseen asuntokaupoista. SKVL:n kritiikki osaltaan käynnisti keskustelun DVV:n ruuhkista maan päämedioissa, ja nyt DVV on tiedottanut 6.7.2021 käynnistäneensä noin 40 määräaikaisen virkamiehen palkkaamisen vuodeksi asiakaspalveluaikojen lyhentämiseen. Lisäksi virasto kertoo pyrkivänsä tunnistamaan ja ratkaisemaan entistä paremmin kiireellistä käsittelyä vaativat asiat.

SKVL:n asuntomarkkinakatsaus oli tällä kertaa täyttä asiaa. Olen kritisoinut SKVL:n katsauksia siitä, että ne ovat olleet jäsenten näkemyksiä (ennustuksia) siitä, mihin markkina kehittyy. Minua ja uskon, että kuluttajiakin kiinnostaa enemmän kylmä fakta: Paljonko kauppaa on tehty ja mikä on ollut hintakehitys kullakin alueella. Kerrankin SKVL tukeutui faktaan ja kertoi mitä on tapahtunut.

Tällä kertaa ei jäseniä kehotettu kurkistamaan kristallipalloon ja kertomaan mitä tulee markkinoilla tapahtumaan. Itse on ole vastannut noihin ”mitä markkinoilla tulee tapahtumaan”-kyselyihin, kas kun sitä kristallipalloa ei tämän ”ennustajaeukon” teltasta löydy 😉

VOIHAN DVV! on pakko todeta ja onnitella liittoa siitä työstä, jota se on osaltaan tehnyt asian kuntoon saattamiseksi.